Strålevern - Strålevern- og apparatspesifikk opplæring v. 2.1

HENSIKT

Prosedyren skal sikre at arbeidstakere som arbeider med ioniserende og ikke-ioniserende stråling får grunnleggende strålevern- og apparatspesifikk opplæring, slik det fremkommer av §49 i Strålevernforskriften. Videre skal prosedyren sikre at ansatte har tilstrekkelig kompetanse innen sikker håndtering av strålekilder, og måle- og verneutstyr, slik det fremkommer av §16 i Strålevernforskriften. 

OMFANG

Prosedyren omfatter alle arbeidstakere ved Helse Nord-Trøndelag HF (HNT) som arbeider med ioniserende og ikke-ioniserende stråling.

GRUNNLAGSINFORMASJON

Virksomheten skal sørge for at personell får årlig opplæring og faglig oppdatering i strålevern og strålebruk tilpasset den enkeltes arbeidsoppgaver, slik det fremkommer av §49 i Strålevernforskriften og Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) sin veileder 5 om medisinsk bruk av røntgen- og MR-apparatur. Virksomheten skal sikre at ansatte skal ha tilstrekkelig kompetanse innen sikker håndtering av strålekilder og måle- og verneutstyr, slik det fremkommer av §16 i Strålevernforskriften og DSA sin veileder 10 om nukleærmedisin. 

Opplæringen skal være tilpasset de ulike yrkesgruppene og kan være intern opplæring eller opplæring gitt av utstyrsleverandør. All opplæring skal dokumenteres i omfang og gjennomføres årlig. 

ARBEIDSBESKRIVELSE

Ansvar

Avdelingsleder ved de aktuelle avdelingene har ansvaret for at personalet blir gitt strålevernopplæring, og at denne blir repetert jevnlig. Avdelingsleder er ansvarlig for dokumentasjon på opplæring, og denne dokumentasjonen skal inngå i virksomhetens kvalitetssystem, med informasjon om dato, signatur, omfang m.m. Opplæringen må tilpasses de arbeidsoppgavene som utføres for berørt personell både med tanke på innhold og omfang.

Arbeidstakeren er selv ansvarlig for å delta på opplæringen og for å be om ny opplæring dersom man ikke har hatt mulighet til å delta tidligere, eller dersom man trenger repetisjon.

Strålevernkoordinator i HNT HF er ansvarlig for at det finnes et tilbud for intern opplæring. Dersom man har spesielle problemstillinger som man ønsker belyst nærmere, kan man etterspørre dette hos strålevernskontaktene eller strålevernkoordinator.

Arbeidets gang/handling

Nyansatte ved avdelinger som bruker ioniserende- og ikke-ioniserende stråling

Nyansatte skal ha strålevern- og apparatspesifikk opplæring. Superbruker skal lære opp nyansatte i apparaspesifikk bruk. Det finnes også flere e-læringskurs som den nyansatte skal få tilbud om (se under relatert), og det anbefales å gjennomføre e-læringskurs som omhandler innføring i stråling og strålevern snarest etter ansettelse. 

Ansatte ved avdelinger som bruker ioniserende- og ikke-ioniserende stråling

Ansatte skal ha årlig undervisning i strålevern og strålebruk. Foredrag i strålevern og strålebruk skal være tilpasset de ulike yrkesgrupper, deres kunnskapsnivå og arbeidsoppgaver, og bør som et minimum inneholde følgende punkter:

·         Organisering av strålevern i helseforetaket

·         Lovverk, forskrift, veiledninger og internasjonale anbefalinger

·         Terminologi innen doser, persondosimetri og kategorisering av yrkeseksponert personell

·         Avvikshåndtering ved strålerelaterte avvik

·         Strålevernsprinsippene (avstand, tid og skjerming)

·         Bruk av måle- og verneutstyr, samt strålevern av personell og pasient

·         Risiko og skadevirkninger ved bruk av ioniserende stråling

Foredraget tar vanligvis en undervisningstime og avdelingsleder skal sørge for at kvitteringsliste er tilgjengelig, og dokumenteres i virksomhetens kvalitetssystem. 

Ansatte ved nukleærmedisin

Ansatte ved nukleærmedisin som arbeider med radioaktive kilder skal ha årlig opplæring rettet mot sitt arbeid på hot-lab, injeksjonsrom og med hybridapparaturen SPECT/CT ved ABD, sykehuset Levanger. Ansatte skal ha opplæring i sikker håndtering av radioaktive kilder og håndtering av radioaktivt avfall (se EQS ID 26711). Avdelingen har i tillegg egen kvitteringsliste for strålevern og internundervisning tilknyttet nukleærmedisin, som skal fylles ut i Kompetanseportalen av den ansatte. 

Apparatspesifikk opplæring

Alt berørt personell skal ha relevant apparatspesifikk opplæring som inkluderer forhold som påvirker stråledose og bildekvalitet, før ny apparatur eller nye metoder tas i klinisk bruk. Opplæring i ny apparatbruk skal tilbys fra leverandør. Opplæringen skal som et minimum inneholde følgende punkter:

·         Strålevern av pasient

·         Strålevern av personalet

·         Hvilke eksponeringsparametere på apparaturen som påvirker bildekvalitet og dose

·         God arbeidsteknikk slik som innblending, filtrering, avstand etc. 

Apparatspesifikk opplæring gis til enkeltpersoner eller små grupper der en får bruke apparaturen og demonstrert arbeidsteknikkene i praksis, og signering for gjennomgått opplæring på en egen kvitteringsliste er dokumentasjon. Noen avdelinger har dette som en del av en generell kvitteringsliste for opplæring på medisinskteknisk utstyr (MTU) som hver arbeidstaker fyller ut.

 

Referanser

1.  Strålevernforskriften (2017). Forskrift om strålevern og bruk av stråling (FOR-2016-12-16-1659). Hentet fra Forskrift om strålevern og bruk av stråling (strålevernforskriften) - Lovdata.

2.  Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) (2023). Veileder om medisinsk bruk av røntgen- og MR-apparatur. Veileder 5. Hentet fra Veileder 5_rev-mai2023.pdf (dsa.no).

3. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) (2020). Veileder om nukleærmedisin. Veileder 10. Hentet fra Veileder 10 Nukleaermedisin.pdf (dsa.no)

4. Annuals of the IRCP (2009). Publication 113 Education and Training in Radiological Protection for Diagnostic and Interventional Procedures. Tilgjengelig her: ANIB_39_5 (sagepub.com)

5. EU Radiation Protection (2014). No 175 Guidelines on Radiation Protection Education and Training of Medical Professionals in the European Union. Tilgjengelig her: Guidelines on radiation protection education and training of medical professionals in the European Union - Publications Office of the EU (europa.eu)

Søkeord

Strålevern, strålebruk, ioniserende stråling