Beskytte smitteutsatt pasient og personale mot smittestoffer fra luftveiene. Beskytte personalet mot sprut eller aerosoler fra biologisk materiale eller kjemiske stoffer.
Prosedyren gjelder:
· Ved situasjoner der det kan forventes sprut eller aerosoler av biologisk materiale, jfr. basale smittevernrutiner, eller sprut eller søl av legemidler eller desinfeksjonsmidler
· Alle som behandler og er i nær kontakt med pasienter som er i en smitteutsatt situasjon (peroperativt, sterkt nedsatt immunforsvar)
· Alle som arbeider med aseptiske prosedyrer
· Alle som arbeider med smitteførende pasienter, i henhold til smitteisolering ved infeksjonssykdommer
· Alle som er i fare for eksponering for kjemikalier
I forskrift om smittevern i helse- og omsorgstjenesten § 2-2, omtales infeksjonskontrollprogrammet der det stilles krav til skriftlige retningslinjer for blant annet bruk av beskyttelsesutstyr. I Arbeidsmiljøloven § 3.2, samt i forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav § 6.4, stilles det krav til arbeidsgiver om å sørge for at tilfredsstillende verneutstyr er til rådighet samt opplæring i bruk av disse til arbeidstakerne.
Medisinske ansiktsmasker (munnbind) regnes som medisinsk utstyr og skal derfor være CE-merket i henhold til Forskrift for medisinsk utstyr, 93/42/EØF, og følge standard EN-14683:2019+AC: 2019 ”Medisinske ansiktsmasker – Krav og prøvingsmetoder”. Munnbind skal tilfredsstille kravet til type II og type IIR (R = resistens/sprutmotstand).
Åndedrettsvern er ikke en del av de basale rutinene, men regnes som personlig verneutstyr og skal derfor være CE-merket. J.fr. Arbeidsmiljølovens forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav. Verneutstyr er av Arbeidstilsynet klassifisert i klassene P1, P2 og P3 ut i fra grad av filtreringsevne/ beskyttelse og brukes under forhold der det er risiko for å bli utsatt for farlige smittestoffer. Verneutstyr i klasse P1 gir dårligere beskyttelse enn utstyr i klasse P3. Ved fare for eksponering av luftbårne bakterier, virus og sopp skal det brukes åndedrettsvern merket FFP3 i henhold til standard NS-EN 149:2001/A1:2009. Åndedrettsvernet skal også være merket med produsent og varenummer.
Dråper: Mikrober fra luftveiene hos friske personer bidrar i svært liten grad til den totale forurensningen av luften i et rom. Dette skyldes at dråper fra luftveiene raskt faller mot gulvet. Personer som befinner seg i nærheten av sterile områder kan forurense disse ved direkte nedfall av dråper som blir slynget ut ved tale, hosting og nysing. Smittestoffer kan spres i luften over korte avstander via sprut og dråper, over lange avstander via aerosoler.
Aerosoler er svært små dråper som svever i luften. De dannes der materie i væskeform treffer hindringer med stor kraft (for eksempel sprut) eller varmebehandling (for eksempel diatermi). I tillegg dannes det aerosoler ved åpning av væskefylte beholdere (for eksempel åpning av ampuller, væskefylte transportbeholdere og lignende).
Smittestoffer kan også være festet til partikler (CFU= colony forming unit) som for eksempel hudflass og tekstilstøv som kan spres i luft.
Arbeidstilsynet klassifiserer biologiske faktorer i smitterisikogruppe 1, 2, 3 og 4, hvor gruppe 1 vanligvis ikke gir sykdom hos mennesker, mens gruppe 4 gir svært alvorlige infeksjoner med stor spredningsrisiko. E.coli og gule stafylokokker er for eksempel klassifisert i gruppe 2, Mycobacterium tuberculosis i gruppe 3 og Ebolavirus i gruppe 4. Kirurgisk munnbind er tilstrekkelig ved smitterisikogruppe 1 og 2, mens det i smitterisikogruppe 3 og 4 skal benyttes åndedrettsvern.
Medisinske ansiktsmasker er definert som
medisinsk utstyr, jf. forskrift om medisinsk utstyr § 1-5
«Det er ment å
skulle brukes på mennesker med sikte på: - diagnostisering, forebygging,
overvåkning, behandling eller lindring av sykdom…». Munnbind er ikke definert som
personlig verneutstyr, da intensjonen med munnbind er å beskytte omgivelsene
for smitte fra bruker jf. NS-EN
14683:2019+AC:2019,
hvor det står «Dette dokumentet angir oppbygning, utforming,
ytelseskrav og prøvingsmetoder for medisinske ansiktsmasker (munnbind) beregnet
på å begrense overføringen av smittestoffer fra personale til pasienter under
kirurgi og i andre medisinske omgivelser der det stilles lignende krav. En
medisinsk ansiktsmaske (et munnbind) med en hensiktsmessig mikrobiell barriere
kan også være effektiv når det gjelder å redusere utsending av smittestoffer
fra nese og munn hos en bærer som ikke har symptomer, eller hos en pasient med
kliniske symptomer.». Medisinsk munnbind vil altså i liten grad
beskytte brukeren fra eksponeringer i omgivelsene, men kan beskytte mot dråper
og sprut (type IIR).
NS-EN 14683:2019 Medisinske
ansiktsmasker (munnbind) Krav
og prøvingsmetoder er
en norsk-europeisk standard som bl.a. beskriver de tre klassifiseringstypene
for munnbind. Her skiller man på hvor effektivt munnbindet filtrerer
bakterier, og om de beskytter mot dråpe/sprut.
Type II har høyere filtreringsgrad mot bakterier enn Type I, og Type IIR
beskytter i tillegg mot dråper/sprut. Type II/IIR er mest egnet for
helsepersonell, og betegnes ofte som kirurgisk munnbind.
Åndedrettsvern er definert som personlig
verneutstyr i hht. arbeidsmiljølovgivningen, forskrift om
konstruksjon, utforming og produksjon av personlig verneutstyr. EU-forordning 2016/425 definerer personlig
verneutstyr som:
«utstyr som er utformet og produsert for å bæres eller holdes av en person
som beskyttelse mot en eller flere risikoer for denne personens helse eller
sikkerhet».
Det finnes flere typer åndedrettsvern, og innenfor hver type finnes mange varianter. Det finnes både engangsmasker og flergangsmasker. Flergangsmasker med utskiftbare filtre finnes som halvmaske, helmaske som dekker øyne i tillegg til munn og nese, eller hette som dekker hele hodet. Åndedrettsvern skal forhindre at den som bruker åndedrettsvernet puster inn forurenset luft. Dette skjer fordi, i motsetning til munnbind, maskekroppen skal sitte helt tett inntil ansiktet slik at det ikke blir lekkasjer mellom ansikt og maskekropp (gjelder ikke for hette). Forurenset luft kan inneholde både gass og partikler. Her vil beskyttelse mot gass ikke bli omtalt. Partikler kan også omtales som aerosoler og støv. NS-EN 149:2001 er en norsk-europeisk standard som bl.a. beskriver de tre filtreringsklassene for engangsmasker (FFP). P1 skal filtrere bort 80%, P2 skal filtrere bort 94% og P3 skal filtrere bort 99 % av partiklene i lufta i henhold til denne standarden. NS-EN 149:2001 beskriver altså filtreringsgrad for aerosoler, og masker godkjent etter denne standarden kan benyttes overalt i arbeidslivet, industri så vel som helsesektoren. I tillegg kan åndedrettsvern lages og testes mot filtrering av bakterier, etter NS-EN14683:2019. Denne varianten vil være mest egnet i helsesektoren.
* Omfatter pasienter som er våkne. Omfatter ikke pasienter i anestesi og med kontrollert ventilasjon.
Ved AGP i luftveiene uten kjent eller mistenkt smitte bør helsepersonell (< 2m fra pasienten) benytte personlig beskyttelsesutstyr i henhold til basale smittevernrutiner: munnbind, øyebeskyttelse, frakk og hansker vil ofte være indikert grunnet forventet sprut med kroppsvæsker.
Ved AGP i luftveiene hos pasienter med kjent eller mistenkt smitte med isoleringstrengende diagnoser bør alt personell i rommet benytte beskyttelsesutstyr i henhold til luftsmitteregime: åndedrettsvern, øyebeskyttelse (beskyttelsesbriller eller visir), smittefrakk, hanske og hette
Ledelsen ved den enkelte avdeling har ansvar for å legge forholdene til rette for riktig bruk av munnbind, åndedrettsvern og øyebeskyttelse og at dette utstyret er tilgjengelig. Den enkelte ansatte har ansvar for å kjenne prosedyre for bruk av beskyttelses- og verneutstyr og følge dem i sitt arbeid.
Beskyttelse ved aseptiske prosedyrer
|
Kirurgisk munnbind type II
Kirurgisk munnbind type IIR |
Beskyttelse mot inhalasjon av smittestoff som overføres ved luftsmitte og aerosoldannende prosedyrer Beskyttelse mot dråpesmitte ved langvarig pasientkontakt (<15 min) og/eller uttalte luftveissymptomer. |
Åndedrettsvern |
Beskyttelse mot smittespredning via sprut/aerosoler til øynene. |
Bruk av øyebeskyttelse |
Kirurgisk
munnbind beskytter nese og munn mot sprut og dråpesmitte, men ikke mot
luftbåren smitte. Det gir tilstrekkelig beskyttelse i forhold til de vanligste
smittestoffer helsearbeidere utsettes for i sykehus, som gjelder smittestoffer
i risikogruppe 1 og 2. Munnbindet må ha god passform for å unngå lekkasje og
inntrenging rundt kanten. Det finnes godkjente munnbind med strikk eller
knyting. Fortrinnsvis type IIR når dette er tilgjengelig.
Enkle "papirmunnbind" eller tøymunnbind skal ikke brukes.
Indikasjoner for bruk av kirurgisk munnbind
Beskytte pasient ved aseptiske prosedyrer
Beskytte mot smittespredning fra personalet
Beskytte personale, miljøet og pårørende* mot smitte
*Pårørende skal alltid veiledes når de tar av og på beskyttelsesutstyr.
Hvordan bruke kirurgisk munnbind?
Åndedrettsvern beskytter mot inhalasjon av smittestoff som overføres ved luftsmitte og der konsekvensen av infeksjon kan bli alvorlig. For å lette ekspirasjonen kan masken ha ventil. Åndedrettsvern gir ikke tilstrekkelig beskyttelse for personer med skjegg på grunn av økt sidelekkasje. Personalet skal alltid benytte åndedrettsvern med ventil (P3, P2 eller N95).
Indikasjoner for bruk av åndedrettsvern
Brukes ved luftsmitte og ved prosedyrer som forårsaker smitteførende aerosoler:
Slimhinnene i øynene kan være inngangsport for smittestoffer. Bruk av briller/ visir beskytter mot sprut/ aerosoler i øynene hos personale.
Øyebeskyttelse er aktuelt:
· Ved langvarig opphold < 15 min. nærmere pas enn 2 m når pasienten har luftveisinfeksjon, samt når pas. har uttalte synptomer.
· Ved prosedyrer der det er fare for sprut av kroppsvæsker og aerosoldannelse, for eksempel ved intubering, bronkoskopering, suging og liknende
∙ Ved håndtering av kjemikalier der det er anbefalt
Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven)
Forskrift
om smittevern i helse- og omsorgstjenesten
https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2005-06-17-610
Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav (forskrift om utførelse av arbeid) Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav (forskrift om utførelse av arbeid) - Lovdata
Forskrift om medisinsk utstyr Forskrift om medisinsk utstyr - Lovdata
Forskrift
om konstruksjon, utforming og produksjon av personlig verneutstyr (PVU).
Forskrift
om konstruksjon, utforming og produksjon av personlig verneutstyr (PVU) -
Lovdata
Arbeidstilsynet.
Personlig verneutstyr (PVU)
Personlig
verneutstyr (PVU)
Arbeidstilsynet.
Biologiske faktorer
Biologiske
faktorer
NS-EN 14683:2014 Medisinske ansiktsmasker- Krav og prøvingsmetoder
Håndbok
for basale smittevernrutiner i helsetjenesten (basale rutiner).
Basale
smittevernrutiner - FHI
Smittevern
9 Isoleringsveilederen. 22.06.2016
Isoleringsveilederen
(Smittevern 9) - FHI
Håndbok
for håndhygiene i helsetjenesten. Desember 2024.
Håndbok
for håndhygiene - FHI
Smittevernhåndboka
Smittevernhåndboka
- FHI
Nationale infektionshygiejniske retningslinjer for det præ-,per- og postopertive område. Det præ-, per- og postoperative område
Preventive Medicine. Efficacy of face masks and respirators in preventing upper respiratory tract bacterial colonization and co- infection in hospital healthcare workers. 2014.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24472436
Infeksjonskontroll.no Bruk av munnbind- kirurgisk munnbind. Medisinske ansiktsmasker. 2021 Infeksjonskontroll - Bruk av munnbind - Medisinske ansiktsmasker