Prosedyren er utarbeidet for å sikre at alle som har ansvar for pasienter med trachealkanyle kan utføre skifte av trachealkanyle både planlagt og evt. nødskift ved tett kanyle.
Gjelder ansatte på intensiv. Omfatter både Portex trachealkanyle (engangs) og Bivona silikonkanyle for langtidsbruk (flergangs).
En tracheostomi blir vanligvis anlagt for å lette avvenningsprosessen for intuberte pasienter. Tracheostomien legges vanligvis mellom 2. og 3. trachealring, og prosedyren utføres av anestesi- eller ØNH-leger.
Hvis det er sannsynlig at pasienten har behov for langvarig respiratorbehandling, vurderes det å anlegge tracheostomi. Oralintuberte pasienter kan i tidlig fase vise stor irritasjon og utilpasshet pga oraltuben. Behovet for sedering blir stort, og avvenning hindres. For disse pasientene kan det være aktuelt med tidligere anleggelse av tracheostomi. Tracheostomi gjøres også på pasienter med langvarige eller varige skader, og der sykdommer vanskeliggjør frie luftveier eller gir utilfredsstillende hostekapasitet (1).
Portex engangskanyle
Første gang pasienten får anlagt en tracheostomi, legger man en Portex engangskanyle som skal ligge i minimum 5 dager. Denne har et materiale som gjør at den er nokså stiv for å lette innleggelse, men mykner noe når den er etablert i trachea. Må man skifte før det er gått fem dager, bør skiftet gjøres over mandreng, og det bør legges en ny portex-kanyle. Denne typen tracheostomitube har cuff som skal fylles med luft. Lengste anbefalte brukstid er 30 dager (2), men erfaring tilsier at når fem dager er gått, bør det skiftes til en Bivona flergangskanyle, som er mykere og mere behagelig for pasienten. Portex trachealkanyle kan ikke benyttes igjen, og skal kasseres etter fjerning.
Bivona flergangskanyle
Etter ca. en uke er det vanlig å skifte til en Bivona-kanyle. Bivona inneholder silikon, et materiale som holder seg mykt og fleksibelt i trachea, og kan ligge over lengre tid. Bivona kan ligge opptil 29 dager, og brukes inntil 10 ganger på samme pasient (3). Erfaring har vist at når kanylen blir liggende lenger enn en uke er det fare for at den tettes, dette har sammenheng med hvor stor slimproduksjon pasienten har.
Bivona-kanylen skal være tatt i bruk før pasienten får prøve en taleventil, dette pga av at når cuffen deflateres blir den liggende helt tett inntil tuben, slik at det er lett for pasienten å presse luft forbi. Cuffen skal kun fylles med sterilt vann, silikoncuffen er luftgjennomtrengelig, luft vil derfor lekke ut gradvis.
Skifting av tracheostomikanyle
Gjør klar utstyret du trenger på forhånd og informer pasienten.
Pasienten skal være fastende. Ha intubasjonsutstyr samt bag m/ maske klart.
Pasienten bør sitte i lett oppreist stilling, helst med bakoverbøyd hode, evt. med en liten pute mellom skulderbladene.
Utstyr:
Gjennomføring:
Pasienten skal alltid ha en reservekanyle liggende tilgjengelig på rommet, slik at man kan utføre et nødskift raskt hvis kanylen tetter seg. Før det er skiftet til Bivona-kanyle, skal denne reservekanylen være en Portex engangskanyle i riktig størrelse. Ved mistanke om tett kanyle, følges hygieniske prinsipper så langt det er mulig, men hovedfokus er å fjerne den tette kanylen og få satt inn en ny.
Rengjøring av Bivona flergangskanyle
Som beskrevet kan Bivona trachealkanyle benyttes flere ganger til samme pasient. På Intensiv er det rutiner som tilsier at kanylen skiftes minimum en gang pr uke. Når det er satt inn en ren trachealkanyle skal den brukte Bivona trachealkanylen rengjøres etter følgende prosedyre:
1. Guldbrandsen, Tove og Stubberud, Dag-Gunnar: "Intensivsykepleie" Akribe AS 2010, 2. opplag
2. Bruksanvisning Portex Tracheostomi Tube
3. Bruksanvisning Bivona TTS trakeostomirør for voksne
4. Rengjøringsprosedyre for Bivona tracheostomikanyle, fra Alere
Trachealkanyle, trakealkanyle, track, trakeostomi, tracheostomi, bivona, portex