ALM-BB-T; Malaria, HTLV og Chagas(T.cruzi) testing på blodgivere v. 2.13

Arbeidsbeskrivelse

For å finne ut om giver har vært i et smittsomt område, JPAK A-Z Search (transfusionguidelines.org) og Fit for Travel A - Z Index - Fit for Travel. Begge lenkene skal sjekkes, og dersom det er uoverensstemmelse mellom de to sidene er det den strengeste regel som gjelder. Fit for Travel definerer malariaendemiske områder i 4 kategorier; «lav til ingen risiko», «variabel risiko», «lav risiko» og «høy risiko». I områder med variabel risiko må vi anta det kan være malariasmitte på lik linje med lav og høy risiko.

Eksempel på utfylling av papirrekvisisjon henger på veggen på produksjonsrommet på Levanger.

Malaria

Prøvematerial: 

Det skal tas av et ekstra serumglass for analyse på malaria.  Prøveglasset merkes med etikett hvor navn og fødselsnummer står. Blodprøven er holdbar 1 uke så lenge den oppbevares kjølig.

Malaria sendes til Mikrobiologisk avdeling, Ullevål Universitetssykehus.

Etter at prøver er bestilt i prosang, gå til "Rekvisisjonsoppføring" (kommer dit ved for eksempel å søke etter "Prøveoppslag etter pasient", trykke på rekvisisjonsnummeret RQ.) sett markøren nederst i prosedyrefeltet og skriv malaria, velg malaria antistofftest, "Opprett prøve" og "Motta" (etikett kommer på tilhørende etikettskriver), avslutt med "Godta".
Slik vil malariatesten bestilles på samme rekvisisjonsnummer, men få eget glass.
Papirrekvisisjon må fylles ut. Lever på sendingsbenken, de legger på pakkliste til mottakende
lab og verifiserer.

Rekvisisjon, https://oslo-universitetssykehus.no/Documents/Avdeling%20for%20mikrobiologi/Rekvisisjoner/Rekvisisjon_mikrobiologi_Ulleval.pdf. Gå i meny øverst til høyre- Laboratorietjenester-Rekvisisjoner-Mikrobiologi-Ullevål Sykehus-Mikrobiologiske analyser. Preutfylt rekvisisjon ligger relatert som vedlegg, må følge prøven ved forsendelse. Rekvisisjonen må fylles ut med avsender og adresse og noter for malaria under andre. Under feltet pasient på rekvisisjonen skal etikett med blodgivers navn og fødselsnummer klistres. I feltet kliniske opplysninger skal det fylles ut årsaken til rekvireringen. Vanlig kommentar: «Blodgiver født i malariaområde, malariatest ønskes utført.» Dette for å hjelpe til med vurderingen av svaret. Dette er forhåndsutfylt i rekvisisjonen som er relatert, men kan endres.

Chagas (T. cruzi)

For nye blodgivere som krysser av ja på spørsmålet: «Er du eller din mor født sør for USA?» på spørreskjemaet, må det tas av en ekstra blodprøve til analysering på Chagas sykdom. Dette gjelder også for blodgivere som har fått blodoverføring i et land sør for USA.

Prøvemateriale: 

Det skal tas av et ekstra serumglass for analyse på Chagas (T. cruzi). Prøveglasset merkes med etikett hvor navn og fødselsnummer står. Blodprøven er holdbar 1 uke så lenge den oppbevares kjølig.

Chagas sendes til Universitetssykehuset i Nord-Norge

Rekvisisjon: Rekvirering - Universitetssykhuset Nord-Norge labhåndbok (unn.no)

For Chagas gjelder samme framgangsmåte i Beaker som malaria helt til valg av analyse, her velges "Annen spesifisert analyse", til høyre er det et spørsmålstegn, trykk på det og skriv inn analyse og prøvemateriale, deretter likt som for malaria.

Følgende opplysninger er helt nødvendige for laboratoriet, og skal alltid føres på rekvisisjonen:

  • Pasient: Fødselsnummer, navn, adresse, kjønn. Eventuell kopirekvirent føres inn i feltet «Kopi av svar sendes til». Dersom pasienten ikke har norsk personnummer, skal det skrives fødselsdato og krysses av for kjønn.
  • Rekvirentopplysninger: Navn/avdeling, adresse og rekvirentkode. Eventuell kopirekvirent føres inn i feltet «Kopi av svar sendes til».
  • Materiale/lokalisasjon: Kryss av for korrekt prøvemateriale og lokalisasjon for prøvetakningen. Hvis de ikke er oppgitt på rekvisisjonen, må de skrives på manuelt.
  • Agens/undersøkelse: Kryss av for ønsket undersøkelse. Hvis den ikke er oppgitt på rekvisisjonen, må den skrives på manuelt.
  • Kliniske opplysninger: Hvorfor prøven er tatt, symptomdebut og evt. antibiotikabehandling. Disse opplysningene er viktig for laboratoriet da de brukes til å vurdere funn i prøven.  

Egen rekvisisjon, relatert som vedlegg evt gå inn og finn rekvisisjon på link, må følge prøven ved forsendelse. Rekvisisjonen må fylles med rekvirent «Blodbanken v/Birgit H Stubbe. Sykehuset Levanger/Namsos, Helse Nord-Trøndelag» og skriv trypanosoma cruzi antistoff under annet agens/annen undersøkelse. I feltet Kliniske opplysninger: «Blodgiver med fødested sør for USA.»

Det er opprettet rekvirentkoder for blodbanken Levanger og blodbanken Namsos i adresseregistret. Disse kan brukes ved sending av T-cruzi til Tromsø.

Levanger Rekvirentkode/HERid 186565

Namsos Rekvirentkode/HERid 186566

Det tar ca 1 uke å få svar.

Tlfnr. Til UNN: 77627027/951/010

HTLV

Ved registrering av nye blodgivere skal det testes for HTLV I og II hvis giveren er født eller oppvokst (>6 mnd opphold ila de første 5 leveår) i land hvor disse virus forekommer endemisk. Dette gjelder Japan, Korea, India, Sør- og Mellom-Amerika (inklusive Karibia) og Afrika sør for Sahara.

 

Rekvisisjon til HTLV Forside - Oslo universitetssykehus (oslo-universitetssykehus.no) Gå inn i meny øverst til høyre- Laboratorietjenester- Analyseliste og rekvisisjoner for helsesektoren-Rekvisisjoner-Medisinsk Mikrobiologi-Rikshospitalet- Analyser mikrobiologi-HTLV-papirrekvisisjon-Rikshospitalet- . Forhåndsutfylt rekvisisjon med Levanger sine data ligger vedlagt, Namsos kan endre. En kan bruke teksten som er foreslått eller endre ved behov. Flere opplysninger er mulig å legge til, og det er i tillegg eksempel på veggen på produksjonsrommet(Levanger).

Rekvisisjonen og blodprøven leveres prøvefordeling.

 

Resultat:

Svaret legges i G025 i Prosang under resultat, annet. Svaret oppbevares på seksjonsleder kontor. Hvis prøven er negativ godkjennes blodgiver. Hvis prøven er positiv eller inkonklusiv, skal svaret gå via tilsynslege og seksjonsleder. Informasjon skal gis til blodgiver, som igjen må kontakte sin fastlege.