ALM-MB-N-pre; Arbeidsoppgaver ved prøvetakingspoliklinikken v. 1.2

Hensikt

Beskrive de rutiner som inngår i arbeidet ved prøvetakingspoliklinikken, Avdeling for Laboratoriemedisin (ALM), Sykehuset Namsos

Omfang

Prosedyren gjelder alle ved ALM, Sykehuset Namsos, som har fått opplæring i de rutiner som prosedyren omfatter.

Grunnlagsinformasjon

 

REFERANSER

Hovedreferanse:

(1) NCCLS Speciality Collection: Specimen Collection, ISBN 1-56238-291-8 Order Code SC2-L

(2) Samples: From the Patient to the Laboratory, 3rd revised edition 2003, W.G. Guder, S. Narayanan, H. Wisser og B. Zawta.

(3) Medisinsk biokjemi - brukerhåndbok, Jacob A. Stakkestad og Arne Åsberg.

Høring:

Versjon 1,0 har vært på høring hos spesialbioingeniør ved preanalytisk ved Medisinsk Biokjemi.

AVVIK FRA HOVEDREFERANSE

Ved prøvetaking følges prosedyre: https://eqshnt.helse-midt.no/design/buffy/images/icon_document_local.gifALM-MB-pre; Blodprøvetaking av voksne og barn . Se avvik fra hovedreferanse i denne prosedyren.

OFTE STILTE SPØRSMÅL   (FAQ)

Pasienten sier på forhånd at han ofte blir uvel ved prøvetaking:

Gi pasienten tilbud om å legge stolen godt bakover. Presiser at det er viktig med jevn og god pust, pust med magen. Snakk om løst og fast slik at pasienten ikke blir så fokusert på selve prøvetakinga.

Pasienten blir dårlig ved prøvetaking:

Tilkall hjelp fra kollega på kontoret eller prøvefordelingsrommet, bruk ringeklokke på prøvetakingsbenk.

Pasientens føtter legges høyt og stolen legges bakover. Tilkalt hjelp ordner med kald vaskeklut på panna og evt. kaldt drikke..

Når pasienten kommer til seg selv, bør han/hun få tilbud om å slappe av ei stund i prøvetakingsstolen til han/hun selv er klar til å gå videre. (Dette er spesielt viktig å huske dersom man er alene på sykehuset, og ikke er sammen med pårørende.)

Dersom det er er vanskelig å få kontakt med pasienten, bør legehjelp tilkalles.

Ved behov for legehjelp:

Kontakt rekvirent om mulig. Hvis ikke mulig, kontakt vakthavende medisinsk turnuslegetelefon 5585. Evt. kontakt mottakelsen, tlf. 5814.

Akutt situasjoner

ALARM TIL AKUTT TEAM

Ved akutt dårlige/svært dårlige pasienter alarmeres sykehusets akutt-team ved å bruke stentofon 619 på prøvetakingspoliklinikken: Trykk først knapp A, deretter knapp B. Du vil få en kvitteringstone når søket er utført(Dette står beskrevet på stentofonen).

 

Arbeidsbeskrivelse

ANSVAR

Fagbioingeniør/spesialbioingeniør for prenalytisk har ansvar for opplæring og at prosedyren er oppdatert.

Prøvetaker har ansvar for at prosedyren blir fulgt.

HMS/sikkerhetsinformasjon

Gode rutiner i forbindelse med prøvetaking er viktig for å unngå stikkskader, ved uhell vises til prosedyre: https://eqshnt.helse-midt.no/design/buffy/images/icon_document.gifStikkskader.Tiltak ved stikkskader og andre hendelser som kan medføre blodsmitte. . Bruk av hansker vurderes av den enkelte da det er humant materiale og blodsøl kan forekomme. Se prosedyrer: https://eqshnt.helse-midt.no/design/buffy/images/icon_document.gifHåndhygiene og  https://eqshnt.helse-midt.no/design/buffy/images/icon_document.gifUsterile engangshansker - bruk .

ARBEIDETS GANG

I matpausen rullerer man med den/de som er på poliklinikk og prøvefordelingsrommet.

 

Klargjøring om morgenen:

• Nye kvitteringslisterlister for prøvetaking finnes frem og legges klar. Lister som er en uke gammel legges på kontoret for scanning hvis det ikke er gjort.

Skjema for oversikt over Prøvetaking av QuantiFERON-tester skal ligge fremme, nye finnes som EQS dokument:https://eqshnt.helse-midt.no/design/buffy/images/icon_document_local.gifALM-MB; Kvitteringsliste for RoS-Prøvetaking og https://eqshnt.helse-midt.no/design/buffy/images/icon_document_local.gif ALM-MB-N-pre; Prøver tatt til QuantiFERON

 • Evt fyll opp med utstyr på prøvetakingsbordet.

 

 

 

Avslutning på dagen

• Sett urinprøver inn på prøvefordelingsrommet/Urinlab 

• Rydd og kast søppel. 

• Evt fyll opp med utstyr på prøvetakingsbordet.

• Lås døra til gangen.

Spesielle forhold vedr. godkjenning av rekvisisjon og prøvemateriale

Pasientene melder seg i Laboratoriets ekspedisjon(kontoret). De rekvisisjonene som ligger planlagt i RoS, sendes av personalet i ekspedisjonen.  De øvrige rekvireres i Beaker evt RoS.

Pasienten blir bedt om å vente til han/hun blir ropt inn. Etikettene kommer ut på poliklinikkens skriver ( ROS1 ).

Ferdige registrerte rekvisisjoner bør kontrolleres mot etikettene av prøvetaker slik at de riktige prøvene blir tatt.

Pasienter som ikke er rekvirert i RoS skal ha med rekvisisjon. Dette er spesielt viktig ved sendingsprøver. 

  

Hvis QuantiFERON-test er rekvirert skal det klistres en etikett på skjemaet som sendes til controller for klinikk for intern servics ved månedens slutt. https://eqshnt.helse-midt.no/design/buffy/images/icon_document_local.gif ALM-MB-N-pre; Prøver tatt til QuantiFERON

                                                                                    

Prosjekt/studier

Vi tar blodprøver og evt urinprøver av pasienter som er med i prosjekter/studier. De skal ha med seg opplysninger om type prosjekt, fornavn, etternavn og fødselsdato. Beskrivelse av hvert enkelt prosjekt står i egen perm merket medALM-MB-N; Prosjekt og studier. Prosedyrer for alle prosjekt og studier som utføres ved ALM MB Namsos. Denne står i hylla på prøvefordelingsrommet.

 

Spesielle ting prøvetaker skal være oppmerksom på:

Belastninger

            Spør om pasienten er fastende.

Medikamenter

Som hovedregel bør prøver tas medikamentfastende (12-24 timer etter siste dose).  Prøvetaker spør pasienten om siste medikamentinntak! Dette, samt prøvetakingstidspunktet, noteres/registreres i Beaker.

Hvis dagens tabletter er tatt, tas ikke prøven. Pasienten må komme tilbake for ny prøvetaking. Det legges inn kommentar i Beaker.

.

Ved evt. feil eller mangler skal det skrives inn kommentar før prøven slettes. Dette er viktig for sporbarheten. 

 

Spesielle forhold vedr. prøvetaking og forberedelse av pasient

Prøvetaker følger prosedyrene for prøvetaking som gjelder for ALM.

Pasienten bør slappe av og sitte i ro i om lag 15 minutter før blodprøve blir tatt.

Pasienten bør ligge/sitte avslappet under prøvetaking og skal ikke bes om å knytte handa.

Det er viktig å ha en god dialog med pasienten. Skap ro og trygghet rundt prøvetakingssituasjonen.

 

Pasientrekkefølge

Pasienter med rekvisisjon som er krysset for haster skal prioriteres først.

Det er merket med Ø-HJELP på etiketten. Kontoret gir beskjed hvis dette gjelder noen spesielle pasienter. .

Pasientene kalles inn fortløpende med fornavn. Møt pasienten i døra og vis han/henne til prøvetakingsstolen.

Det er viktig å ha en god dialog med pasienten. Skap ro og trygghet rundt prøvetakingssituasjonen.

Ved kø ber man om hjelp fra prøvefordelingsrommet til å avhjelpe med prøvetakingen. 

Hasteprøver

Alle hasteprøver skal merkes med rosa ID-ring øverst på toppen, og scannes umiddelbart. Sjekk prøvedato og tid på etikettene, endres om feil.

 

Scanning av alle prøver er viktig for alle prøvene som tas ved prøvetakingspoliklinikken.

Følg med forventet listen i Beaker for å se etter prøver som ikke er scannet.

Prøvematerialet og bearbeidelse av dette

Blodprøver

Prøver som ikke trenger å koagulere settes direkte inn i stativet på prøvefordelingsrommet, men ikke sett prøver som skal behandles som fullblod her. De settes separat inn på prøvefordelingsrommet. Dette gjelder også fullblodsprøver som skal fryses. Fullblodsprøver som skal lysbeskyttes og fryses, settes i direkte i fryser av prøvetaker slik at disse ikke blir sentrifugert. 

Serum prøver settes i stativ som er merket 15 min, 30 min, 45 min og 60 min. Prøvene plasseres ut fra tidspunkt de skal sentrifugeres. https://eqshnt.helse-midt.no/design/buffy/images/icon_document_local.gifALM-MB-pre; Prøvebehandling og sentrifugering .

Prøver som skal kjølesentrifugeres settes inn på prøvefordeling for sentrifugering. Prøver som skal fryses merkes med grønn ID-ring på toppa.

Prøver som skal koagulere ved 37 ºC, feks kryoglobulin og kuldeaglutininer, settes i inkubatoren på prøvefordelingsrommet. Der står også ferdig varmede rør klar til bruk.

For andre prøver som det skal være spesiell behandling på leveres resten av etikettene på prøvefordelingsrommet slik at den som er der lettere ser hvilken prøvebehandling som kreves. Spesiell behandling står på etikettene til venstre. 

Enkelte prøver, spesielt prøver som taes i forbindelse med prosjekt/studeier. Se i permer på prøvefordelingsrommet.

Prøvene til autologe øyendråper settes i eget stativ på prøvefordelingsrommet merket når de kan sentrifugeres. Står ca.1,5 time.

Urin og fæcesprøver

Urin og fæcesprøver scannes, og etikettene følger prøven. Kan settes midlertidig i kurv på poliklinik. Sett de inn i kjøleskap K302 etter hvert.

Diverse driftsstans:

Egen prosedyre ved strømstans: https://eqshnt.helse-midt.no/design/buffy/images/icon_document_local.gifALM-N-; Nødrutiner ved strømstans.. Papirkopi i perm merket: Beredskapsplan ALM-nivå 2. Den står i hylla på ekspedisjonen..

 

Datastans

Nødnummer ligger i kassett merket: Utstyr ved datastans - Nødnummer for MB i hylla på kontoret. Der finnes også prosedyre: https://eqshnt.helse-midt.no/design/buffy/images/icon_document_local.gifALM-IKT; Nødrutiner ved datastans .  

 

 

Søkeord

Akutt situasjoner

Pasient

Prøvetaking

Prøvemateriale