SN- Retningslinje for intern transport av intubert pasient v. 2.9

Hensikt

Retningslinje som skal sikre at intuberte pasienter som respiratorbehandles på Intensivavdelingen, sikres kontinuerlig overvåkning og behandling under transport til og fra CT-lab eller andre undersøkelser, og under selve undersøkelsen.

Omfang

Gjelder for alt personell som er involvert i interntransport av intubert pasient. Pasienter som er intubert og respiratorbehandles, har livsnødvendig utstyr som må transporteres med pasienten ut av avdelingen, til undersøkelsen.

Grunnlagsinformasjon

Transport av intensivpasienter innad i sykehuset kan være risikabelt. Det kan oppstå komplikasjoner underveis, og behandling av pasienten er begrenset under selve transporten. Det kreves medisinsk vurdering av hver enkelt pasient. Man må vite hvilken behandling og overvåkning av respirasjon og sirkulasjon som må foregå underveis, og hvilke situasjoner som kan oppstå(1,2). Undersøkelser viser at respirator er å foretrekke fremfor manuell ventilering for å opprettholde kontinuitet og stabilitet i ventileringen av pasienten. Denne pasientgruppen har i tillegg mye medisinsk teknisk utstyr og medikamentinfusjoner, som gir ekstra utfordringer under forflyttning. 

Retningslinjen er utarbeidet for å gi en oversikt over hvilket utstyr som skal være med, nødvendige forberedelser og praktisk gjennomføring av transporten. Å være mentalt og fysisk forberedt er med på å skape kontroll i situasjonen(1,2)

Arbeidsbeskrivelse

Arbeidets gang

Forberedelser

  • Teamet som skal utføre transporten, bør planlegge sammen på forhånd(3). Tre personell er nødvendig, ofte en anestesilege og to intensivsykepleiere.
  • Avtal med ansvarlig anestesilege hvilke infusjoner og medikamenter som er nødvendig under transport. Sedering og pressor må følge med hvis pasienten får dette. Ernæring og andre infusjoner stoppes før transporten(1). Sørg for at alle infusjonsledninger og scopledninger er sortert på forhånd.
  • Alaris infusjons-og sprøytepumper taes ut av docking-stasjonen og samles på et stativ. Sjekk at stativ går under døråpninger. Pumpene har begrenset batterikapasietet, ta med ledninger.
  • Aktuelle akuttmedikamenter er angitt på sjekkliste på akutt-tralle. Efedrin / Atropin bør alltid tas med. Avtal med anestesilege hva som ellers skal være med, trekk opp i sprøyter og merk sprøytene. Legg i en gjennomsiktig pose med lynlås, legges i kurv som henges på fotenden på sengen.(1).
  • Alle infusjonssteder, bandasjer, thoraxdren o.l må kontrolleres og evt forsterkes, det kan være hensiktsmessig å feste tube med bendelbånd(1).
  • Til monitorering benyttes transportscop med aktuelle parametre. (EKG, SpO2, invasivt BT, EtCO2), Vi har eget sengefeste til å henge scopet på.
  • På intuberte pasienter må mekanisk ventilasjon opprettholdes under transporten. Vi kan benytte Hamilton T1 transportrespirator. Denne kan henges på sengen (vanlig pasientseng) eller settes i intensivsengen. Den trenger å kobles til oksygenkolbe, men bruker romluft til å skape trykkluft. Har 9 timer batterikapasitet ved 2 fulladede batterier. Ved kort transport kan det vurderes å bagge pasienten på lærdalsbag. 
  • Ta med ekstra tube i riktig størrelse, samt laryngoscop og cuff-sprøyte, for bruk ved utilsiktet ekstubering, legges i kurv
  • Ta alltid med Bag med PEEP-ventil for mulighet til manuell ventilering, denne må tilkobles en egen O2-kolbe som henges på fotenden av sengen.
  • Ta utskrift av egen sjekkliste som ligger under "relatert", og kontroller at alle punkter er utført

 

Gjennomføring

Avtal hvem som tar ansvar for hva, en må sikre tube og ha oversikt over monitorering, en må kjøre seng og stativ, mens en kjører respiratoren.

Infusjonsstativet med medbringende pumper må kjøres bak sengen på en side, mens respiratoren kjøres bak sengen på den andre siden.Respiratorslanger må ligge løst på sengen, og kan festes på hodeputen med skumtape (Microfoam)

Det er viktig med god kommunikasjon mellom teamet underveis, anestesilege skal ha tilgang til monitor-skjerm.

 

Under overflytting til CT-benk kan stativ og respirator stå plassert bak senga og CT-benken, sørg for god klaring av slanger og ledninger. Bruk forflytningsbrett, og hjelp fra rtg-personale under forflytning. En person står bak hodeenden på senga og har ansvar for tuben og respiratorslanger, en tar ansvar for infusjoner og ledninger. Man avtaler å flytte pasienten i 1-2 forflytninger, den som passer tuben styrer.

Når pasienten er på CT-benken kjøres stativet vanligvis på høyre side og respiratoren på venstre, og flyttes gradvis med pasienten når han kjøres inn i CT-maskinen. En person har på blyfrakk og er inne hos pasienten under hele undersøkelsen. Denne skal observere pasientens respirasjon, sirkulasjon og bevissthetsnivå, og ha kontroll på tube og intravenøse infusjoner.

Når undersøkelse er ferdig, foregår forflytning tilbake i seng på samme måte.

Referanser

 

1. Guldbrandsen, Tove og Stubberud, Dag-Gunnar : "Intensivsykepleie", Akribe AS, Oslo 2005

2. Gebremichael, M et al : "Interhospital transport of the extremely ill patiemt: the mobile intensive care unit", Critical Care Medicine 2000; 28: 79-      85

3. Hallas, P og Kristensen PA : "Behandling av alvolig syge under interhospital transport" Ugeskrift for Læger 2003; 156, nr 45: 4288-4290

Søkeord

 

Overflytting, forflytning, transport, intubert, respiratorbehandling, intern transport