I. ARBEIDSREGLEMENTETS FORMÅL OG STATUS
III. NÆRMERE OM RETTSGRUNNLAGET MELLOM DEN ENKELTE ARBEIDSTAKER OG HELSE NORD-TRØNDELAG HF
1. Oppfylle vilkårene i arbeidsmiljøloven
2. Oppfylle vilkårene i helsepersonelloven §16
3. Opplæring, etterutdanning og videreutdanning
9. Forbud mot gjengjeldelse som følge av varsling etter arbeidsmiljøloven
1. Krav om autorisasjon/lisens utstedt av offentlig myndighet
2. Arbeidssted og arbeidsoppgaver
8. Røykeforbud og regler for snus
Arbeidsmiljøloven § 14-16 første ledd fastslår at et arbeidsreglement skal inneholde de ordensregler som trengs, regler for arbeidstidsordningen, vilkår for tilsetting, oppsigelse og avskjed. Dette er krav om regler som delvis svarer til de minimumskrav som arbeidsmiljøloven § 14-6 stiller til en individuell arbeidsavtale (heretter kalt arbeidsavtale).
Foreliggende arbeidsreglement er i tillegg et dokument som viser hvilke plikter som følger av arbeidsavtalen for begge parter.
Reglementet er fastsatt med hjemmel i arbeidsmiljøloven § 14-16 om arbeidsreglement, og bygger på enighet og avtaler mellom partene lokalt i foretaket.
Det er enighet mellom de tillitsvalgte og administrerende direktør i Helse Nord-Trøndelag HF (HNT) om arbeidsreglementet, jf. arbeidsmiljøloven § 14-17 nr. 1, og det gjøres gjeldende for alle som har arbeidsavtale med foretaket.
Reglementet gjelder alle som har arbeidsavtale med HNT. Arbeidsreglementet er en del av arbeidsavtalen. I den grad det passer gjelder reglementet også for personer som utfører arbeid/tjenester for HNT.
Rettsgrunnlaget mellom den enkelte arbeidstaker og HNT omfatter:
• Arbeidsavtalen
• Lovgivning, ikke lovfestede rettsprinsipper, rettsavgjørelser og internasjonale forpliktelser.
• Kollektive avtaler/overenskomster.
Arbeidsavtalen er basis for rettsgrunnlaget mellom arbeidstaker og HNT. De øvrige rettsgrunnlag utfyller arbeidsavtalen. HNTs styringsrett gjelder fullt ut med mindre den er beskåret av ett eller flere rettsgrunnlag som er bindende for helseforetaket. Styringsretten begrenses imidlertid av mer allmenne saklighetsnormer. Utøvelse av arbeidsgivers styringsrett stiller visse krav til saksbehandlingen, det må foreligge et forsvarlig grunnlag for avgjørelsen, som ikke må være vilkårlig, eller basert på utenforliggende hensyn.
Arbeidsreglementet gjelder ikke dersom det strider mot et eller flere rettsgrunnlag som er bindende for helseforetaket.
Parter i arbeidsavtalen er arbeidstakeren og HNT (arbeidsgiver).
Arbeidsforholdet reguleres gjennom skriftlig arbeidsavtale.
Arbeidsgiver skal sørge for at bestemmelsene gitt i og i medhold av denne lov blir overholdt, jf arbeidsmiljøloven § 2-1.
Arbeidstaker skal medvirke ved utforming, gjennomføring og oppfølging av virksomhetens systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. Arbeidstaker skal delta i det organiserte verne- og miljøarbeidet i virksomheten og skal aktivt medvirke ved gjennomføring av de tiltak som blir satt i verk for å skape et godt og sikkert arbeidsmiljø, jf arbeidsmiljøloven § 2-3 (1).
Arbeidsgiver er forpliktet til å angi blant annet arbeidssted/tjenestested i arbeidsavtalen.
Stillingsbetegnelse og/eller hvilken arbeidskategori eller hvilke arbeidsoppgaver som arbeidstaker får ansvaret for, kan fremgå av arbeidsavtalen. Det skal også fremgå om arbeidstaker skal arbeide på flere steder. Arbeidstidsordninger, utbetalingsmåte og tidspunkt for utbetaling av lønn skal fremgå av arbeidsavtalen. Endringer av arbeidsavtalen skal tas inn i arbeidsavtalen tidligst mulig og senest 1 måned etter endringen er gjennomført. Se minimumskrav til innholdet i den skriftlige avtalen i arbeidsmiljøloven § 14-6.
Det er leder sitt ansvar å sørge for at arbeidsreglementet deles ut og gjennomgås med nyansatte.
Virksomhet som yter helsehjelp, skal organiseres slik at helsepersonellet blir i stand til å overholde sine lovpålagte plikter.
Etter spesialisthelsetjenesteloven § 3-10 skal virksomheter som yter helsetjenester som omfattes av samme lov, sørge for at ansatt helsepersonell gis slik opplæring, etterutdanning og videreutdanning som er påkrevet for at den enkelte skal kunne utføre sitt arbeid forsvarlig.
Det fremgår av HNTs vedtekter § 5 at utdanning av helsepersonell og utvikling av medisinsk praksis, pleie og kompetanseutvikling tilhører helseforetakets hovedoppgaver.
Arbeidsmiljøloven § 12-11 gir rett til å delta i organiserte utdanningstilbud på visse vilkår.
Fastlønte utbetales lønn den 15. i måneden, eller nærmeste foregående virkedag. Timelønte utbetales lønn etterskuddsvis den 15. påfølgende måned.
Det utbetales ikke forskudd på lønn.
Reglene i arbeidsmiljøloven § 14-15 regulerer trekk i lønn og feriepenger. Helseforetaket kan ikke foreta trekk i lønn og feriepenger unntatt i følgende tilfeller:
a. når det er hjemlet i lov,
b. for arbeidstakers egenandel til tjenestepensjonsordninger som er omfattet av foretakspensjonsloven, innskuddspensjonsloven eller offentlige tjenestepensjonsordninger,
c. når det på forhånd er fastsatt ved skriftlig avtale,
d. når det ved tariffavtale er fastsatt regler om lønnstrekk for fagforeningskontingent, herunder premie til kollektiv forsikring som er knyttet til medlemskap i fagforening, eller avgift til opplysnings- og utviklingsfond, eller til lavtlønnsfond,
e. når det gjelder erstatning for skade eller tap som arbeidstaker i forbindelse med arbeidet forsettlig eller ved grov uaktsomhet har påført virksomheten, og arbeidstaker skriftlig erkjenner erstatningsansvar, eller dette er fastslått ved dom, eller arbeidstaker rettsstridig fratrer sin stilling,
f. når det på grunn av gjeldende rutiner for beregning og utbetaling av lønn ikke har vært praktisk mulig å ta hensyn til fravær på grunn av arbeidsnedleggelse eller arbeidsstengning i avregningsperioden
Trekk i lønn eller feriepenger etter andre ledd bokstav c, e og f skal begrenses til den del av kravet som overstiger det arbeidstaker med rimelighet trenger til underhold for seg og sin husstand.
Før trekk etter andre ledd bokstav e foretas, skal arbeidsgiver drøfte grunnlaget for trekket og beløpets størrelse med arbeidstaker og med arbeidstakers tillitsvalgte med mindre arbeidstaker selv ikke ønsker det. I HNT gjennomføres det en samtale mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Arbeidstaker gjøres oppmerksom på muligheten for å ta med tillitsvalgt før ev. trekk i lønn iht. til AML § 14-15 e foretas.
Ved utbetalingen eller straks etter denne skal arbeidstaker ha skriftlig oppgave over beregningsmåten for lønn, beregningsgrunnlaget for feriepenger og trekk som er foretatt.
HNT har gjennom overenskomster og individuelle arbeidsavtaler påtatt seg plikt til å betale den største andelen av pensjonsavsetningene. Pensjonsavsetningene beregnes av brutto lønn og nivået på avsetningene som HNT er forpliktet til å betale, varierer.
HNT melder arbeidstakerne inn/ut av de ulike pensjonsordningene i tråd med gjeldende lov og avtaleverk.
Arbeidstakere som får innvilget permisjon med hel eller delvis lønn, opprettholder sitt pensjonsmedlemskap. Arbeidstaker som får innvilget permisjon uten lønn ut over 1 måned, blir utmeldt av pensjonsordningen. Arbeidstakeren får et tilbud fra KLP om å opprettholde pensjonsmedlemskapet for egen kostnad.
Den ordinære ukentlige arbeidstid og hvilepause skal være i overensstemmelse med arbeidsmiljølovens § 10-9 med mindre annet fremgår av overenskomst.
Om fleksibel arbeidstid vises til lokal særavtale.
For permisjon gjelder arbeidsmiljølovens bestemmelser, overenskomst, hovedavtalen og de permisjonsretningslinjer som foretaket har vedtatt.
HNT har inngått Samarbeidsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv med NAV arbeidslivssenter og de tillitsvalgte i HNT. Se gjeldende IA-avtale. Ved sykdom hos arbeidstaker vektlegges en god dialog mellom nærmeste linjeleder og den sykmeldte. Det er et mål å tilpasse arbeidsforholdene til den enkeltes funksjonsnivå, -og med fokus på restarbeidsevne. HNT har vedtatt egen IA policy som vektlegger nærvær, forebygging og langsiktig arbeidsmiljøutvikling. Se HNTs retningslinjer for oppfølging av sykmeldte og HNTs IA-veileder
Nærmeste linjeleder har ansvaret for å følge opp arbeidstakere som er langtidssykemeldte eller har hyppige korttidsfravær. Den første formelle kontakten tas i henhold til arbeidsmiljølovens bestemmelser, gjeldende IA-avtale og HNTs retningslinjer. Hensikten med å ta kontakt er å avdekke om arbeidssituasjonen er årsak til fraværet, og eventuelt iverksette tiltak som gjør at arbeidstakeren kan komme raskere tilbake i arbeid (bedriftsintern attføring).
Arbeidstakere har 25 virkedager lovfestet ferie. Lovfestet feriepengeprosent beregnes etter 10,2 % av opptjeningsgrunnlaget. I tillegg har arbeidstakere rett til 5 virkedager avtalefestet ferie, jf overenskomster med arbeidstakerorganisasjoner eller individuell arbeidsavtale. Feriepengeprosenten, inklusive lovfestet feriepengeprosent, er til sammen 12 %. Uorganisertes rett til 5 virkedager ferie ut over det som er fastsett i ferieloven gis i samsvar med vilkår og avlønning av arbeidstakere utenfor overenskomst. Arbeidstaker som fyller 60 år i løpet av ferieåret, skal gis ekstraferie på 6 virkedager.
Arbeidstakere over 60 år med rett til en ukes ekstraferie, bestemmer selv når denne skal tas. Slik ferie kan tas ut i enkeltdager. Arbeidstakeren skal underrette arbeidsgiveren senest 2 uker før ferien tar til.
Deles ekstraferien, kan arbeidstaker bare kreve å få fri så mange arbeidsdager som vedkommende normalt har i løpet av en uke. For disse utgjør samlet feriepengeprosent 14,3 % av opptjeningsgrunnlaget.
Leder fastsetter ferietiden etter drøfting med arbeidstakeren eller vedkommendes tillitsvalgte. Arbeidstakerne skal medvirke til ferieavvikling som medfører minst mulig ulempe for foretaket.
Ferielisten skal som hovedregel gjøres kjent tidligst mulig og senest 2 måneder før ferien tar til. Deltidstilsatte arbeidstakere får sin ferie fastsatt på vanlig måte fra kalenderdag til kalenderdag, i prinsippet uavhengig av den arbeidsplikt som følger av den aktuelle arbeidsplan, men det skal tilstrebes samsvar mellom stillingens størrelse og antallet arbeidsdager i ferieperioden i h.h.t. arbeidsplan.
Arbeidsmiljøloven § 2-4 inneholder forbud mot gjengjeldelse som følge av varsling
1. Arbeidstaker har rett til å varsle offentligheten om kritikkverdige forhold i virksomheten der dette ikke er i strid med annen lov.
2. Gjengjeldelse mot arbeidstaker som varsler etter første ledd er forbudt.
Det er en ufravikelig forutsetning at helsepersonell dokumenterer sin autorisasjon eller lisens før arbeidsforholdet starter.
Arbeidstaker har plikt til å møte opp på avtalt arbeidssted ved arbeidstidens begynnelse. I arbeidstiden må ikke arbeidstakeren forlate sitt arbeid uten tillatelse fra leder. Arbeidstakere som er forhindret fra å møte fram til arbeidet skal, uansett årsak, snarest mulig kontakte leder om fraværet og grunnen til dette.
Arbeidsoppgaver og stillingsbetegnelse fremgår av arbeidsavtalen. Arbeidstaker har plikt til å utføre arbeidsoppgaver i samsvar med arbeidsavtalen og etter arbeidsgivers anvisning.
Arbeidstaker har plikt til å akseptere at HNT, etter drøftinger med arbeidstaker, kan endre arbeidssted og/eller arbeidsoppgaver når det er nødvendig ut fra driftsmessige forhold. Arbeidstaker har rett til å la seg bistå av en tillitsvalgt eller annen representant både ved utarbeidelse og ved endringer i arbeidsavtalen. Endringer skal tas inn i arbeidsavtalen tidligst mulig og senest 1 måned etter at endringen er gjennomført.
Den enkelte arbeidstaker har et selvstendig ansvar for egen opplæring og utvikling i arbeidet. Arbeidstakeren skal, i samarbeid med arbeidsgiver, skaffe seg nødvendig relevant kompetanse. Den enkelte arbeidstaker har også ansvar for å veilede andre arbeidstakere dersom de har behov for kompetanse innen det aktuelle arbeidsområdet.
Helsepersonelloven gjelder helsepersonell og virksomheter som yter helsehjelp i riket. Helsepersonellovens formål er å bidra til sikkerhet for pasienter og kvalitet i helsetjenesten samt tillit til helsepersonell og helsetjeneste. Det enkelte helsepersonell har et ansvar for å sette seg inn i og etterleve de krav til yrkesutøvelsen som stilles i helsepersonelloven, annen særlovgivning og HNTs prosedyrer.
Det vises til forsvarlighetskravet i helsepersonelloven § 4 som innebærer at helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til faglig forsvarlighet og omsorgsfull hjelp som kan forventes ut fra helsepersonellets kvalifikasjoner, arbeidets karakter og situasjonen for øvrig. Helsepersonell skal innrette seg etter sine faglige kvalifikasjoner, og skal innhente bistand eller henvise pasienter videre der dette er nødvendig og mulig. Dersom pasientens behov tilsier det, skal yrkesutøvelsen skje ved samarbeid og samhandling med annet kvalifisert personell. Ved samarbeid med annet helsepersonell, skal legen ta beslutninger i medisinske spørsmål som gjelder undersøkelse og behandling av den enkelte pasient.
Forsvarlighetskravet innebærer videre krav til forsvarlig beslutningsprosess og forsvarlig ivaretakelse av dokumentasjonsplikten.
En forsvarlig ivaretakelse av dokumentasjonsplikten innebærer også at helsepersonell ikke skal etterlate seg uferdige dokumenter i EPJ utover de tilfeller der det er strengt nødvendig for ferdigstillelse.
Arbeidstaker må ikke bruke alkohol eller andre berusende midler på en slik måte at det kan påvirke arbeidet.
Arbeidstaker som møter på arbeid i beruset tilstand eller bruker alkohol eller andre berusende midler i arbeidstiden, vil omgående bli bedt om å forlate arbeidsplassen. Bruk av alkohol eller andre rusmidler er i strid med forsvarlighetskravet og arbeidsavtalen. Arbeidsgiver vil vurdere hvilke tiltak som er hensiktsmessig, herunder å avslutte vedkommende arbeidsforhold. Unntak skal gjøres hvis misbrukeren frivillig, eller ved pålegg, deltar i det behandlings- og ettervernopplegg (jf AKAN-avtale) som er bestemt, og dette bringer positive resultater innen rimelig tid.
Helsepersonelloven § 8 med forskrift om pliktmessig avhold for helsepersonell datert 04.05.12, gjelder for helsepersonell i Helse Nord-Trøndelag HF.
Av arbeidsavtalen følger det en selvstendig taushetsplikt. I tillegg har helsepersonell taushetsplikt etter helsepersonelloven §§ 21 flg. Alle andre som har arbeidsavtale med helseforetaket har taushetsplikt etter spesialisthelsetjenestelovens § 6-1. Taushetsplikt etter forvaltningsloven § 13 gjelder for alle ansatte. Det kreves at alle som inngår arbeidsavtale med HNT underskriver en taushetserklæring som er en del av arbeidsavtalen. Det kreves også at alle som arbeider/yter tjenester som oppdragsmottakere for HNT underskriver en taushetserklæring.
Helsepersonelloven § 21 a inneholder et forbud mot urettmessig tilegnelse av taushetsbelagte opplysninger. Det er forbudt å lese, søke etter eller på annen måte tilegne seg, bruke eller besitte taushetsbelagte opplysninger som nevnt i hovedregelen i helsepersonelloven § 21 uten at det er begrunnet i helsehjelp til pasienten, administrasjon av slik hjelp eller har særskilt hjemmel i lov eller forskrift. Forbudet omfatter også tilgang til egen pasientjournal og familiemedlemmers pasientjournaler. Ansatte som ønsker innsyn i egen pasientjournal og/eller pasientjournalen til barn under 16 år som ansatt har foreldreansvar for, skal følge den samme fremgangsmåte som pasienter som ikke har arbeidsavtale med HNT.
Den enkelte nettbruker skal sørge for at opplysninger av sensitiv art som han/hun håndterer:
• Er lett å finne for autorisert person (tilgjengelighet)
• Utilgjengelig for den som ikke er autorisert for innsyn (konfidensialitet),
Opplysningene skal ikke endres eller slettes på en uautorisert måte, den skal være riktig og oppdatert (integritet).
Signering av databrukerkontrakt innebærer aksept av helseforetakets informasjonssikkerhetsrutiner.
Forpliktelsene etter databrukerkontrakten gjelder også ved fjernarbeid med tilgang til HNTs datasystem/nett.
Den enkelte ansatte har en plikt til å gi korrekte opplysninger om smittevernstatus ved utfylling av smittevernskjema.
Helsepersonell må verken på egne eller andres vegne motta gave, provisjon, tjeneste eller annen ytelse som er egnet til å påvirke helsepersonells tjenstlige handlinger på en utilbørlig måte,
Helsepersonell må heller ikke motta fra pasient gave, provisjon, tjeneste eller annen ytelse som har mer enn en ubetydelig verdi, jf helsepersonelloven 9.
Tilsvarende meldeplikt gjøres gjeldende for alle ansatte i foretaket uavhengig av om en er helsepersonell eller ikke.
Stillingsstørrelsen er ikke av betydning for om det regnes som et bierverv.
Bierverv registreres i Min arbeidsplan (MAP).
Helsepersonell plikter på eget initiativ å gi tilsynsmyndighetene opplysninger om forhold som kan sette pasienters helse og liv i fare, jf helsepersonelloven § 17.
Lovforarbeidene til bestemmelsen forutsetter at helsepersonell først tar opp forholdet internt og går tjenestevei. Av hensyn til kvalitet og sikkerhet er det viktig at ledelsen får informasjon og sørger for nødvendig samordning av informasjonen før tilsynsmyndigheten koples inn. Dersom dette ikke fører frem eller det anses åpenbart formålsløst å gå tjenestevei, foreligger en plikt for helsepersonell til direkte å informere tilsynsmyndighetene, helsetilsynet i fylket.
Arbeidstaker har rett til å varsle om kritikkverdige forhold i virksomheten, jf AML § 2-4. Arbeidstakers fremgangsmåte ved varslingen skal være forsvarlig. Arbeidstaker har uansett rett til å varsle i samsvar med varslingsplikt eller virksomhetens rutiner for varsling. Det samme gjelder varsling til tilsynsmyndigheter eller andre offentlige myndigheter.
Den enkelte arbeidstaker skal, så langt det er mulig, kontrollere at det er utbetalt riktig beløp.
Eventuelle feil må snarest mulig meldes lønnsansvarlig.
Fravær på grunn av sykdom, ulykke eller andre årsaker skal samme dag meddeles leder. Hvis fraværet gjelder sykdom, må arbeidstakeren følge bestemmelsene for bruk av egenmelding.
Arbeidstaker skal bidra aktivt til dialog med nærmeste leder om egen arbeidsevne, medvirke aktivt i utarbeidelse og gjennomføring av egen oppfølgingsplan og nødvendige tiltak for å være i eller komme tilbake til arbeid helt eller delvis.
Se HNT s retningslinjer for oppfølging av sykemeldte.
Arbeidstaker skal opptre vennlig og høflig og med respekt ovenfor arbeidskollegaer samt andre under arbeidet for HNT.
Arbeidstaker plikter å delta aktivt i HNTs IA-arbeid på egen arbeidsplass. Arbeidstaker plikter å opplyse om hvorvidt eget fravær har sammenheng med arbeidssituasjonen. Som følge av arbeidsmiljøloven og folketrygden er alle arbeidstakere forpliktet til å bidra til et godt og inkluderende arbeidsmiljø i HNT HF.
Det er ikke tillatt for arbeidstaker å røyke (gjelder også e-sigaretter) i arbeidstiden eller på helseforetakets område. Ved overtredelse innkalles arbeidstakeren til samtale med leder. Berørt tillitsvalgt innkalles også med mindre arbeidstakeren ikke ønsker det. Videre reaksjoner etter vedtak i foretaket.
Snusing skal ikke forekomme når man har kontakt med pasienter eller pårørende.
For stillinger hvor det stilles spesielle krav til helse, plikter arbeidstaker å framlegge tilfredsstillende helseattest før avtalt tiltredelsesdato. Dokumentasjon på tilfredsstillende status i forhold til lovpålagte smitteverntiltak (gjelder tuberkulinprøve og meticillinressistente stafylokokker) må fremlegges før tiltredelse.
For stillinger hvor det i henhold til lov eller forskrifter stilles krav om det, plikter arbeidstaker før tiltredelse å framlegge godkjent politiattest.
Arbeidstaker plikter å behandle alt inventar, edb-utstyr, maskiner, verktøy, materialer m.v. med omhu. Det må vises forsiktighet ved behandling av ild, lys og ildsfarlige saker. Arbeidstakeren må rette seg etter bestemmelser og pålegg som er gitt for å trygge liv, helse og eiendom, og bruke det verneutstyr som er påbudt etter lov og forskrifter.
Arbeidstaker har ansvar for at nøkler og id kort ikke blir gitt til uvedkommende. Arbeidstaker plikter å levere inn nøkler og id kort når tilsettingsforholdet i HNT opphører.
Som hovedregel er arbeidsavtalen av varig karakter dvs. den gjelder fra en gitt dato (tiltredelsesdato) til en av partene sier den opp. Det skal fremgå av arbeidsavtalen fra hvilken dato den tar til å gjelde, dvs. hvilken dato som er arbeidstakers første arbeidsdag.
Arbeidsavtalen kan også være midlertidig (tidsbegrenset) i henhold til reglene i arbeidsmiljøloven
§ 14-9. Den skal ideelt sett også inneholde en sluttdato. I den grad det ikke er mulig å fastsette en bestemt sluttdato, skal forventet varighet angis.
For alle som inngår arbeidsavtale med HNT, gjelder en prøvetid på 6 måneder. I spesielle tilfeller kan kravet om prøvetid fravikes. I prøvetiden er den gjensidige oppsigelsestiden 1 måned. I prøvetiden skal det foregå en systematisk oppfølging og evaluering av arbeidstakeren. Dersom helseforetaket beslutter oppsigelse innenfor prøvetiden, skal dette grunngis ovenfor arbeidstaker.
Oppsigelse skal være skriftlig fra begge parter. Oppsigelsesfrister og -rettigheter skal være i samsvar med arbeidsmiljøloven kap 15, forvaltningsloven og overenskomster. Arbeidsgivers oppsigelse skal inneholde opplysninger om arbeidstakerens rett til å kreve forhandlinger, rett til å reise søksmål, rett til å fortsette i stillingen, gjeldende frister og eventuell fortrinnsrett etter arbeidsmiljøloven kap 14.
Arbeidstakeren kan kreve skriftlig begrunnelse for oppsigelsen.
Oppsigelse fra arbeidstakers side skal gjøres skriftlig. Oppsigelsen skal opplyse om fratredelsesdato (siste dag) og leveres til leder, som sørger for at lønnen stanses til riktig tidspunkt. Melding om stans av lønn gis på fastlagt skjema. Leder kan ved oppsigelse fra arbeidstakers side innvilge redusert (kortere) oppsigelsestid, for øvrig gjelder følgende frister:
a. Arbeidstakere
med varige arbeidsavtaler (fast tilsatte): 3 måneder, gjensidig, løper fra og
med første dag i måneden etter at oppsigelsen fant sted.
b. Arbeidstakere
med varige arbeidsavtaler (fast tilsatte) og minst 10 års tjeneste ved
oppsigelse fra arbeidsgivers side:
3 måneder hvis yngre enn 50 år
4 måneder etter fylte 50 år
5 måneder etter fylte 55 år
6 måneder etter fylte 60 år
Fristene her følger hele kalendermåneder. Ved oppsigelse fra arbeidstakers side
gjelder bokstav a, jfr. arbeidsmiljøloven § 15-3 nr. 3.
c. For
arbeidstakere med tidsbegrensede arbeidsavtaler opphører arbeidsforholdet uten
forutgående varsel/oppsigelse når den avtalte tid utløper eller det avtalte
arbeidet er avsluttet. Har tjenesten vart ut over 1 år, skal leder gi 1 måneds
skriftlig varsel før arbeidsforholdets opphør. Ved eventuell oppsigelse av
tidsbegrenset arbeidsforhold før den avtalte tid er gått ut eller det avtalte
arbeid er avsluttet, gjelder en gjensidig frist på
- 1 måned ved
arbeidsforhold ut over 2 måneders varighet
- 14 dager ved
arbeidsforhold av inntil 2 måneders varighet
d. I
prøvetiden gjelder en gjensidig oppsigelsesfrist på 1 måned.
e. Oppsigelsesfrister
som er fastsatt i arbeidsmiljøloven § 15-3 nr. 1-3 løper fra og med første dag
i måneden etter at oppsigelsen fant sted.
f.
En arbeidstaker som er permittert uten lønn i forbindelse med
driftsinnskrenkning eller driftsstans, kan gå til oppsigelse med en
oppsigelsesfrist på 14 dager regnet fra den dag oppsigelsen blir mottatt av
arbeidsgiver. Dette gjelder uansett hvilken oppsigelsesfrist som følger av
loven her eller avtale. Jfr. Arbeidsmiljøloven § 15-3 nr. 9.
Det vises også til gjeldende prosedyre for omstilling i HNT.
Skriftlig oppsigelse skal også gis dersom arbeidstaker ønsker å slutte i tjenesten for å pensjonere seg.
Arbeidstaker kan avskjediges med påbud om øyeblikkelig fratreden dersom vedkommende har gjort seg skyldig i grovt pliktbrudd eller vesentlig mislighold av arbeidsavtalen, jf. arbeidsmiljøloven § 15-14
Avskjed skal meldes skriftlig og inneholde opplysninger om:
• arbeidstakerens rett til å kreve forhandlinger
• arbeidstakerens rett til å reise søksmål
• retten til å fortsette i stillingen.
• gjeldende frister.
Arbeidstakerens rettigheter skal være i samsvar med arbeidsmiljøloven kap. 15.
Arbeidstakeren kan suspenderes (midlertidig fjernes) fra sin stilling mens spørsmålet om avskjed behandles, jf. arbeidsmiljøloven § 15-13. Betingelsen for suspensjon er at det er nødvendig av hensyn til tjenestens tarv og at vilkårene for avskjed etter arbeidsmiljøloven § 15-14 kan være tilstede. Arbeidstakeren har krav på å få beholde sin lønn inntil HNT har besluttet avskjed. Ved suspensjon har
arbeidstaker krav på begrunnelse.