KOLS- Ernæringsscreening og oppfølging av ernæring i primærhelsetjenesten v. 1.3
 

Hensikt

Gi helsepersonell veiledning slik at de kan være i stand til å identifisere pasienter med KOLS som er i ernæringsmessig risiko og igangsette tiltak. Målet med ernæringsveiledning er å sikre at pasienter med kols, oppnår eller opprettholder god ernæringstilstand.
 

Omfang

Utkast til prosedyre for alle ansatte i xxx kommune som jobber i henhold til pasienter med KOLS.

Grunnlagsinformasjon finner du i fane bakgrunn

Ansvar

Avdelingsleder har ansvar for å legge at Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring, Helsedirektoratet mai 2013 kan følges.

Helsepersonell har ansvar for å følge prosedyre

Arbeidets gang

  1. Kartlegge og vurdere ernæringstilstand, samt beregne Kroppsmasseindeks, KMI, se vedlegg; Definisjon av underernæring og ernæringsrisiko og beregning av KMI.  
  1. Ernæringsverktøy som anbefales brukt i kommunehelsetjenesten er Mini Nutritional Assessment; MNA. http://www.mna-elderly.com/forms/mna_guide_norwegian.pdf
  1. Nye pasienter for hjemmetjenesten skal ved 1. gangs hjemmebesøk, vurderes i forhold til ernæringsmessig status, MNA del 1 benyttes.
  1. Pasienter som får vedtak om institusjonsplass skal kartlegges senest innen 48 timer, med fast vektkontroll 1 x pr. måned.
  1. Ved undervekt skal det foretas en vurdering av ernæringsstatus ved å fylle ut en MNA kartleggingsskjema.
  1. Starte ernæringsbehandling ved undervekt KMI> 21 eller KMI 21-25 ved ufrivillig vekttap> 10 % siste 6 mnd. og/eller ufrivillig vekttap> 5 % i løpet av siste mnd.
  1. Gi ernæringsveiledning, se fane Relatert: KOLS og underernæring, Kosthold ved KOLS og overvekt
  1. Det er viktig å kombinere riktig ernæring med trening for å øke muskelmassen. Ernæringsdrikke og banan er bl.a. anbefalt.
  1. Ved alvorlig KOLS og undervekt kan det søkes om individuell refusjon for næringsdrikker, se fane Relatert; næringstilskudd ved kols
  1. Pasienter med alvorlig KOLS, som vurderes å være i ernæringsmessig høy risiko, bør henvises til ernæringsfysiolog.
  1. Hos pasienter med behov for langvarige og koordinerte tjenester skal det utarbeides en individuell plan (IP).

 

Referanser

Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring, Helsedirektoratet mai 2013

KOLS. Nasjonal faglig retningslinje og veileder for forebygging, diagnostisering og oppfølging. Helsedirektoratet november 2012.

For mere informasjon se fane bakgrunn, aktuelle lenker