ADHD hos voksne. Fastleges ansvar ved mistenkt ADHD og vurdering før henvisning, HNT, Klinikk for psykisk helsevern og rus - retningslinje v. 1.7

Hensikt

Hos voksne kan det være vanskeligere for fastlege eller andre å vurdere om symptomer/vansker med konsentrasjonsproblemer, impulsivitet og hyperaktivitet peker mot diagnosen ADHD eller ikke. Retningslinjen skal sikre oppstart av utredning av voksne som ikke har fått diagnosen ADHD som barn.

Omfang

Retningslinjen er et hjelpemiddel for fastleger og en orientering til pasientansvarlige behandlere/koordinatorer i psykiatri (PAB/KIP) i spesialisthelsetjenesten.

Arbeidsbeskrivelse

Debut og kjennetegn

ADHD er en utviklingsforstyrrelse og symptomene må ha vært tilstede allerede i barneskolealder. De sentrale kjennetegnene ved ADHD er et vedvarende mønster med konsentrasjonsvansker og/eller hyperaktivitet/impulsivitet som har gitt nedsatt funksjon i hverdagen allerede fra barneskolealder.

Prioriteringsveilederen

Det henvises mange pasienter til utredning av mulig hyperkinetisk forstyrrelse. Spesialisthelsetjenesten bør konsentrere seg om utredning av de som har betydelige funksjonsproblemer på skole, arbeid og i hjemmet. Les mer i kapittelet om ADHD i prioriteringsveilederen for psykisk helsevern hos voksne (Helsedirektoratet).

Henvisning til spesialisthelsetjenesten

Det er ønskelig at det i henvisningen kommer fram en beskrivelse av hvorfor fastlegen mistenker ADHD hos den aktuelle pasienten og en begrunnelse for dette. 

Gjerne informasjon om:

  • Fødsel, utviklingshistorie og eventuelt arv (foreldre, besteforeldre søsken)
  • Skolefungering og høyeste gjennomførte skolegang
  • Fungering i yrkeslivet, jobbskifter, oppsigelser
  • Sosial fungering med parforhold og barn
  • Økonomi: Kontroll eller behov for bistand?
  • Somatiske lidelser som tidligere hjertesykdom, epilepsi og funksjonshemminger
  • Medikamenthistorie og aktuell bruk
  • Rusmiddelhistorie og aktuelt misbruk

Fastlegen må sørge for at pasienten innhenter PPT-utredninger for å sende med henvisningen.

Ved ønske om henvisning for diagnostikk kan symptomsjekklisten "ADHD - selvrapporteringsskala for voksne" (ASRS) utfylles. Skjema finnes her: Adult ADHD Self Report Scale (ASRS v1.1)
Hvis det er fire eller flere kryss i de skraverte rutene i del A så kan det være indikasjon for videre utredning av ADHD.

Det anbefales at det er gjort en somatisk status før henvisning og at det tas urinscreening misbruk og Peth ved henvisningstidspunktet (det er tilstrekkelig med en ikke-observert urinprøve tatt uanmeldt samme dag).

Ved rusvansker bør det dokumenteres rusfrihet i minst seks måneder før utredning. 

Se for øvrig mer informasjon om henvisning og start i nasjonalt pasientforløp for psykiske lidelser hos voksne (Helsedirektoratet).

Referanser

Helsedirektoratet (2018). Nasjonalt pasientforløp for utredning og behandling i psykisk helsevern, voksne [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 30. september 2022. Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/nasjonale-forlop/psykiske-lidelser-voksne

Helsedirektoratet (2015). Prioriteringsveileder – psykisk helsevern for voksne [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 19. juni 2024. Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/prioriteringsveiledere/psykisk-helsevern-for-voksne

Psykia - Senter for spesialistbehandling. Symptomsjekkliste for ADHD - selvrapporteringsskala for voksne (ASRS-v1.1. Tilgjengelig fra adhd.oslo.no/ASRS_1-1.pdf