ALM-; Utlevering av opplysninger eller biologisk materiale til politi eller andre offentlige instanser
v. 1.8
Utlevering av opplysninger eller biologisk materiale til politi eller andre offentlige instanser som eksempelvis Statens Helsetilsyn
Hensikt
Sikre at opplysninger om eller biologisk materiale fra en pasient ikke blir utlevert til uvedkommende.
Omfang
Gjelder for alle ansatte i Avdeling for Laboratoriemedisin (ALM) som kan få forespørsel om utlevering av biologisk materiale eller opplysninger angående en pasient fra politiet eller andre offentlige instanser.
Prosedyren gjelder ikke for rekvirenter eller når politiet medbringer utstyr og er tilstede ved prøvetaking.
Grunnlagsinformasjon
Prosedyren har vært til høring i avdelingen og hos medisinsk faglig rådgiver, samt fagsjef, juridisk rådgiver og kvalitetsleder i HNT. (Prosedyren bygger på Prosedyre godkjent 19.08.98 som var til høring hos sjeflege og kvalitetsleder og jurist i fylkeskommunen ble konferert med).
Gjeldende lover:
Helsepersonelloven , 1999-07-02, nr. 64, kapittel 5. Taushetsplikt og opplysningsrett, spesielt § 24 og §25, men også § 21, §22 og §23.
Pasientrettighetsloven, 1999-07-02 nr.63, kapittel 3 og 4.
Spesialisthelsetjenesteloven, 1999-07-02, nr.61, kap.6
http://www.lovdata.no/
§ 21: Hovedregel om taushetsplikt
Helsepersonell skal hindre at andre får tilgang eller kjennskap til opplysninger om folks legems-eller sykdomsforhold eller andre personlige forhold som de får vite om i egenskap av å være helsepersonell.
§ 22: Samtykke til å gi informasjon
Taushetsplikt etter § 21 er ikke til hinder for at opplysninger gjøres kjent for den opplysningen direkte gjelder, eller for andre i den utstrekning den som har krav på taushet samtykker.
For personer under 16 år gjelder reglnen i pasientrettighetslovens §§ 4-4 og 3-4 annet ledd tilsvarende for samtykke etter første ledd.
For personer over 16 år som ikke er i stand til å vurdere spørsmålet om samrtykke av grunner som er nevnt i pasientrettighetslovens § 3-3 annet ledd, kan nærmeste pårørende gi samtykke etter første ledd.
§ 23: Begrensninger i taushetsplikten
Taushetsplikten etter § 21 er ikke til hinder for:
1. at opplysninger gis den som fra før er kjent med opplysningene,
2. at opplysningene gis når ingen berettiget interesse tilsier hemmelighold,
3. at opplysningene gis videre når behovet for beskyttelse må anse ivaretatt ved at individualiserende kjennetegn er utelatt,
4. at opplysninger gis videre når tungtveiende private eller offentlige interesser gjør det rettmessig å gi opplysningene videre eller
5. at opplysningene gis videre etter regler fastsatt i lov eller i medhold av lov når det er uttrykkelig fastsatt eller klart forutsatt at taushetsplikt ikke skal gjelde.
§ 24: Opplysninger etter en persons død
Taushetsplikt etter § 21 er ikke til hinder for at opplysninger om en avdød person gis videre dersom vektige grunner taler for dette. I vurderingen av om opplysninger skal gis, skal det tas hensyn til avdødes antatte vilje, opplysningenes art og de pårørende og samfunnets interesser.
Nærmeste pårørende har rett til innsyn i journal etter en persons død hvis ikke særlige grunner taler mot det.
§ 25: Opplysninger til samarbeidende personell
Med mindre pasienten motsetter seg det, kan taushetsbelagte opplysninger gis til samarbeidende personell når dette er nødvendig for å kunne gi forsvarlig helsehjelp.
Taushetsplikt etter §21 er heller ikke til hinder for at personell som bistår med elektronisk bearbeiding av opplysningene, eller som bistår med service og vedlikehold av utstyr, får tilgang til opplysninger når slik bistand er nødvendig for å oppfylle lovbestemte krav til dokumentasjon.
Personell som nevnt i første og andre ledd har samme taushetsplikt som helsepersonell.
Arbeidsbeskrivelse
Ansvar
Avdelingsleders ansvar
Avdelingsleder har ansvar for å holde prosedyren oppdatert.
Ansattes ansvar
Alle ansatte skal følge prosedyren.
Arbeidets gang
Ved forespørsel om utlevering av opplysninger om eller biologisk materiale fra en pasient, skal forespørselen begrunnes skriftlig. Den som etterspør, må kunne legitimere seg. Vakthavende lege, helst bakvakt, eller avdelingsleder skal beslutte om opplysninger eller materiale kan utleveres.
Ikke noe skal formidles eller leveres ut, uten en klar hjemmel, og kun til personer/instanser man er helt sikker på hvem er. Utlevering og hjemmel for utlevering må dokumenteres.
Ved utlevering av biologisk materiale må dette pakkes forsvarlig. Prøvesvar utgis på papir-rapport. Avdelingsleder oppbevarer kopi av brev med begrunnelse med legens underskrift.
Forfatter: |
Sissel Moksnes Hegdal (Klinikkleder)
|
Godkjent av: |
Kjetil Landsem (Avdelingsleder)
|
Dokumentadministrator: |
Kjetil Landsem (Avdelingssjef) |
Dokument-ID: |
5334 |
Gyldig fra: |
16.12.2022 |
Revisjonsfrist: |
15.11.2027 |