SN- Bruk av taleventil v. 1.12

Hensikt

Sikre korrekt bruk av taleventil for pasienter med tracheostomi.  

Omfang

Gjelder for sykepleiere / intensivsykepleiere som behandler pasienter med taleventil

Grunnlagsinformasjon

Pasienter som har en tracheostomitube med oppblåst cuff, har ikke mulighet til å snakke. Når luftveistrykk og FiO2 normaliseres kan man vurdere å gi pasienten mulighet til å snakke ved hjelp av en taleventil. Taleventil kan bare brukes i kombinasjon med tracheostomitube. For at dette skal være mulig, må pasienten kunne puste tilstrekkelig uten respiratorstøtte og PEEP-funksjon en stund(1).

I en avvenningssituasjon vil muligheten for verbal kommunikasjon ofte oppfattes av pasienten som et stort gjennombrudd mot det å bli bedre.

Taleventil er en enveisventil med kobling til tuben og en nippel for tilførsel av oksygen (se illustrasjon). Enveisventilen åpnes under inspirasjon og lukkes ved ekspirasjon slik at luften fra pasientens lunger passerer opp langs tuben og gjennom stemmebåndene slik at pasienten kan snakke. Cuffen må derfor alltid deflateres før bruk av taleventil(1). Ved store trachealkanyler vil åpningen mellom tube og trachea bli mindre og kan vanskeliggjøre luftpassasjen. Dette kan føre til at pasienten får en stridorlignende respirasjon, og fort blir sliten. Taleventil anbefales derfor ikke ved trachealkanyler større enn nr 7 for kvinner og nr 8 for menn.

Shiley:                                                                           

                   

 

Arbeidsbeskrivelse

Kriterier for bruk :

- pasienten må kunne spontanventilere

- respirasjonsfrekvens under 25-30 pr minutt med normale tidalvolum

- pasienten må kunne tåle fravær av PEEP, og trykkstøttet eller volumstøttet inspirasjon

- pasienten bør ikke ha mye ekspektorat

- pasienten må være ved bevissthet og i stand til å forstå informasjon

- pasienten bør være motivert (1)

  

Ansvar 

Intensivsykepleier / Sykepleier som har ansvar for tracheostomerte / respiratorbehandlete pasienter

Anestesilege vurderer på indikasjon når taleventil kan taes i bruk som et ledd i avvenning fra respirator.

Arbeidets gang

Pasienten bør være forberedt og uten unødige plager som smerter og kvalme. Han bør sitte i en god stilling, og ekspektorat bør være mobilisert fra øvre og nedre luftveier(1). Koble til cuffsprøyte, og fjern lufta fra cuffen samtidig som du er klar til å suge opp slim fra tuben, evt slim som pasienten greier å hoste opp.

Ha taleventilen klargjort med O2-slange tilkoblet O2-uttak hvis pasienten skal ha ekstra O2.  Sett taleventilen på trachealkanylen når cuffen er deflatert.

Observer pasientens respirasjon og taleevne, bruk SaO2-måler for å se at pasienten har tilstrekkelig oksygenmetning. Observer bruk av hjelpemuskler og grad av slitenhet.

For pasienter som har gjennomgått langvarig respiratorbehandling og dermed har nedsatt respirasjonsmuskulatur, er det ikke tilrådelig å starte med lenger enn 5-10 minutter ved første gangs bruk(1).

Observer at den fleksible membranen åpner seg ved inspirasjon og lukker seg ved ekspirasjon. Dersom den ikke gjør det skal taleventilen straks fjernes(2).

Registrer tid for "taleventil på" og "av" i Picis.

Rengjøring:

Taleventilen skal rengjøres en gang daglig og ved behov.

Shiley:  Legg ventilen i Hydrogenperoxid 3 % i 10 minutter. Skyll deretter i sterilt vann og lufttørk. Ventilen kan oppbevares i en steril kompress eller hanske når den ikke er i bruk. Taleventilen kan brukes til samme pasient i inntil 14 dager før den kastes.

Referanser

1. Guldbrandsen, Tove Stubberud, Jan-Gunnar "Intensivsykepleie" s 254- 255 Akribe As 2005. 1. utgave 1. opplag

2. Bruksanvisning Shiley Taleventil (Tyco Healthcare) Se relatert

Søkeord

taleventil, talekanyle, intubert, tracheostomi, trackeostomi, respiratorbehandling