Sørge for at vektene gir tilstrekkelig riktige veiinger, samt at brukerne av vektene får kjennskap til vektenes nøyaktighet og gis mulighet til å vurdere denne i forhold til nøyaktighetskravet til det som veies.
Alle brukere av vekter ved ALM.
Målinger som fastsetter/dokumenterer forskjellen mellom vektens verdier og verdiene til en normal, dvs. forskjellen mellom målt og sann verdi. Kalibreringer av vekter ved ALM skal utføres av et akkreditert kalibreringslaboratorium, og resultatene skal oppgis i sertifikat som viser tilhørende måleusikkerhet. I praksis blir vektene innregulert/justert før kalibrering slik at de viser/måler riktig (dvs. ikke behov for korreksjoner etter måling).
Lodd som brukes til interne kontroller.
Hovedreferanse:
(1) Krav til etablering av metrologisk sporbarhet, kalibrering og
Relatert vedlegg:
(2) Kontrollkortmaler:
ALM-; Kontrollkort for kalibrert vekt (MAL)
ALM-; Kontrollkort for bruksvekt, BB og PLab (MAL)
Se kalibreringssertifikat (fra kalibreringslaboratorium) for den enkelte vekt.
Hver vekt har kontroll-lodd tilpasset vektens bruk og måleområde. Dersom en vekt vanligvis benyttes i et relativt snevert måleområde, er det nok med et kontroll-lodd med vekt nær denne verdien. Vedlagt denne prosedyren er kontrollkort som kan benyttes til kontroll av vekter.
Det er viktig at en håndterer kontroll-loddene og vekten på en slik måte at vekten av loddene ikke forandrer seg. I praksis betyr det at en bruker:
·
Instrumentbundet loddpinsett (dvs. plastbelagt for ikke å ripe
loddene) til å flytte kontroll-loddene.
Fingeravtrykk veier ikke så lite, og øker
korrosjonen, så har en ikke loddpinsett må en bruke ikke-loende bomullshanske.
· Beskyttet oppbevaring av loddene (beskyttet mot støv og skade).
· Rengjort veiebrett (fortrinnsvis ved å børste med langhåret børste avsatt kun til dette bruk)
Alarm- og aksjonsgrensene fastsettes etter det som er hensiktsmessig ut fra metodekrav og bruken. Det skal fremgå på kontrollkortet hvilken metode som er brukt for å bestemme alarm- og aksjonsgrensene.
ALM har 2 alternativer for grensefastsetting (valget skal være synlig på kontrollkortet):
Ansvarlig for vekten daterer og signerer på kontrollkortet for påføringen av loddets vekt og fastsettelsen av alarm og aksjonsgrenser.
Instrumentansvarlig oppfordres til å følge med trend-utviklingen, da dette kan gi en pekepinn på om fastsettelsen av kontroll-loddets gjennomsnittsverdi er feil (eventuelt eller at kontroll-loddet er blitt «forurenset»/skadet) eller at det er/har vært «drift» i vekten. Henviser også til kapitlet «Håndtering av kontroll-lodd og vekt».
ALM benytter eksternt kalibreringsfirma som er akkreditert til kalibrering av vekter. Det fremgår av vektens driftsjournal i Medusa om den skal kalibreres av eksternt firma. Kalibrering av vekter i ALM gjøres en gang pr år. Kalibrering utenom den regelmessige skal gjøres ved behov, for eksempel alltid etter betydelige reparasjoner.
Alle som foretar veiinger har ansvar for å benytte en vekt med nøyaktighet (står i vektens kalibreringsbevis, se også vektens kontrollkort) som tilfredsstiller den tiltenkte bruken/metodens krav. Alle som bruker vektene har ansvar for å forvisse seg om at vekten er underlagt kontroll før de tar den i bruk, eventuelt selv utføre veiingen av kontroll-lodd, føre disse inn i vektens kontrollkort, vurdere resultatet og signere for dette.
Instrumentansvarlig har ansvar for å lage og følge opp kontrollkort, kalibrering og arkivere kalibreringsbevis (sertifikat) i Medusa.
Vanlige tiltak for å beskytte seg mot søl og inhalasjon av pulver/støv og aerosoler. Dette fremgår av kjemikaliets HMS-blad (i stoffkartoteket, EcoOnline). Husk de andre personene i rommet ved denne vurderingen av valg av sikkerhetstiltak/beskyttelse.
Vekter og lodd skal være temperaturstabilisert, dvs. ikke flyttet de siste 12 timene eller nylig utsatt for vesentlig trekk. Noen vekter har noen minutters oppvarmings/klargjøringstid, og noen få vekter bør «trimmes» ved at det gjøres en veiing (inn og ut med et lodd) før kontroll-loddet veies (skal i tilfelle stå på kontrollkortet). Vektene må stå stabilt og i vater (se på libellen), være beskyttet mot: vibrasjon, utpreget trekk, særlig støvproduserende aktiviteter, slag og annen skade (f.eks. ikke i en trafikkåre der veiebordet er utsatt for kollisjon av trillebord).
Det må velges egnede lodd til kontroll av vekta. Før de kan benyttes som kontroll-lodd må det bestemmes vekt (konvensjonell masse) på lodd(ene). Dette skal gjøres hver gang vekta er kalibrert.
Kontroll-loddene veies 20 ganger på nykalibrert vekt. Vekten
regnes som nykalibrert i 14 dager etter kalibrering.
Gjennomsnittet av disse 20 veiingene blir kontroll-loddets vekt. Målingene registreres
i kontrollkortet.
Gjennomsnittsverdien (avrundet til vektens oppløsning) blir da brukt som kontroll-loddets vekt.
Standardavvik (SDMellomDag) baseres på 20 målinger, fordelt på en veiing pr dag over 20 arbeidsdager. Standardavviket (SDMellomDag), avrundet opp til vektens oppløsning, benyttes til setting av alarm- og aksjonsgrenser.
Målingene registreres i kontrollkortet.
Vektene kontrolleres regelmessig (dersom ikke annet er spesifisert kontrolleres vektene en gang pr uke) ved hjelp av kontroll-lodd, og ved behov (for eksempel etter flytting, renhold eller elementært vedlikehold).
Resultatene av veiingene av kontroll-loddene føres inn i vektens kontrollkort.
Hvis alt er i orden, står det «OK» under vurdering for det aktuelle lodd/nivå i kontrollkortet.
Hvis det ikke er i orden, står det «Vurder» eller «STOPP».
Instrumentansvarlig skal ha beskjed i disse tilfeller:
Vekten merkes «Må ikke brukes» hvis over aksjonsgrensa («STOPP») inntil feilen er rettet. Instrumentansvarlig dokumenterer korrigerende tiltak/feilsøking i driftsjournal for instrumentet før vekten kan bli godkjent tatt i bruk igjen. Se eventuelt «Håndtering av kontroll-lodd og vekt» for feilsøking.