Hensikt
Prosedyren gir en oversikt over testkriterier, prøvetaking, prøvetakingsutstyr, innsending/rekvirering og transport av Covidprøver.
Gjelder helsepersonell som rekvirerer, sender og tar prøver til Covid 19 – analysering.
Informasjon om testkriteriene for påvisning av koronaviruset (coronavirus) finnes på FHI’s hjemmeside:
Testkriterier for koronavirus
Informasjon om testing og karantene for ansatte i HNT finnes her:
Tiltak og retningslinjer for ansatte og ledere (helsemn.no)
FHI’s gjeldende anbefalinger vedrørende bruk av antigen-hurtigtestene finnes her:
Hurtigtester for påvisning av koronavirus
PCR hurtigtest som utføres i akuttmottaket:
Se prosedyre: Påvisning av SARS-CoV-2 & Influensa A/B hurtigtest på cobas Liat Akuttmottak
PCR hurtigtest som utføres i laboratoriet:
Hurtigtest som benyttes er like pålitelig som andre PCR-tester. Verifisering ved OUS på vegne av hele landet har vist meget stor samsvar mellom hurtigtesten og andre PCR-tester. Det anbefales derfor ikke å sende prøver i tillegg til hurtigtest.
Kriterier for å få PCR-hurtigtest for SARS-CoV-2:
• PCR-hurtigtester er forbeholdt innlagte pasienter evt. pasienter med behov for innleggelse, og unntaksvis til pasienter som skal gjennom omfattende poliklinisk behandling.
• Ansatte kan ikke benytte PCR- hurtigtest. Prøver fra ansatte vil bli analysert ved den andre RNA-metoden som er etablert ved avdeling for laboratoriemedisin ved Sykehuset Levanger.
• Det kan være aktuelt å benytte PCR-hurtigtest for vikarer og ansatte som har fått fritak fra karantene i arbeidstiden godkjent av direktør eller HR-sjef sammen med fagsjef, og når ventetid på vanlig prøve vil ha betydelige negative konsekvenser. Bruk av hurtigtest skal avtales med fagsjef på forhånd.
• Opphevelse av isolasjon hos inneliggende pasienter etter gjennomgått covid-19 inngår ikke som et nødvendig kriterium for hurtigtest. Det er rekvirents ansvar å opplyse laboratoriet.
Hvordan tolke prøvesvar på RNA-metoder (inkludert PCR hurtigtest) som utføres i laboratoriet?
Positiv PCR hurtigtest og øvrige RNA-metoder sidestilles med tanke på kvalitet, og i de aller fleste tilfeller behøver man ingen retest. PCR-tester for covid-19 er gode tester med svært høy spesifisitet og god sensitivitet. Det anslås at den kliniske spesifisiteten er så høy som 99,9 % og at den kliniske sensitiviteten er rundt 80 %. Ingen test er likevel helt sikker, og svaret må tolkes i lys av hvor sannsynlig det i utgangspunktet er at en person er smittet.
Retesting skal vurderes ved:
• Negative prøver som kan skyldes dårlig tatt prøve hos pasient med fortsatt klinisk mistanke. Dersom pasienten er nærkontakt og asymptomatisk, kan han/hun være i inkubasjonsfasen. I slike tilfeller bør det gå ca. ett døgn (eller evt. mer) før man tar ny prøve.
• Dersom testresultatet er positivt, personen ikke er nærkontakt, smittetrykket i samfunnet er lavt og personen er asymptomatisk, bør man reteste så raskt som mulig for å bekrefte/avkrefte prøvesvar.
• Ved kjent gjennomgått infeksjon de siste månedene må et positivt PCR-prøvesvar tolkes med forsiktighet. Dette er fordi det ved RNA-metoder kan påvises ikke-infeksiøse virusrester (ikke-replikerbart RNA) i lang tid (opptil to-tre måneder) etter at personen ikke lenger er smittsom.
Hvordan tolke prøvesvar på Ag hurtigtester?
Det er tre ulike kategorier av antigen-hurtigtester som har ulike bruksområder, ulike rutiner for prøvetaking og svarrapportering samt ulike krav til ytelse og kvalitet:
• en antigen hurtigtest tatt ved en teststasjon
• en antigen hurtigtest tatt som selvtest hjemme eller på skolen i kommunal regi
• en antigen hurtigtest man har kjøpt på egenhånd og tar som selvtest på eget initiativ
Råd rundt prøvetaking ved selvtester: En prøve fra nesen til selvtesting vil fortsatt fange opp de fleste smittede, men prøvetaking fra svelg (hals) og nese vil sannsynligvis fange opp noen flere tilfeller av omikronvarianten. Les mer her: Oppdaterte råd om selvtest for covid-19 - FHI
Bekreftende PCR-test anbefales ikke til følgende personer:
Bekreftende PCR-test anbefales til personer som søker helsehjelp og hvor bekreftelse har konsekvens for diagnostikk, differensialdiagnostikk og behandling.
Bekreftende PCR-test eller bekreftende antigen hurtigtest til profesjonelt bruk anbefales videreført til følgende personer:
Ved behov for en bekreftende test bør du ta prøve helst innen 24 timer etter første test, for raskt å kunne bekrefte/avkrefte om du er smittet. Hvis NAT er negativ, blir hurtigtesten regnet som falsk positiv.
Negative tester gir et øyeblikksbilde
Negative tester gir et øyeblikksbilde og det er lav terskel for ny test ved vedvarende eller økt mistanke om infeksjon. Man kan være i et tidlig stadium av infeksjonen og være smittet selv om du tester negativt.
FHI’s gjeldende anbefalinger vedrørende bruk av antigen-hurtigtestene finnes her:
Hurtigtester for påvisning av koronavirus
Prøvetaking hos barn
Barn og ungdom er stort sett asymptomatiske eller har kun milde symptomer. For inneliggende barn/ungdom må avdeling vurdere i hvert enkelt tilfelle om hurtigtest er påkrevd. Barn kan oppleve prøvetaking som ubehagelig. Hvis hurtigtest vurderes som nødvendig, kan fremre neseprøve benyttes i de fleste situasjoner da dette er enklere å gjennomføre og oppleves mindre ubehagelig. Ved klinisk prøvetakning (f.eks. ved mistanke om mer alvorlig sykdom) anbefales fortsatt nasofarynksprøve, eventuelt både halsprøve og fremre neseprøve tas med samme pinne (tynn vattpinne skal benyttes) dersom nasofarynksprøve ikke er gjennomførbart. Ved ønske om differensialdiagnostikk bør det tas nasofarynksprøve. Halsprøver vil bli analysert på vår andre PCR metode (ikke hurtigtest) eller videresendt St. Olavs Hospital.
Anbefalte prøvetakingslokalisasjoner hos voksne, i foretrukket rekkefølge
Virusmengden av SARS-CoV-2 er størst i nasofarynks, men den er tilstrekkelig for de fleste formål også i fremre nese og i svelget. Ved valg av prøvetakingslokalisasjon er det viktig å vurdere formålet med testen. Generelt bør man velge den minst invasive prøvetakingsmetodene som er akseptabel for formålet.
Ved klinisk formål (behandling/medisinsk oppfølging avhenger av prøvesvar):
Ved screening og testing for smittevern av personer uten symptomer (f.eks av asymptomatiske nærkontakter, ved smittesporing, ved innreise, jevnlig testing, eller testing for koronasertifikat eller adgangstesting) bør lite invasive prøvetakingsmetoder foretrekkes:
* ikke ved PCR-hurtigtest som utføres i laboratoriet
Prøvetaking – praktisk gjennomføring
Se Vedlegg under fanen «Relatert»: Prøvetaking – praktisk gjennomføring
Link til FHI’s hjemmeside: Prøvetaking
Beskyttelsesutstyr ved prøvetaking:
Se prosedyre (gjeldende for spesialisthelsetjenesten):
Koronavirusinfeksjon (Coronavirusinfeksjon) - Mottak og isolering av pasient med påvist eller mistenkt Koronavirusinfeksjon
Råd til helsepersonell i primærhelsetjenesten:
Tiltak i primærhelsetjenesten ved mistenkt eller bekreftet smitte med nytt koronavirus.
Utsiden av prøvebeholder skal desinfiseres med 70% sprit før innsending til laboratoriet.
NB! Husk transporthylse (bestillings nr: 4011359)
Vedlegg 1 under fanen «Relatert»: Selvprøvetaking for Covid19
Tynne vattpinner som skal brukes til prøvetaking av nasofarynks eller av nasofarynks og svelg (evt. av fremre neseprøve og svelg hos barn) med samme pinne:
Tykk vattpinne som skal brukes til prøvetaking av kun nese eller svelg:
• Prøvepinne til vanlig bakt.us og PCR.us (Hvit kork - Best.nr: 4012538)
|
|
|
|
Bilde 1: Prøvetakingsutstyr øvre luftveier
• Universalcontainer (Best.nr: 4006385)
|
Bilde 2: Prøvetakingsutstyr nedre luftveier
En liten andel av pasientene opplever en forverring i sykdomsbildet etter 1-2 uker i forbindelse med at viruset etablerer seg i nedre luftveier og gir interstitiell pneumoni. I denne sykdomsfasen kan man oppleve at viruset er borte fra de øvre luftveiene. Det vil derimot kunne finnes i store mengder i prøver fra nedre luftveier. Den kliniske sensitiviteten for prøver fra hals eller nese vil altså være lavere på dette tidspunktet i sykdomsforløpet, og man bør supplere med ekspektorat, trakealaspirat hos intuberte eller i sjeldne tilfeller bronkial skyllevæske (BAL).
Prøvene kan leveres/sendes laboratoriene i HNT som vil videresende prøvene til St. Olavs Hospital ved behov.
Ved Sykehuset Namsos leveres prøver direkte til laboratoriet/laboratoriepersonale på ordinær måte.
Ved Sykehuset Levanger leveres prøver på ordinær måte (kom inn på mikrobiologen eller legg prøvene i kjøleskapet ved inngangen). Hvis prøver fra ekstern rekvirent ankommer etter kl. 15.00, leveres disse prøvene ved informasjonen ved sykehuset. Ansatte ved informasjon vil da ringe laboratoriet som henter prøvene.
Interne prøver leveres som ordinært ved laboratoriet. Kontakt laboratorievakt.
Luftveisprøve tilblandes transportmedium (se beskrivelse ovenfor) og oppbevares kjølig ved 4 °C inntil forsendelse. Prøven merkes og pakkes som influensaprøver, forskriftsmessig (kategori B).
Prøven kan sendes ved omgivelsestemperatur.
NB! Husk transporthylse (bestillings nr: 4011359)
Det må tydelig framkomme på rekvisisjonen:
• rekvirentens navn med telefonnummer
På rekvisisjonen skal det også fylles inn kliniske/epidemiologiske opplysninger som gir mistanke om infeksjon med SARS-CoV-2:
• kliniske symptomer
• symptomdebut
• detaljert reiseanamnese
• opplysninger om eventuelle kroniske sykdommer
For sykehusets pasienter bestilles prøvene til Levanger og St. Olavs Hospital enten på rekvisisjon eller i ROS.
Hurtigtest Levanger/Namsos bestilling i ROS:
- Legg inn pleieenhet og ansvarlig rekvirent
- Velg fane HMN Laboratoriemedisin
- Velg Mikrobiologi
- Velg materiale: Sekret
- Lokalisasjon: Nasopharynx
- Velg analyse Coronavirus SARS-CoV-2 RNA
- Hvilken type analyse: Akuttmottak ev Innlagt pasient
Test for SARS-CoV-2 RNA (NB: Ikke hurtigtest) bestilling i ROS:
- Legg inn pleieenhet og ansvarlig rekvirent
- Velg fane HMN Laboratoriemedisin
- Velg Mikrobiologi
- Velg materiale: Sekret
- Lokalisasjon: Hals eller Nasopharynx
- Velg analyse Coronavirus SARS-CoV-2 RNA.
For å generere analysen til Panther, må det som ønsket undersøkelse velges;
«Ansatt», «Innlagt pasient kontrollprøve» eller «Poliklinisk pasient kontrollprøve».
• Teststasjoner:
- Merker kolli tydelig med hvilken teststasjon prøvene kommer fra, hvilket laboratorium de skal analyseres ved, dato for sending samt nummererer kolli.
- Signer for utlevering hvis dette er mulig.
- Ved bruk av pappesker må disse tapes igjen slik at konvolutter ikke faller ut.
• Portørtjeneste:
- Føre i skjema: Transporterte prøver med antall kolli fra hver teststasjon, tidspunkt hentet og tidspunkt levert.
• Lab. ved Sykehuset Levanger og St. Olavs Hospital:
- Signerer/mottaksregistrerer mottatte prøver fra portørtjenesten.
Prøver fra legekontorene til Sykehuset Namsos
Hentetjeneste hverdager:
Prøver fra legekontorene i Namsos leveres av portør på sykehuset kl. 14.15.
For legekontorene i Høylandet, Leka, Bindal, Rørvik, Nærøy, Overhalla, Røyrvik, Namskogan, Lierne, Grong, Jøa leveres prøvene av Posten på sykehuset innen kl.17.00. Malm legekontor sender sine prøver til privat laboratorium.
Legekontorene i Namdalseid og Flatanger sender prøver i konvolutt pr. post, og disse mottas på sykehuset ca. kl.09.00
Prøver fra sykeheimer leveres til nærmeste legekontor eller sender i konvolutt som post.
Prøvetransport mellom sykehusene
Gjeldende fra 05.05.2022:
Dag |
Fra Namsos |
Fra Levanger |
Til St. Olav |
Merknad |
|
Hverdager |
|
09:43 |
ca. 12.00 |
ca.13:30 |
Buss til Levanger |
Lørdag |
|
09:45 |
ca. 13:00 |
Ingen transport |
Buss til Steinkjer med ankomst kl. 11.06. Nyeng transport til Levanger. Dersom det IKKE sendes prøver må ALM-N varsle budbilsjåfør hos Nyeng transport på tlf. 92 02 12 25 og MM på internnr. 8328. |
Søndag |
|
09:45 |
ca. 13:00 |
Ingen transport |
Buss til Steinkjer med ankomst kl. 11.06. Nyeng transport til Levanger. Dersom det IKKE sendes prøver må ALM-N varsle budbilsjåfør hos Nyeng transport på tlf. 92 02 12 25 og MM på internnr. 8328. |
Prøvene bringes laboratoriet minimum 30 min. før avgangstid Namsos.
VIKTIG:
Dersom det ikke er mottatt prøver 30 min. før avgang avbestiller ALM-N transport til portørtjenesten Namsos v/Frank Bjørnestad, tlf 402 24 251.
Portørtjenesten Namsos kontakter videre portør Levanger for å melde at det ikke kommer prøver på tlf. 74 09 83 45 / 476 28 232.
For nødvendig hasteforsendelse av prøver/blod utenom disse tidene gjøres dette etter standard prosedyre
(EQS-ID 21443 – Sending av prøver til andre laboratorier)
Prøver fra legekontorene til Levanger
Hentetjeneste hverdager
Legekontorene i Levanger, på sykehuset kl.13.30
Legekontorene: Snåsa, Steinkjer by, DMS-Inntrøndelag, Mære, Inderøy, Verdal på sykehuset kl. 15.00
Prøver fra sykeheimer leverer prøver til nærmeste legekontor eller sender i konvolutt som post.
Leksvik, Meråker og andre enkeltprøver sender i konvolutt pr. post
Prøver fra Namsos og Levanger til St. Olavs hospital
Fra Levanger: |
kl.12:00 |
|
|
Portørbilen fra Levanger til St.Olavs hospital tar med prøver fra DMS-Værnes.
Individuelle avtaler kan være inngått.
For å sikre kunnskapsgrunnlaget for fortløpende evaluering av iverksatte tiltak, er det behov for rask innsending av MSIS-melding fra klinikere.
Inntil den elektroniske løsningen er på plass, ber FHI om at leger melder på ordinært meldeskjema.
Vi ber særlig om at følgende opplysninger inkluderes:
Ta kontakt med msis.drift@fhi.no hvis du har spørsmål
WHO tilrår inntil videre at prøver med potensielt infeksiøst materiale kan behandles «slik man ville behandle prøver med mistenkt influensa».
Se: Retningslinjer for test og karantene for ansatte i HNT. Finnes via Innblikk.