ALM-BB-Vakt; Antistoffscreening v. 7.16

Arbeidsbeskrivelse

ARBEIDETS GANG

Spesielle forhold vedr. prøvetaking og forberedelse av pasient

Se prosedyre: ALM-MB-pre; Blodprøvetaking av voksne og barn

Prøvemateriale

Vi benytter EDTA-plasma.

I følge Veileder pkt. 11.4 skal ikke prøven være eldre enn 4 døgn ved transfusjonstidspunktet. Vår screening er gyldig i 4 døgn fra det klokkeslett screeningen er tatt.

Prøver lagres ved 2-8 °C i minimum 1 uke.

Reagenser og klargjøring av disse

ID-Card Coombs Anti-IgG” Kort nr. 5054

Alle reagenser skal ha romtemperatur før de brukes.

For lagring av reagenser, se ALM-BB-L; Reagensoversikt (Levanger) og ALM-BB-N; Reagensoversikt blodbank-lab (Namsos).

ID-DiaCell I-II-III, Artikkel nr. 004310. Leverandøren Norsk Labex oppgir at cellene er holdbare 7 døgn i IH-500

Levanger: Vi bytter screeningceller i IH-500 når det er 3 ml igjen i glassene. Deretter settes de på benk for evt. manuelt oppsett. Ved lite forbruk er det nødvendig å bytte screeningceller når det er større volum igjen fordi cellene som står på benk ikke skal ha vært i bruk mer enn 7 døgn fra åpning.

Namsos: Vi bytter screeningceller mandag og torsdag.

Vedlegg viser kontroller som er analysert i Tønsberg med tanke på holdbarhet av cellene.

Analyseutstyr og klargjøring av disse

Dia-Med spesialsentrifuge for gelkort, levert av Norsk Labex, ferdig innstilt på riktig tid og hastighet.
ID-Inkubator 37±2°C, levert av Norsk Labex.
Pipetter.

Feilkilder og interferens

Noen medisiner, f.eks. penicillin kan medføre positiv reaksjon.

Noen patologiske tilstander hos pasienten, f.eks. kulde, kan gi positiv reaksjon.

Bakteriell kontaminering kan gi falske positive eller falske negative reaksjoner.

Fibrin i plasma legger seg som et lokk øverst i brønnen. Prøven må sentrifugeres og settes opp på nytt.

For svake eller for sterke cellesuspensjoner kan gi feil reaksjon.

Fremgangsmåte/Utførelse av analysen

Analysering på IH-500

Se prosedyre: ALM-BB-Vakt; IH-500, Bruk og vedlikehold

Manuell analysering

         Tilordne kort i IH-Com for ID-Reader. Se prosedyre ALM-BB-Vakt; Bruk av ID-Reader med IH-Com

         Ta av folien og tilsett 50 ul av screeningcelle 1-3 i hver av de 3 brønnene som er merket med pasientens identitet

         Tilsett så 25 ul plasma fra pasienten i hver brønn

         Husk at det alltid må være en luftlomme mellom gelen i kortet og blandingen screeningceller/plasma

         Kortet settes til inkubering i inkubator 37° C i 15 min

         Kortet sentrifugeres i gelkortsentrifugen i 10 min

Avlesing av kort på ID-Reader Banjo: Velg Banjo og avles kort (evt. åpne lokk). Sett kortet i Banjo og velg Avles kort igjen. Velg Resultater og se på kortet. Godkjenn og Lagre.

Resultatet er negativt dersom blodlegemene ligger som en knapp i bunnen av gelen, positivt dersom blodlegemene ligger på toppen av gelen eller danner en "sky" gjennom gelen. Positive screeninger graderes fra + til ++++. Det blir gitt opplæring i gradering av positive screeninger i blodbankens opplæringsprogram. Hemolyse i brønnen er å betrakte som positivt resultat.

Godkjenning av svar på antistoffscreening

Svaret overføres fra IH-Com til Beaker som Foreløpig verifisert. Rutine P538 utføres når alle svar er ferdig. Hvis screening er positiv eller pasienten har hatt positiv screening tidligere, går laborationen til utredning. Det må gis beskjed til rekvirerende avdeling og dokumenteres i Komm.logg hvem som har tatt imot beskjeden. Se ALM-; Ringerutiner for Medisinsk biokjemi og Blodbank.

For videre behandling følges flytskjema under:

Antistoffidentifisering gjøres av blodbankpersonalet på Levanger. Før 21.30 tilkalles bakvakta, evt. prøver fra Namsos må da sendes til Levanger. Etter 21.30 må det settes opp utvidet forlik hvis pasienten må ha blod. Det tas hensyn til evt. tidligere funn og screeningresultatet vurderes opp mot antigrammet i forhold til hvilke antistoffer som er aktuelle.

http://eqshnt/cgi-bin/download.pl?pid=hnt&do=picture&RevisionID=75883&picture=Antistoffscreening_image001.png
Når det tas screening av en pasient som skal opereres eller som er aktuell for transfusjon av andre årsaker, må den som leser av screeningen gå inn i ProSang P000 og se på tidligere resultater. Hvis pasienten har negativ screening, men tidligere påvist antistoff, må den som besvarer screeningen legge en kommentar på screeningen i Beaker. I Resultatregistrering, trykk Rediger og klikk på bilde av arket til høyre i linja for Screening. Tast inn .bb i boksen som kommer opp og velg BB02: «Tidligere påvist irregulært erytrocyttantistoff. Det må utføres utvidet forlik». Dette gjør vi fordi anestesiavdelingen sjekker pasientens screeningresultat i «prøvesvar» i ROS, de ser på siste screening som er tatt.

For positiv screening og DARA-behandling, se prosedyre ALM-BB-Vakt; Blod til pasienter som behandles med Daratumumab/Isatuximab.

Hvis laborationen går til utredning og det ikke er nødvendig med antistoffidentifisering:         

LEVANGER

Den som leser av screeningen, tar fram pasientens konvolutt fra antistoff-skuffa, fyller ut skjema " Svar antistoff " og signerer dette. Konvolutten og skjemaet legges på benken for besvaring i P551-552-583 av bioingeniør med opplæring i kommentering av antistoff så snart denne er på jobb. Konvolutten legges i skuffa og svaret blir godkjent i P968 av bioingeniør med godkjenning for verifisering av antistoffbesvarelser.

NAMSOS

Se prosedyre ALM-BB-N; Tiltak ved screening som går til utredning, Namsos.

Vaktene setter prøveglasset i eget stativ "Prøver til utredning".

Blodbankpersonell sjekker resultat på IH-500 når prøven skal besvares, evt ser i Beaker. P551-P552 og P583 utføres av bemyndiget person så snart denne er på jobb. Besvarelsen kan eventuelt utføres av bioingeniør på Levanger på samme måte som beskrevet under Levanger.

Levanger: Hver mandag tar vi ut en oversikt over ubesvarte utredninger. Den som utfører T&S har ansvar for å ta ut lista. Lista tas ut i P810(eller P811), velg Laborasjoner under arbeid. Labstatus 1-under utredning. Periodens start f. eks.: 010108. Periodens slutt- legg inn dagens dato. Type liste: Sortering på lab.id. Det er ikke nødvendig å fylle ut de andre feltene. Skriv ut liste.

Ved datastans

Se prosedyre: ALM-IKT; Nødrutiner ved datastans

Oppfølgende tiltak i forbindelse med svar

Merking av prøveglass

Dersom antistoffscreeningen er negativ, er det ingen merking på glasset, mens en positiv screening merkes med rød klistrelapp. Hvis pasienten har påvist antistoff i tidligere prøver, merkes screening-glasset med rødt selv om dagens screening er negativ. En rød etikett på screeningglasset betyr at det skal settes opp utvidet forlik, og at pasienten har et eller flere antistoffer.

Informasjon til rekvirent

Dersom man finner en positiv screening, skal avdelingen gis beskjed om dette slik at det kan vurderes om dette har betydning i forhold til videre behandling av pasienten. Dette dokumenteres i Komm.logg i Beaker. Dersom det samtidig foreligger en blodbestilling, må det avklares hvor lang tid pasienten kan vente med å få sin transfusjon. Dette er avgjørende for hvordan dette skal håndteres videre i forhold til evt. utkalling av bakvakt og måten prøven skal transporteres på fra Namsos (taxi eller buss).