Strålevern - Undersøkelse eller behandling ved bruk av ioniserende stråling av kvinner i fertil alder v. 2.2

HENSIKT

Prosedyren skal sikre at det ikke blir gjort undersøkelse eller behandling av kvinner som ammer, er eller kan være gravide slik at embryo, foster eller barn som blir ammet blir utsatt for unødig eksponering av ioniserende stråling.

OMFANG

Prosedyren gjelder alle undersøkelser eller behandlinger ved Avdeling for bildediagnostikk, Sykehuset Levanger og Sykehuset Namsos, utført ved bruk av ioniserende stråling av kvinner i fertil alder.

GRUNNLAGSINFORMASJON

Følgende personer har hatt prosedyren til høring: Ulf Settergren, Atle Skjetne, Sven Arne Stafto, Eva Prytz Rein, Vigdis Andersen, Bo Frederiksen og Rune Wagnild (versjon 1.0), Angela Witt, Ingrid Hermann, Silje Skatland Stølen, Sølvi Strand Bondø og Torunn Flaten (versjon 2.0).

 

LOV 2000-05-12 nr. 36: Lov om strålevern og bruk av stråling (strålevernloven). §13

FOR 2016-12-16 nr. 1659: Forskrift om strålevern og bruk av stråling (strålevernforskriften). §§ 39, 40 og 46

 

I Strålevernforskriften står det:

§ 46. Gravide og ammende

Ved undersøkelse eller behandling av kvinner som ammer, er eller kan være gravide, skal virksomheten rette særlig oppmerksomhet mot beskyttelse av embryo, foster og barn som blir ammet.

I vurderingen av berettigelse skal virksomheten blant annet ta hensyn til

a) forventet dose til embryo, foster eller barn som blir ammet,

b) om undersøkelsen eller behandlingen kan utsettes med hensyn til kvinnens helsetilstand, og

c) om det finnes alternative metoder som innebærer mindre risiko for skader på embryo, foster og barn som blir ammet.

 

I Strålevernlovens § 13 og i Strålevernforskriftens §§ 39 og 40 står det at all medisinsk bruk av ioniserende stråling skal være berettiget og optimalisert.

Medisinsk bakgrunn

Man antar at all ioniserende stråling er forbundet med en risiko for biologiske effekter. Den biologiske effekten oppstår idet stråling vekselvirker med DNA-molekylet og induserer skade i DNA-molekylet. Slike skader kan enten være akutte, eller de kan oppstå flere år etter at cellene har vært utsatt for strålingen.

 

Videre antar man at barn og særlig embryo eller foster er spesielt følsomme overfor ioniserende stråling på grunn av hyppig celledeling, og at man derfor må være ekstra forsiktig med å utsette barn, embryo eller foster for ioniserende stråling.

ARBEIDSBESKRIVELSE

Ansvar

Det er henvisende lege i samarbeid med Avdeling for bildediagnostikk som er ansvarlig for å innhente opplysninger om graviditet eller amming. Radiograf som utfører undersøkelsen eller som gir behandling er ansvarlig for å verifisere opplysningene. Dette er viktig for å kvalitetssikre opplysningene og fordi det ofte kan gå noe tid fra henvisning, til innkalling og til undersøkelse eller behandling blir utført, og status kan da ha endret seg. Det er radiolog eller nukleærmedisinspesialist i samråd med henvisende lege som er ansvarlig for å vurdere om undersøkelse eller behandling skal gjennomføres dersom kvinnen er gravid eller ammer og embryoet, fosteret eller barnet som ammes kan utsettes for eksponering.

Arbeidets gang/handling

Henvisninger til Avdeling for bildediagnostikk skal ha spørsmål om graviditet. Videre skal innkallingsbrevene ha følgende tekst:

Røntgen- og CT-undersøkelser

·         For kvinner: Hvis du er gravid, ta kontakt med avdelingen i god tid før undersøkelsen.

Nukleærmedisinske undersøkelser og -behandling

·         For kvinner: Hvis du er gravid eller ammer, ta kontakt med avdelingen i god tid før undersøkelsen.

Dersom pasienten tar kontakt fordi hun er eller kan være gravid, skal ekspedisjonen eller radiograf ta kontakt med radiolog eller nukleærmedisinspesialist slik at det blir gjort en vurdering.

 

Når kvinner i fertil alder kommer til røntgen- eller CT-undersøkelse der primærstrålefeltet kan forventes å treffe bekkenet, skal det stilles følgende spørsmål:

·         Er du gravid eller kan du være gravid?

Når kvinner i fertil alder kommer til nukleærmedisinsk undersøkelse eller -behandling, skal det stilles følgende spørsmål:

·         Er du gravid, kan du være gravid eller ammer du?

Dersom pasienten svarer bekreftende, skal radiograf ta kontakt med radiolog eller nukleærmedisinspesialist slik at det blir gjort en vurdering.

 

Det bør finnes informasjon om at pasienter skal informere om mulig graviditet på venterommet. Plakat fra IAEA kan brukes.

 

Røntgen- eller CT-undersøkelse av gravide tidlig i svangerskapet kan gjennomføres uten spesielle tiltak dersom bekkenet ikke treffes av primærstrålefeltet, herunder blant annet undersøkelser av caput, thorax, ekstremiteter og mammografi.

 

Hvis pasienten er eller kan være gravid og primærstrålefeltet kan forventes å treffe bekkenet, må berettigelsen av å utføre røntgen- eller CT-undersøkelse vurderes. Det samme gjelder om pasienten skal til nukleærmedisinsk undersøkelse eller -behandling. Det må vurderes om undersøkelse eller behandling kan utsettes, om det finnes alternative metoder som bruk av ikke-ioniserende undersøkelser, og om det for eksempel kan gjøres færre bildeopptak eller justeringer av eksponeringsparametrene.

 

Fokus på stråledose må ikke være til hinder for at livstruende tilstander utredes.

 

Dersom en velger å gjennomføre røntgen- eller CT-undersøkelse av en kvinne som er eller kan være gravid der bekkenet befinner seg i primærstrålefeltet, bør dette skje etter egen protokoll spesielt tilrettelagt for å redusere dosen til embryoet eller fosteret (som for eksempel traumeprotokoll for gravide på CT). Det samme gjelder om pasienten skal til nukleærmedisinsk undersøkelse eller -behandling. Beregnet dose til embryoet eller fosteret bør dokumenteres i RIS.

 

Dersom en velger å gjennomføre nukleærmedisinsk undersøkelse eller -behandling av en kvinne som ammer, skal pause eller opphør av amming vurderes av nukleærmedisiner og pasienten gis grundig informasjon på forhånd.

 

Dersom det er gjort utilsiktet eksponering av embryoet eller fosteret og det antas at stråledosen til embryoet eller fosteret kan ha oversteget 10 mGy, skal et estimat av dosen til embryoet eller fosteret beregnes og dokumenteres i RIS, og det bør foretas en vurdering av risiko for misdannelser og senskader ut fra hvor langt svangerskapet er kommet. Dersom beregnet stråledose overstiger 20 mGy skal hendelsen rapporteres til Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet. Normalt vil ingen behandling eller undersøkelse ved Avdeling for bildediagnostikk gi embryo- eller fosterdoser over 100 mGy. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet vurderer på generelt grunnlag at doser under 100 mGy gir minimal tilleggsrisiko og at dette ikke indiserer abort.

 

Det er i alle tilfeller viktig å gi nødvendig informasjon om doser og risiko til den gravide eller ammende slik at unødvendig bekymring unngås.

Referanser

1.    LOV 2000-05-12 nr. 36: Lov om strålevern og bruk av stråling (strålevernloven). §13

2.    FOR 2016-12-16 nr. 1659: Forskrift om strålevern og bruk av stråling (strålevernforskriften). §39, 40 og 46

3.    Widmark A, Friberg EG, Heikkilä, IE, Wikan K, Saxebøl G, Ormberg IW, Kofstadmoen H. Veileder om medisinsk bruk av røntgen- og MR-apparatur. Veileder til forskrift om strålevern og bruk av stråling. Veileder nr. 5 Østerås: Statens strålevern, 2018.

4.    Veileder om nukleærmedisin. Veileder til forskrift om strålevern og bruk av stråling. Veileder nr. 10 Østerås: Statens strålevern, 2008.

5.    Friberg EG, Olerud HM. StrålevernInfo nr. 15 Østerås. Statens strålevern, 2005.

Søkeord

Gravid, amme, ioniserende stråling