Ivareta sikkerheten på MR ved å ha klare og enkle prosedyrer som skal benyttes i tilfelle quench av maskinen må iverksettes. Dette for å hindre at det oppstår skader på mennesker og materiell.
Gjelder alle ansatte ved MR avdelingen ved Sykehuset Levanger.
Skulle det bli nødvendig med quench av maskinen er quenchknappen til venstre for døren inne i magnetrommet (gjelder både for 1,5T og 3T). Knappen befinner seg under plastdeksel merket med QUENCH.
Alle som jobber på MR skal gjøre seg kjent med hvor quench knapper og nødstopp knapper befinner seg.
Alle ansatte i avdelingen har ansvar for å holde seg oppdatert hva angår prosedyren. MR personell skal til enhver tid vite hvor quenchknappen og nødstoppknappene befinner seg og når disse skal benyttes.
· Brann tilløp i magnetrommet som ikke kan slukkes med MR kompatibelt brannslukningsapparat. Dette gjøres i samråd med brannvesenet.
Se egen prosedyre for branntilløp på MR MR brannprosedyre.
· Trykk på Quench knappen.
· Evakuer magnetrommet! Ved mistanke om lekkasje av Helium skal en holde seg lavt (nærmest mulig gulv) for å unngå innånding av gass.
· Trykk på èn av STOPP knappene som befinner seg:
1. Til venstre/høyre for døren på kontrollrommet (rød knapp) merket med STOPP.
2. Til venstre for dør når en kommer inn i magnetrommet merket med STOPP.
· Alarmen vil aktiveres og lyset vil blinke.
Dersom quench blir foretatt pga klemskade i magneten utfør nødvendig førstehjelp på pasient/personell. Dersom pasienten ikke svarer, er bevisstløs eller ikke puster tilkalles akutt team (hold stans knappen inne i 4 sek).
· Når alle er ute av magnetrommet lukkes døren.
Nødstopp skal foretas:
· Ved branntilløp eller uansett hendelse som oppstår ved det elektriske systemet.
· Nødstopp på maskinen vil slå ned maskinen, men vil ikke medføre quench (fjerning av magnetisme!). Husk at magnetfeltet fremdeles er til stede og alle sikkerhetsprosedyrer må følges!
· Nødstoppknapper finnes på tastatur på kontrollrom og oppe på gantry på høyre og venstre side.
Nødstopp prosedyre (strøm fjernes midlertidig):
· Få pasienten i sikkerhet.
· Etter en nødstopp kan radiografen starte opp maskinen igjen så snart problemet er løst ved å kjøre TPS reset/restart av systemet.