Den fagbioingeniør som har delegert ansvar for laboratorieanalysene har ansvar for vedlikehold av denne prosedyren. Seksjonsleder har ansvar for å godkjenne innholdet i prosedyren. Alle bioingeniører som jobber på blodbanken har ansvar for å kjenne til innholdet i denne prosedyren.
|
|
Hvis feil, hvor alvorlig? |
Sannsynligheten for at det gjøres feil |
Preanalytiske faktorer |
Riktig prøvemateriale
Merking og identitetssikring: Er prøven tatt av riktig pasient? Har vi utført utvidet forlik mot rett pose/slangestuss?
|
3
3 |
1 Manuelle rutiner, ikke registrert feil på blodbankanalyser
2 Manuelle rutiner, det hender det blir feil |
Analytiske faktorer
|
Manuelle oppsett: Har du merket riktig? Er det tilsatt serum på antistoffscreeningen? Har du sett riktig ved avlesning?
Teknisk: Er hastigheten på avlesningssentrifugene riktig?
|
3
3 |
2 Manuelle oppsett. Det hender det blir feil, oftest oppdaget ved ordinære kontrollrutiner
1 Kontrolleres |
Postanalytiske faktorer |
Manuell innleggelse av svar: Er svaret du fikk skrevet riktig inn i datasystemet?
Grunnlaget for dataforlik. Svarrapportering: Skriver datasystemet ut det du virkelig har skrevet inn? Rekvirenter i primærhelsetjenesten som ikke har elektronisk svaroverføring får svarrapporten på papir. Papirrapportene kontrolleres før utsendelse.
Havner rapporten hos riktig rekvirent? |
3
2
|
2 Kontrollrutinene er gode, men det hender det skjer feil
1 Datasystemet fungerer godt. Ikke opplevd at det skrives ut noe annet enn det som er lagt inn i de senere år
2 Kan være feil rekvirent |
Konklusjon
Når det gjelder blodbankanalyser ligger det mest usikkerhet i identifisering av pasient/giver og manuelle rutiner ved merking, reagenstilsetting og svarinnleggelse.
Tapping og produksjon
|
|
Hvis feil, hvor alvorlig? |
Sansynligheten for at det kan gjøres feil |
Giver-godkjenning |
Identitetssikring: Er det riktig person?
Menneskelig vurdering og kunnskap: Er den som godkjenner godt nok skikket til det? Tas det nok kontroller i forhold til giverens helsesituasjon? |
3
3 |
1 Aldri opplevd at det er tappet feil person
2 Vanskeligere å kontrollere, hender det skjer feil |
Tapping |
Identitetsikring: Er posen merket riktig?
Vasking/venepunksjon: Vaskes det korrekt?
Utføres venepunksjon slik at giveren ikke utsettes for evt. skader?
Frakopling: Tas det av riktige prøver? Merkes det riktig? |
3
2
3
3 |
1 Aldri opplevd at det er merket feil
2 Vi har ikke hatt oppvekst i noen av våre produkter
2 Det har hendt at vi har påført alvorlige nerveskader og hematom
1 Det merkes riktig. Det hender det glemmes å ta av en ferritin |
Produksjon
|
Filtrering: Er filteret kontrollert og godkjent for bruk?
Sentrifugering: Er sentrifugen kontrollert slik at hastigheten er riktig i forhold til produksjonen?
Oppsplitting: Er pressene kontrollert?
Innfrysing: Skjer det innenfor akseptable tids- og temperaturgrenser og er det kontrollert? |
3
2
3
|
1 Filteret er kontrollert og godkjent
1 Sentrifugene er kontrollert
1 Pressene er kalibrert
1 Det kjøres frysekurver jevnlig, og innfryser og frysere kontrolleres for riktig temperatur |
Oppbevaring |
Temperatur: Er blodbankskap, inkubatorer og oppbevaringsfrysere kontrollert i forhold til temperatur?
Plassering: Er det godt merket hvilke produkter som ikke er frigitt? |
3
3 |
1 Alt utstyr er kontrollert
1 Det er godt merket |
Konklusjon
I forbindelse med tapping og produksjon ligger den største usikkerheten i den enkelte ansattes kunnskap.