Fagbioingeniør med ansvar for blodbankanalyser er ansvarlig for prosedyrens innhold og oppdatering. Seksjonsleder godkjenner prosedyren.
Bakvakta skal kontaktes når
1. pasienten skal ha blod
2. pasienten skal opereres
3. den gravide er i fødsel eller fødsel er nært forestående
og du finner
1. Positiv antistoffscreening, og det ikke er utført antistoffidentifisering på pasienten tidligere
2. Positiv antistoffscreening, pasienten er identifisert tidligere, men det ser ut på screeningen som om det er noe i tillegg som krever ny identifisering
3. Positiv antistoffscreening, identifisert antistoff, men selv om det tas hensyn til antistoffet ved valg av blod, får man positivt forlik
4. Dersom pasienten har antistoff, er transfundert/vært gravid siden forrige identifisering og det er mer enn 14 dager siden identifisering ble utført
5. Dersom pasienten har positiv antistoffscreening og det er mer enn to år siden forrige identifisering
6. Dersom pasienten har antistoff blodgiverne ikke er typet ut på antigenforekomsten for
Akutte store blødninger
Namsos: Dersom arbeidsmengden blir for stor, må det som ved en katastrofe prøves å kontakte en av de andre ansatte som har kort vei til sykehuset.
Levanger: Bakvakta tilkalles, men det kan også være aktuelt i slike situasjoner å ringe en annen enn bakvakta dersom denne har lang reisevei (tilkallingstiden er 1 time).
Hvem har bakvakt?
Det henger en arbeidsplan på Blodbanken, Sykehuset Levanger, på høyre side av kjøleskapet. Bakvakt har vaktkodene: DBV eller HBV.
Hvordan få tak i bakvakta?
Bakvakta har mobiltelefon. Denne har kortnummer **0615 fra Sykehuset Levanger og kortnummer **466 fra Sykehuset Namsos. Dette er et bedriftsabonnement som er koblet opp mot telefonnr. 95240625 og det skal sjekkes hver dag før bakvakta går hjem at telefonen virker.
Det er anskaffet tre telefoner, dette for å dekke behovet ved vaktskifter. Alle skal nås ved bruk av kortnummeret hvis vi kobler om riktig. Dersom det ikke skulle skje, har dere fortsatt mulighet til å få tak i vedkommende da den ene mobiltelefonen har nr. 95293982, de andre har nr. 95021413 og 95293956. For øvrig ser en av vaktlista hvem som har vakt, og telefonlista henger i folderen over ID-Reader.
Namsos må kontakte vakthavende på MB-L for videre "oppklaring" dersom bakvakta ikke svarer.
Blodbanken er betjent fra 07.00 til 15.00 alle dager. Vi har bakvakt fra 15 (15.30 hverdager) til 21.30. Etter den tid kan det være lurt å konferere med den som har vakt på den andre blodbanken. Vi kan også ringe til blodbanken St. Olavs og konferere med dem. Telefon **0414 (Levanger) **274 (Namsos). Hvis denne er ute av drift, ring 99106678.
Vakthavende lege ved blodbanken St. Olavs treffes på telefon 46 80 62 25 hele døgnet.
Å gi en forståelse for hvordan bakvakta på blodbanken er tenkt brukt.
Prosedyren omfatter alle bioingeniører som har vaktansvar på enhetene for medisinsk biokjemi på begge sykehus, samt de bioingeniørene som har bakvakt på blodbanken, Sykehuset Levanger. Prosedyren forklarer bakgrunnen for denne ordningen, og utdyper i hvilke tilfeller bakvakta skal tilkalles.
Veileder for transfusjonstjenesten i Norge, utgitt av Helsedirektoratet, utgave 7.3 2017. https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/veileder-for-transfusjonstjenesten-i-norge
Utvidet forlik:
Hos pasienter der det påvises, eller tidligere er påvist irregulære blodtypeantistoffer, skal det gjøres utvidet forlik før transfusjonen.
Erytrocyttkonsentrat som skal gis til pasient med kjent irregulært blodtypeantistoff, skal types to ganger for det aktuelle antigenet og skal være negativt. Den ene typingen kan erstattes av utvidet forlikelighetsprøve dersom antistoffet reagerer i indirekte antiglobulinteknikk med alle testerytrocytter som er positive (både homo og heterozygote). Ved påvisning av Kidd-antistoffer skal typingen utføres to ganger i tillegg til utvidet forlikelighetsprøve.
I dette ligger at dersom en pasient har et antistoff, skal dette være identifisert før transfusjon, og blodgiveren skal være typet ut på antigenet. De bioingeniørene fra medisinsk biokjemi som betjener blodbankene på vakt, er ikke opplært til å identifisere antistoff eller til typing utover AB0 og RhD. Derfor må det i disse tilfellene kalles inn bakvakt.
Blodprøve må sendes fra Namsos til Levanger.
Målet med bakvaktsordningen er også å skape en bedre faglig trygghet. Det er alltid noen som kan nås på telefon og svare på spørsmål. Det er meningen at det skal føles enkelt å ringe, og det skal ikke føles som ”å bry noen unødig”. Er du i tvil om noe, eller bare føler behov for å diskutere et problem, så ring.
I det videre beskrives de tilfellene hvor vakthavende bioingeniør skal kontakte bakvakt fra blodbanken, og hvordan en får tak i bakvakta.
Prosedyren er gjennomgått av Medisinsk faglig rådgiver fra SOH.
Forfatter: |
Eva Heie (Overbioingeniør) Lene Johnsen Salberg (Overbioingeniør) |
---|---|
Godkjent av: |
Birgit Johanne Hoel Stubbe (Seksjonsleder) |
Dokumentadministrator: | Tove Elisabeth Berg Vordal (Fagansvarlig bioingeniør) |
Dokument-ID: | 1331 |
Gyldig fra: | 04.06.2023 |
Revisjonsfrist: | 02.06.2028 |
Revisjon pga. dato.
Forbedret noen formuleringer.
Endret revisjonsfrist til 5 år etter godkjenningsdato.