Håndtering av brukte senger og skittentøy v. 2.2

Hensikt

Sikre at senger og sengetøy håndteres på en måte som ikke medfører smittespredning til personale og omgivelsene. Oppnå en hygienisk forsvarlig behandling og intern transport av tøy fra pasienter og personalet til vaskeriet slik at smittespredning unngås.

Omfang

Prosedyren omfatter transport/håndtering av senger og sengetøy, samt sortering, emballering og intern transport av tøy fra pasienter og personale ved Helse Nord-Trøndelag HF.

Grunnlagsinformasjon

Brukte senger kan inneholde store mengder bakterier. Madrasser skal alltid ha trekk som tåler overflatedesinfeksjon. Urent tøy kan inneholde smittestoffer som avgir store mengder smitteførende tekstilstøv dersom det ristes/beveges. Spesielt tøy som er synlig tilsølt med kroppsvæsker (urin, avføring, blod m.m).Vått tøy gjør skittentøysekken fuktig, og mikroorganismer trenger ut på overflaten av sekken. Fremmedlegemer i tøyet kan skade personalet som håndterer, transporterer og sorterer tøyet, samt ødelegge maskinene ved vaskeriet. Av hensyn til personvern skal all merking av senger fjernes, så snart pasienten er utskrevet og før sengen kjøres ut av pasientrommet og videre til vask.

Ansvar

Avdelingsledelsen har ansvar for å legge til rette for gjennomføring av prosedyren. Den enkelte ansatte har ansvar for å følge prosedyren.

 

Arbeidsbeskrivelse

Ansvar/arbeidsbeskrivelse

Aktivitet

Ren Seng

Ren seng hentes ferdig oppredd på sengesentral. Hvis sengen står ubrukt over tid skal den dekkes med plastbeskyttelse eller laken.

Urene seng

Namsos: Sengetrekk, laken og stikklaken beholdes på når sengen kjøres ned til sengevask, men synlig tilsølt tøy og utstyr/private eiendeler samt pasient-id må fjernes.

Levanger: Sengetrekk og laken tas av før det kjøres ned til sengevask.  Utstyr/private eiendeler og pasient-id må fjernes.

Håndtering av stedbundet seng på pasientrom

(Psykiatrisk klinikk, rehabilitering, intensiv og spesialsenger)

 

         Stellefrakk eller plastforkle benyttes ved rengjøring av seng og håndtering av urent sengetøy.

         Sengetøy tas av og legges direkte i blå tøysekk inne på pasientrommet. Dyne og pute anbefales byttet mellom hver pasient og alltid ved tilsøling.

         Seng med fjernkontroller og tilhørende ledninger, samt sengegavler og sengehester rengjøres med såpe og vann og desinfiseres med overflatedesinfeksjon. Sengebunn og understell vaskes ved synlig skitt/søl eller støv. Det skal brukes ny ren klut for hver seng.

         Madrass og barriereputer rengjøres og desinfiseres.

         Tilhørende ekstrautstyr på seng som skal demonteres, rengjøres og desinfiseres før det settes på rent lager.

         Berøringspunkter (High-touch surfaces) som ringeklokke, nattlampe, fjernkontroller, håndtak for regulering av seng, nattbord ol desinfiseres også etter rengjøring av pasientrommet.

Dyne, pute og barriereputer

Dyne og puter som er synlig tilsølt sendes til vask i blå tøysekk. Ta av dynetrekk og putetrekk før det legges i sekken.
Barriereputer skal ikke legges i blå tøysekk! Barriereputer skal sendes til sengevask for rengjøring og desinfeksjon.

Senger og sengetøy på smitteisolat

Pute, dyne og sengetøy sendes til vask som smittetøy. Ta av dyne og putetrekk før det legges i sekken.
Senga og madrassen står igjen på rommet og desinfiseres sammen med annet utstyr og inventar før den kjøres ned til sengevasken.

Nor Tekstil vaskeri/ levering og henting av tøy

Namsos: Daglig foruten torsdag. (Egne dager ved høytider)

Levanger: Daglig. (Egne dager ved høytider)

Portørtjenesten/Intern transport av tøy

Rent og urent tøy hentes og bringes av portørtjenesten. Tøyvogner til avdelinger skal være godt merket med avdelingens navn.

Ansatte som bruker helseforetakets arbeidstøy

Skal følge prosedyren Dokument «Arbeidsantrekk for ansatte i HNT.», ID 3960 - EQS

Alt arbeidstøy som benyttes i Helse Nord-Trøndelag HF (foruten drift) skal vaskes ved det vaskeri som foretaket har avtale med. Det er ikke tillatt å bringe tøy med hjem for vask (unntatt varmejakker).

Operasjonstøy

Namsos: Ved operasjonsavdelingene benyttes både engangs, syntetisk og bomullstøy.

Levanger: Ved operasjonsavdelingene benyttes både engangs og syntetisk tøy.

Egne traller med tøy blir kjørt til avdelingene. Tøy kastes til vask både i signalgule tøysekker og i tøyvogner. Engangstøy kastes etter bruk.

Hvor ligger helseforetakets arbeidstøy?

Namsos: I kjeller ved personalgarderober i
H-bygget.

Levanger: I kjeller ved personalgarderober i
K-bygget  + små lager i 2., 3. og 4. etg.

Hygienekrav til enkelte tekstiler og vaskeprosesser

 

 

 

 

  • Tøy som skal benyttes i direkte kontakt med pasienter og/eller personale skal varme-desinfiseres ved 85 oC i minst 10 minutter.
  • Gulvmopper og microfiberkluter vaskes i egne maskiner ved renholdsavdelingen.
  • Klær fra driftsavdelingen vaskes ved renholdsavdelingen.
  • Infisert privat pasienttøy vaskes separat på den temperatur tøyet tåler, maskinen desinfiseres ved et påfølgende vaskeprogram som har over 85° C.
  • Hijab kan bestilles ved behov og sendes til vask sammen med arbeidstøy.
  • Gardiner og duker kan vaskes på lavere temperaturer. Vaske i egen avdeling/bestille vask og rulling, eller sende gardinene til vaskeriet i lilla tøysekk.

Namsos:

Levanger: Bestilling av vask og rulling av gardiner rettes til renholdsavdelingen.

Hittegods/tapte eiendeler

Ved spørsmål om tapte eiendeler kan Nor Tekstils kundesenter kontaktes på tel: 41 56 70 00.

 

Kontaktpersoner for tøy i avdelingene kan også gå inn på Nor tekstils nettsider og skrive på
skjema: «etterlysning av hittegods» og sende til Nor Tekstil.

 

Private eiendeler som de ikke finner eier på leveres til informasjonsskranke/servicetorg på begge sykehus.

Tøyvog

 

 

 

 

 

 

Brukt/skittent arbeidstøy kastes direkte i tøyvogn.

 

         Tøm alle lommer for eiendeler.

         Fjern navneskilt/penneholder/klokke/nåler ol.

         Rett ut klærne og kast klærne md rett siden ut i tøyvogna.

Signalgul tøysekk

 

 

 

 

 

 


Brukt/skittent arbeidstøy som av ulike årsaker ikke kan kastes direkte i tøyvogn kastes i signalgul tøysekk. Påse at sekkene bare blir ¾ fulle.

         Tøm alle lommer for eiendeler.

         Fjern navneskilt/penneholder/klokke/nåler ol.

         Rett ut klærne og kast klærne med rett siden ut i tøysekken.

Blå tøysekk

 

 

Brukt/skittent flattøy* og pasienttøy kastes i blå tøysekk. Påse at sekkene bare blir ¾ fulle. (Her kan også tilsølt/tilgriset tøy kastes foruten smittetøy og dryppvåt tøy) Ved store mengder kroppsvæske på flattøy kastes det som smittetøy.

 

 Dryppvåt flattøy og pasienttøy kastes først i svart plastsekk og knytes igjen, (ikke stripses) deretter i blå tøysekk.

 

 

*Hva er flattøy? -> Alt annet enn arbeidstøy; håndkle, vaskekluter, sengetrekk, laken, stikklaken, pasientskjorter, truser, kjøkkenhåndkle, kulørte kluter, helsetepper, dyner og puter.

 

NB! Ikke kast barriereputer til vask! Arbeidstøy skal ikke kastes i blå tøysekk!

Orange tøysekk
m/tekst reklamasjonstøy

 

 

 

 

 

 


Reklamasjonstøy- Avvikende tekstiler (gjelder både flattøy og arbeidstøy) legges i orange tøysekk sammen med utfylt skjema.(skjema ligger under relatert) Påse at sekkene bare blir ¾ fulle.

 

 Kun rent tøy legges i denne sekken!

Gul plastsekk og gul tøysekk

 

 

 

 

 

 


 Smittetøy- Forurenset/tøy tilsølt med kroppsvæsker og tekstiler fra smitteisolat legges i tykk gul plastsekk som knytes igjen, (ikke stripses) deretter i gul tøysekk. Påse at sekkene bare blir ¾ fulle.

 

 

Referanser

1. FHI- Rettleiar til forskrift om smittevern i helsetenesta (smittevern 15) https://www.fhi.no/publ/eldre/rettleiar-til-forskrift-om-smitteve/

 

2. Nasjonalt folkehelseinstitutt & Sosial- og helsedirektoratet. Isoleringsveilederen. Bruk av isolering av pasienter for å forebygge smittespredning i helseinstitusjoner http://www.fhi.no/dokumenter/A6C04CB312.pdf

 

3. Bransjestandard. Smittevern for vaskerier som behandler tekstiler til helse- og omsorgstjensten Smittevern-for-vaskerier-som-behandler-tekstiler-til- helseinstitusjoner-2021.pdf (vaskeritilsynet.no)