ALM-BB-N; Tiltak ved screening som går til utredning, Namsos v. 2.15

Arbeidsbeskrivelse

 

Ved tidligere påvist antistoff hos pasient og positiv screening i dagens prøve:

Følg ALM-BB:Flytskjema antistoffscreening og oppsett av blod. for å finne ut om det er nødvendig å identifisere prøven på nytt.

Utfør P538.

Laborasjonen går til utredning.

Kommentarer legges inn etter at P538 er utført.

Prøve som skal sendes til identifisering:

         Utfør P538

         Ta ut nye etiketter x 4 i Beaker på samme prøvenummer og ta 2 nye 6 ml EDTA-glass av pasienten.

         Fyll ut antigram, som merkes med etikett, dater og signer.

         Fyll ut rekvisisjon til Levanger.

         Ta kopi av rekvisisjon og antigram.

         Prøve merkes med rød tusj.

         Ring rekvirent, dokumenter i Beaker, Komm.log.

Legg inn opplysningene du får om pasienten under lab.kommentar.

         Legg inn kommentar i Beaker at prøve er sendt/sendes Levanger for identifisering. Gå inn via Prøveoppslag (etter prøve) og velg Resultatregistrering. Trykk på blyanten til høyre i bildet. Gå på antistoffscreening og trykk på arksymbolet helt til høyre i bildet og legg inn kommentaren, dater og signer.

Husk å «Verifiser foreløpig svar» og «Bekreft verifiser foreløpig svar» etterpå.

 

Prøve som IKKE skal sendes til identifisering:

         Utfør P538

         Merk prøven med rød tusj og sett den i stativet «Prøver til utredning» så Blodbankpersonalet kan besvare den ferdig.

         Ring rekvirent, dokumenter i Beaker, Komm.log.

Legg inn opplysningene du får om pasienten under lab.kommentar.

                                                        

Ved tidligere påvist antistoff hos pasient, men negativ screening i dagens prøve:

         Utfør P538

         Legg inn kommentar i Beaker .BB02 «Tidligere påvist irregulært erytrocytt antistoff. Det må utføres utvidet forlik». Gå inn via Prøveoppslag (etter prøve) og velg Resultatregistrering. Trykk på blyanten til høyre i bildet. Gå på antistoffscreening og trykk på arksymbolet helt til høyre i bildet og legg inn kommentaren, dater og signer.

Husk å «Verifiser foreløpig svar» og «Bekreft verifiser foreløpig svar» etterpå.

         Merk prøven med rød tusj og sett den i stativet «Prøver til utredning» så Blodbankpersonalet kan besvare den ferdig.

         Ring rekvirent, dokumenter i Beaker, Komm.log.

Legg inn opplysningene du får om pasienten under lab.kommentar.

 

 

Kontakt med rekvirent:

Undersøk hvorvidt det haster, ring rekvirenten og undersøk om pasienten skal ha blodtransfusjon, eller om pasienten skal opereres. I så fall, undersøk om hvor lenge pasienten kan vente med å få blodtransfusjon og/eller tidspunkt for eventuell operasjon.

Fortell rekvirenten at det tar tid å få prøven identifisert og at det kan by på problemer å finne forlikelig blod.

I tilfelle operasjonspasient, ring anestesikoordinator, telefon 5340. (Koordinatoren har god oversikt over pasientene, og vi får bestandig svar på telefon.) Fortell at utvidet forlik må utføres når resultatet av identifiseringen foreligger.

Forsendelse av prøve til Blodbanken, Levanger:

Hvis forsendelsestidspunktet passer med forsendelse av den ordinære transporten, plasser prøven, rekvisisjonen og antigrammet i kassen.

Hvis forsendelsen må skje utenom ordinær transport, pakk prøven og papirene i en prøvekasse og send med buss eller taxi. Ved bruk av taxi fyll ut skjema for drosjetransport (ta kopi av denne).

Det finnes transporthylser, rekvisisjoner, og skjema for drosjetransport i hylle ved IH500.

Sjekk bussrutene (henger på tavla på blodbanken) om det går noen buss som passer. Hvis ikke, klargjør med rekvirerende lege om det haster slik at prøven må sendes med taxi.

Ved bussfrakt utenom ordinær transport; Lever kassen på bussen hvis du har tid. Hvis ikke, bestill taxi for levering av transportkassen til bussen.

Ring Blodbanken Levanger telefon: dagtid: 8138, kveld fram til 21.30 **466 og informer hvordan situasjonen er. Fortell hvilken transport prøven blir sendt med og ved hvilket tidspunkt den skal ankomme Levanger.

Blodbanken Levanger har ansvar for at prøven blir mottatt når den kommer til Levanger.

Blodbanken Levanger ringer når svar foreligger. De besvarer prøven i ProSang og vi kan søke etter blodprodukt i P330.
Hvis det viser seg at det ikke finnes blodprodukter som er uttypet for spesifikt antigen på blodbanken i Levanger eller Namsos, må Levanger type ut sine blodposer og utføre forlik på de posene som er negative for aktuelt antigen. Blodprodukt med godkjent utvidet forlik sendes så med hensiktsmessig transport til Namsos. Hvilken transport som skal benyttes beror på pasientens tilstand og skal avklares med rekvirerende lege.


Hvis pasienten kan vente til neste dag og det finnes blod som er uttypet på aktuelt antigen i Namsos, utfører dagpersonalet søk etter passende blod og setter opp utvidet forlik.

Husk at erytrocyttkonsentrat som skal gis til en pasient med kjent irregulært blodtypeantistoff, skal være fra giver som er typet negativt to ganger for det aktuelle antigenet.
Den ene typingen kan erstattes av utvidet forlikelighetsprøve, dersom antistoffet reagerer med alle testceller (både homo og heterozygote).
Unntak; ved påvisning av Kidd antistoff (Jka/Jkb)  skal det alltid være typet to ganger. (§11.6.3, Veileder for transfusjonstjenesten i Norge, utgave 7.3 2017.)

Velg blodprodukter som ikke har apostrofe på antigenene.

Uttrykk på blodproduktet:

Antigen med apostrofe = typet bare en gang

Antigen uten apostrofe = typet to ganger

 

Utfør utvidet forlik på enhetene.

 

Hvis det utvidete forliket er negativt og det er akutt behov for transfusjon kan du utlevere blodet.

Når det gjelder operasjonspasienter gi beskjed til avdelingen og rekvirerende lege, samt anestesikoordinator når blod til pasienten kan være ferdig.

 

OFTE STILTE SPØRSMÅL (FAQ)

Skal positiv screening godkjennes i IH500 og Beaker?

Ja

Skal prøve med positiv screening verifiseres i Prosang?

Ja, P538

Hvilke prøver skal sendes til Levanger for identifisering?

Følg flytskjemaet

ALM-BB:Flytskjema antistoffscreening og oppsett av blod.

ALM-BB-Vakt; Antistoffscreening

Hvilken transport skal benyttes ved forsendelse av slike prøver?

Fortrinnsvis den ordinære transporten, men ved situasjoner når kassen er sendt og pasienten ikke kan vente, grunnet behov for blodtransfusjon eller operasjon som krever blod i beredskap, sendes prøven med annen egnet transport. (Eks. buss med seinere avgang fra Namsos eller taxi.)

 

Hva gjør vi hvis det ikke er tid å ta nytt glass av pasienten før transporten går herfra?

Vi sender det glasset vi har. Deretter tar vi et nytt glass til Pretransfusjonsprøve av pasienten på samme instrumentnummer (labnummer) for bruk i blodbanken her. Det må utføres ny T&S på dette glasset, som en kontroll på at det stemmer med originalglasset.
Utvidet forlik skal alltid utføres i glasset som har samme nr. som det som er sendt til Levanger. Hvis utvidet forlik blir utført innen svar fra Levanger foreligger, kan man overstyre spørsmål om gyldig screening ved utlevering i P304 i Prosang.

Hvis dette vises i P000 etter at du har kjørt P538: «T&S avventer kontrolltyping.»
Hva gjør vi da?

Dette tyder på at det var pasientens første prøve i Prosang. Da må det etterrekvireres kontrolltyping.(ABO og RhD type i Beaker).

Ny prøve i nytt glass med nytt prøvenummer, tatt ved et nytt tidspunkt. Det skal ikke utføres screening på kontrolltypeglasset, kun AB0/RhD-typing.
Dette glasset skal ikke brukes til utvidet forlik.

 

Kan utvidet forlik utføres før svar fra Levanger foreligger?

Ettersom bakvakta på Levanger varer til kl.21.30, er det ingen prøver som blir identifisert etter kl. 21.30 og på natt. Dersom pasienten må ha blod på kveld/natt må det settes opp utvidet forlik ut i fra hvilket antistoff vi tror det er (screeningresultatet). Ved tvil kontakt vakthavende bioingeniør på Levanger eller ta kontakt med blodbanken på St.Olav (**274.)

 

Søk etter blodprodukt i P330.Bruk søk uten pasientidentitet og legg inn de antistoffene du mistenker at pasienten har. Legg inn blodtype og antall enheter.  Start søk. Start med å søke bredt og fjern antistoffer fra høyre på antigrammet hvis vi ikke har blod som passer. De til venstre har størst betydning transfusjonsmessig. 

 

Hvem skal ha beskjed om positiv screening?

Avdelingen hvor pasienten er innlagt.

Anestesikoordinator, telefon 5340, skal ha beskjed om positiv screening på alle kirurgiske pasienter. (Koordinatoren har god oversikt over pasientene, og vi får bestandig svar på telefon.) Dokumenter i Beaker Komm.log hvem du har snakket med.

 

Ansvar
Seksjonsleder har det overordnede ansvar, fagbioingeniør blodbanken Namsos skal holde prosedyren oppdatert