Utkast til prosedyre for alle ansatte i xxx kommune som jobber i henhold til pasienter med KOLS.
Grunnlagsinformasjon finner du i fane bakgrunn
Avdelingsleder har ansvar for å legge at Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring, Helsedirektoratet mai 2013 kan følges.
Helsepersonell har ansvar for å følge prosedyre
Referanser
For mere informasjon se fane bakgrunn, aktuelle lenker
Sykdommen KOLS øker risikoen for underernæring og vekttap. Dette er spesielt uheldig for personer med alvorlig KOLS, da det gir nedsatt immunforsvar, øker risikoen for forverring og gir dårligere prognose for sykdommen.
Med underernæring menes en ernæringssituasjon der mangel på energi, protein og/eller andre næringsstoffer forårsaker en målbar ugunstig effekt på kroppssammensetning, kroppsfunksjon og klinisk resultat. Et ufrivillig vekttap > 10 % av kroppsvekten de siste seks måneder, eller > 5 % i løpet av siste måned er regnet som et alvorlig vekttap, da det gir økt risiko for sykdom og komplikasjoner.
Underernæring får ofte utvikle seg fordi problemet ikke blir identifisert. Det er viktig å gjøre målrettede undersøkelser for å fange opp personer som er i faresonen for å utvikle underernæring. Tidlig identifisering av pasienter i ernæringsmessig risiko gjør det mulig å iverksette tiltak før underernæring oppstår. Dokumentert vektendring over tid, måling av kroppsmasseindeks (KMI), eller en kombinasjon av disse er de enkleste mål på endring i ernæringsstatus. De som fanges opp skal knyttes opp mot en behandlingsplan, der behandlingen skal være dokumentert.
Underernæring og vekttap har sammenheng med økt energiforbruk på grunn av økt pustearbeid, betennelsesreaksjoner som gir vekttap, tap av muskelmasse og dårlig matlyst. Matlysten påvirkes av pustearbeidet, hoste og problemer med slim, bivirkninger av medisiner, tannproblemer og redusert tyggeevne. Noen spiser mindre på grunn av at maten opptar mer plass i magen og dermed gir mindre plass til lungene. Vekttap og tap av muskelmasse rammer respirasjonsmuskulaturen og muskulaturen generelt og fører til redusert arbeidsevne. Nedsatt prestasjon ved fysisk aktivitet gir ytterligere tap av muskulatur, livskvaliteten reduseres, det øker risikoen for forverring med bruk av helsetjenester og økt dødelighet. Vektøkning kan bedre prognosen for normal - og undervektige personer med kols.
Bramat.no. Kosthold ved KOLS og undervekt http://bramat.no/forsiden/faktaark/1195-kosthold-ved-kols-og-undervekt
Bramat.no. kosthold ved KOLS og overvekt http://bramat.no/forsiden/faktaark/1182-kosthold-ved-kols-og-overvektn
Helsedirektoratet. Kosthold ved ulike diagnoser og sykdomstilstander https://helsedirektoratet.no/Documents/Publikasjonsvedlegg/Kosth%C3%A5ndboken/IS-1972-kosth%C3%A5ndboken-kaptittel-14-Kosthold-ved-ulike-diagnoser-og-sykdomstilstander.pdf
Landsforeningen for hjerte- og lungesyke LHL. KOLS og kosthold http://www.lhl.no/kosthold/ernaring-og-helse/kols-og-kosthold/
Landsforeningen for hjerte- og lungesyke LHL. Kosthold ved KOLS og undervekt http://nettbutikk.lhl.no/Kosthold-kols-undervekt
Landsforeningen for hjerte- og lungesyke LHL. Kosthold ved KOLS og overvekt http://www.lhl.no/Global/Hjerte-%20og%20karsykdom/Faktaark,%20sykdom/18_A4_LHL_Fakta_Kosthold_KOLSogOvervekt.pdf
Sykehuset Sørlandet. E – læringskurs om KOLS. http://www.sshf.no/fag/utvikling-og-utdanning/kols
Forfatter: |
Mariann Håpnes (Kvalitetsrådgiver) Oddny Midtlyng Hoven (Intensivsykepleier) |
---|---|
Godkjent av: |
RPA Systembruker (System) |
Dokumentadministrator: | Mariann Håpnes (Kvalitetsrådgiver) |
Dokument-ID: | 20169 |
Gyldig fra: | 09.03.2017 |
Revisjonsfrist: | 13.05.2022 |
Maskinell Konvertering av fil.
Mini Nutritional Assessment MNA |