Panelene kontrolleres så snart som mulig etter mottak. Mottakskontroll utføres av fagbioingeniør eller spesialbioingeniør.
Inspiser cellene ved mottak. Ved hemolyse i noen av glassene, varsles fagbioingeniør som kontakter leverandør og mottakskontroll utføres ikke.
Mottakskontroll og kontroll ved siste forbruksdag utføres fortrinnsvis på IH-500.
Vi bruker blodlegemer av blodtype 0 som er negativ på det aktuelle antigenet til autokontroll.
Vi tar ut utskrift fra IH-500 ved mottakskontroll, skanner og lagrer filen i mappe i Teams. Resultatet av mottakskontrollen føres i fil for mottakskontroll.
Panelene tas i bruk når siste screeningceller fra forrige forsendelse er nesten oppbrukt eller cellene har nådd utløpsdato.
Kontroll av gammelt panel utføres siste forbruksdag. Vi tar ut utskrift fra IH-500 og sammenligner med resultatene fra mottakskontroll. Det bør ikke være mer enn et trinns forskjell på reaksjonene ved mottak og siste forbruksdag. Når sammenligning er utført, kvitterer vi i fil for mottakskontroll, kaster utskrift og sletter skannede resultater for aktuell lot lagret i Teams. 1 sett fra scr-panel, ID-Panel og ID-Panel enzym lagres i kjøleskap på bakrommet.
Hvis mottakskontroll/siste forbruksdag må utføres manuelt, tilordnes kort på ID-Reader og avleses der. Det tas ut utskrift på samme måte som for IH-500.
Antistoff som kontrolleres
· IH-QC1, Anti-D
o Scr, ID IAT og ID enzym
· IH-QC2, Anti-Fya
o Scr, ID IAT og ID enzym
· Anti-c: (Seraclone Anti-c (RH4)). Vi bruker den daglige kontrollen
o Scr, og ID IAT
Det samme settes opp ved siste forbruksdag.
Panelene kontrolleres så snart som mulig etter mottak. Mottakskontroll kan utføres av alle med arbeidssted blodbank som er godkjent for dette.
Inspiser cellene ved mottak. Ved hemolyse i noen av glassene, varsles fagbioingeniør som kontakter leverandør og mottakskontroll utføres ikke.
Vi setter opp i Coombs-teknikk med anti-c og anti-Fya. For panel C settes disse i tillegg opp i enzym-teknikk.
Til anti-c brukes ferdiglaget kontroll i kopp merket Antistoffer. Til anti-Fya brukes IH-QC2.
Kort tilordnes på ID-Reader. Her må BioRad-panel skannes om nødvendig og kommentar med mottakskontroll, type panel og lotnummer legges inn ved godkjenning av resultatene. Resultatet av mottakskontrollen føres i fil for mottakskontroll.
Hvis kontrollene ikke gir forventet resultat, må analysene settes opp på nytt, evt. med ny fortynning av anti-c. Eventuelle avvik føres i fil for mottakskontroll, og fagbioingeniør eller seksjonsleder varsles. Hvis det viser seg at det er noe feil med panelene, må leverandør varsles.
Å kontrollere screeningceller og identifiseringspanel ved mottak for å sikre at de fungerer som de skal. Vi utfører også kontroll ved siste forbruksdag av cellene fra BioRad for å kontrollere at de har den holdbarhet som leverandøren sier.
Prosedyren gjelder for de som er godkjent for å utføre mottakskontroll av celler.
Vi har utført mottakskontroll av celler siden vi begynte med identifisering av antistoff i 1990. Mottakskontroll ble utvidet til å være som den er nå etter at vi ble akkreditert i 2006. I 2024 ble rutinene for mottakskontroll og siste forbruksdag noe forenklet for å samsvare med SOH.
Seksjonsleder på blodbanken i samarbeid med fagbioingeniør blodtypelab er ansvarlig for at vi kontrollerer cellene mot anbefalte antistoffer. Fagbioingeniør er ansvarlig for at prosedyren til enhver tid er oppdatert.
Versjon 3.0 har vært på høring hos medisinskfaglig rådgiver Kirsti Walstad, SOH.
Alle reagenser og celler behandles som potensielt infeksiøse.
Forfatter: |
Lene Johnsen Salberg (Overbioingeniør) |
---|---|
Godkjent av: |
Birgit Johanne Hoel Stubbe (Seksjonsleder) |
Dokumentadministrator: | Tove Elisabeth Berg Vordal (Fagansvarlig bioingeniør) |
Dokument-ID: | 11857 |
Gyldig fra: | 22.10.2024 |
Revisjonsfrist: | 21.10.2029 |
Endring av kontrollmateriale og oppsett.
Fortynner nå kun anti-c.