Strålevern - Optimalisering av bruk av ioniserende stråling innen bildediagnostikk v. 1.2

HENSIKT

Prosedyren skal sikre at bildediagnostiske undersøkelser gjort med bruk av ioniserende stråling har standardiserte protokoller og at disse er optimalisert.

OMFANG

Prosedyren omfatter alle vanlige bildediagnostiske undersøkelser gjort med bruk av ioniserende stråling i Helse Nord-Trøndelag HF.

GRUNNLAGSINFORMASJON

Følgende personer har hatt prosedyren til høring: Ulf Settergren, Ingrid Hermann, Sølvi Strand Bondø og Rune Blikø (versjon 1.0).

 

LOV 2000-05-12 nr. 36: Lov om strålevern og bruk av stråling (strålevernloven). § 13

FOR-2016-12-16 nr. 1659: Forskrift om strålevern og bruk av stråling (strålevernforskriften). §§ 5, 40 og 41

 

I Strålevernlovens § 13 står det at all medisinsk bruk av ioniserende stråling skal være berettiget og optimalisert.

 

I Strålevernforskriften står det:

§ 5. Berettigelse og optimalisering

Strålebruken skal være optimalisert. Dette innebærer at eksponering for ioniserende stråling skal holdes så lav som praktisk mulig, teknologisk kunnskap, sosiale og økonomiske forhold tatt i betraktning.

§ 40. Optimalisering

Virksomheten skal sørge for optimalisert medisinsk strålebruk. I optimaliseringen inngår blant annet valg av metode, apparatur og utstyr, arbeidsteknikk, vurdering av stråledose til og dosefordeling i pasient, bildekvalitet og behandlingseffekt.

Optimaliseringen skal utføres tverrfaglig, være en kontinuerlig prosess og vurderes mot nasjonale referanseverdier eller faglige anbefalinger der dette finnes.

 

Videre står det om utarbeidelse av prosedyrer at:

§ 41. Prosedyrer

Virksomheten skal ha skriftlige prosedyrer for strålemedisinske undersøkelser og behandlinger som ivaretar pasientsikkerhet. Prosedyrene skal blant annet beskrive metodene og eventuelle innstillinger av apparaturen for gjennomføring av undersøkelsene og behandlingene. Prosedyrene skal revideres jevnlig.

 

Alle bildediagnostiske undersøkelser gjort med bruk av ioniserende stråling skal være optimalisert slik at de utføres med lavest mulig stråledose samtidig som man får nødvendig diagnostisk informasjon. Dette prinsippet er kjent som ALARA (as low as reasonable achievable) eller ALARP (as low as reasonable practicable).

 

Det er i Veileder 5: "Veileder om medisinsk bruk av røntgen- og MR-apparatur" utgitt av Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA), anbefalt at arbeidet med å utvikle nye standardiserte protokoller skal gjøres i et flerfaglig team som bør bestå av radiolog, fagradiograf og medisinsk fysiker. Dette skal gjøres for alle vanlige undersøkelser, men det skal legges særlig vekt på undersøkelser av pasientgrupper der en må ha spesielt fokus på strålevern og/eller bildekvalitet (for eksempel barn, gravide, traumepasienter og kontrollpasienter).

 

Dersom det utføres samme undersøkelser på forskjellige utstyr, må en også sikre seg at disse gir samme diagnostiske informasjon.

ARBEIDSBESKRIVELSE

Ansvar

Ansvarlig radiolog, fagradiograf og medisinsk fysiker er ansvarlig for at undersøkelsene gjort innenfor de respektive fagfelt blir optimalisert. Avdelingsleder er ansvarlig for at det settes av tid til dette arbeidet.

Arbeidets gang/handling

Arbeidet kan gjøres på ulike måter, men følgende punkter bør inngå ved utarbeidelse av en ny protokoll (Martinsen, 2004):

  • Utarbeidelse av alternative protokoller ved radiolog/fagradiograf
  • Beregning av stråledoser for de ulike protokollene ved medisinsk fysiker
  • Bildetaking av fantom for de ulike protokollene
  • Testing av de beste forslagene klinisk
  • Endelig vurdering av protokollene ved radiolog, fagradiograf og medisinsk fysiker

Referanser

1.      LOV 2000-05-12 nr. 36: Lov om strålevern og bruk av stråling (strålevernloven). §13

2.      FOR-2016-12-16 nr. 1659: Forskrift om strålevern og bruk av stråling (strålevernforskriften). §§ 5, 40 og 41

3.      Widmark A, Friberg EG, Heikkilä, IE, Wikan K, Saxebøl G, Ormberg IW, Kofstadmoen H. Veileder om medisinsk bruk av røntgen- og MR-apparatur. Veileder til forskrift om strålevern og bruk av stråling. Veileder nr. 5 Østerås: Statens strålevern, 2018.

4.      Martinsen AC, Optimalisering av CT-undersøkelser, Helse Medisin Teknikk nr. 4, 2004.

Søkeord

Optimalisering, ioniserende stråling, bildediagnostikk, ALARA