ALM-MB; Rutiner ved bytte av lotnummer på reagenser og kalibratorer v. 1.4

Arbeidsbeskrivelse

 

ANSVAR

Fagbioingeniør, spesialbioingeniør, medisinskfaglig rådgiver, kvalitetsrådgiver

 

GENERELLE RUTINER

§  Analysetekniske rutiner ved bytte av lotnummer på reagens og kalibrator er beskrevet i analyseprosedyrene.

§  Tidspunkt for bytte av lotnummer på reagens og kalibrator registreres.

§  Rutinemessig kontroll av lotnummerbytte må planlegges slik at det er tilstrekkelig mengde igjen av lotnummer i bruk for testing eller metodesammenligning med pasientmateriale og eventuell reklamasjon

§  Hvis analysen ved bytte av kalibratorer og/eller reagens får et nivåskifte utover akseptgrensene, kontaktes leverandør.

§  Ved varslede endringer skal medisinsk faglig rådgiver konfereres.

§  Resultatene fra kontroll av nivå arkiveres.

 

ARBEIDETS GANG

 

§  Kalibrer med ny lot.

 

§  Analyser QC x 4 med ny lot og lot i bruk. Vurder om gjennomsnittlig differanse fra fastlagt verdi er < fastlagt krav.
Bruk regneark ALM-MB; Lot til lot beregninger med kontroller og pasientprøver (mal) - fane Lot-lot testing med kontroller.

 

Fasit:

Innkjørt fasit for QC.

Tillatt bias %:

Finnes i ALM-MB; Tillatt Bias (tillatt systematisk feil) og tillatt upresisjon (Ikke tilgjengelig) - arkfanen Tillatt bias, kolonne I.

For analyser som ikke har verdier i kolonne I benyttes optimal, ønskelig eller minimum tillatt bias (kolonne E, F og G).

 

Hvis differansen er > fastlagt krav, forsøk ny kalibrering og nytt reagens. Dersom det fremdeles er for stor differanse analyseres pasientprøver.

 

§  Velg pasientprøver i riktig nivå. Tabell for nivå og akseptgrenser på pasientprøver ligger som relatert: Lot-lot variasjon.

 

§  Unngå pasientprøver som har synlig hemolyse, høy bilirubin eller lipemi (turbid prøve). Sjekk at det er nok prøvemateriale til å analysere anbefalt antall replikater (minimum 6 replikater). Serum-/plasmaprøver slås sammen, blandes godt og sentrifugeres.

 

§  Analyser pasientprøver med eksisterende reagens-lot og nytt reagens-lot. Analyser prøvene så tett som praktisk mulig i tid og unngå unødvendig oppbevaring av prøvene uten kork.

 

 

 

Resultatbearbeidelse - pasientprøver

§  Fyll inn nødvendige data og resultater i Excel-mal utarbeidet av Noklus. Noklus-malen er innarbeidet i ALM-MB; Lot til lot beregninger med kontroller og pasientprøver (mal).

Informasjon om bruk av regnearkene står i fanen Info.

 

§  Informasjon om analysen og krav for riktighet legges inn i fanen Info. Legg inn øvre og nedre nivå (ca) for prøvene for å få frem røde stiplede linjer i diagrammet i fanen Riktighet (se under Vurdering av resultater). (Øvre og nedre nivå er ca-tall som bare har til hensikt å få frem røde linjer i diagrammet i fanen Riktighet.)
Resultater legges inn i fanen Data. Husk å legge inn dato i kolonne A.

 

§  Dersom nye reagens-lot testes på flere instrumenter skal det brukes ett Excel-ark til hvert instrument. Middelverdi, standardavvik, variasjonskoeffisient og standardfeil for middelverdien beregnes for hver prøve og hvert nivå.

Differansen mellom gjennomsnittlig analyseresultat med reagens-lot i bruk og gjennomsnitt med nytt reagens vises i diagram i fanen Riktighet. I tillegg vises 90% konfidensintervall for differansen.

 

§  Kummulativ differanse vises i eget diagram. Her kan analysenivået følges over flere lot-bytter.

 

 

 

Vurdering av resultater - pasientprøver

§  Dersom differansen mellom ny reagens-lot og reagens-lot i bruk inklusiv hele konfidensintervallet er innenfor akseptgrensene (stiplet rød linje) for alle nivå, kan den nye reagens-loten godkjennes.

 

§  Dersom konfidensintervallet for differansen (ett eller flere nivå) faller utenfor akseptgrensene kan det ikke trekkes sikker konklusjon, og man kan ev. forsøke å øke antall replikater. Fagansvarlig bioingeniør vurderer om reagenset kan godkjennes, eventuelt i samråd med medisinsk faglig rådgiver.

 

§  Dersom differansen ligger utenfor akseptgrense er avviket for stort. Fagansvarlig bioingeniør skal, ev. i samråd med medisinsk faglig rådgiver, vurdere årsaker og tiltak:

Re-kalibrering, vurdering av kvaliteten av gammelt reagens-lot, forkasting av nytt reagens-lot (sjekke nøkkeldata), innføring av faktor etc.