Spesialisert døgnbehandling ved RKSF. Regionalt standardisert pasientforløp for spiseforstyrrelser hos voksne - retningslinje v. 1.4

Hensikt

Denne retningslinjen skal sikre at pasienter med alvorlige spiseforstyrrelser får spesialisert behandling i henhold til Helsedirektoratets Nasjonale faglige retningslinjer for tidlig oppdagelse, utredning og behandling av spiseforstyrrelser, 2017.

Omfang

Retningslinjen omhandler innleggelse av pasienter med alvorlig spiseforstyrrelse som behøver spesialisert døgnbehandling i Helse Midt-Norge.

Arbeidsbeskrivelse

Indikasjon for døgnbehandling

Kontraindikasjon

Alvorlig komorbiditet der rammene for døgnbehandling i spesialisert enhet ikke er tilstrekkelige eller egnet (for eksempel akutt forhøyet selvmordsrisiko og pågående rusmisbruk). RKSF er en åpen døgnenhet med de begrensninger det medfører.

Henvisning til spesialisert døgnbehandling

Før henvisning til RKSF skal pasienten i utgangspunktet være utredet for spiseforstyrrelser og forsøkt behandlet poliklinisk eller ved døgnbehandling. RKSF døgnbehandling inngår som en del av en lengre behandlingskjede. I en henvisning til RKSF må det foreligge en helhetlig behandlingsplan for tiden etter døgnoppholdet. Behandlingsplanen skal inneholde temaene:

  • Hvor videre behandling skal foregå. Evt. oppfølging fra kommunen
  • Hvem som har behandlingsansvar
  • Bolig
  • Skole/arbeid 
  • Økonomi

Forvernsamtale

Det gjennomføres forvernssamtale(r) for å vurdere pasientens tilstand og avklare forventniger, motivasjon, mål.

Øyeblikkelig hjelp (ø-hjelp)

Pasienter med spiseforstyrrelser kan ha behov for øyeblikkelig hjelp på grunn av sin spiseforstyrrelse eller komorbide tilstander. Øyeblikkelig hjelp ytes av det lokale helseforetak som har øyeblikkelig hjelp-ansvar, ved somatisk og/eller psykiatrisk indikasjon.  

Innhold i spesialisert døgnbehandling

Regionalt kompetansesenter for spiseforstyrrelser (RKSF) prioriterer til en hver tid hvem som har behov for døgnbehandling. Dette kan medføre ventetid. Spesialisert døgnbehandling vil omfatte både utrednings- og behandlingsopphold, og forutsetter kompetanse og fysiske rammer ut over det som tilbys i allmennpsykiatriske døgnavdelinger uten spisskompetanse på spiseforstyrrelser. Rammene må også muliggjøre tvungent psykisk helsevern (TPH) der det er indisert. 

Målsetting

Det utarbeides en klar målsetting i forhold til spiseforstyrrelsessymptomene: Etablere regelmessige måltider, normalisere spising, vektøkning, stoppe eller redusere kompensatorisk atferd, som f.eks. oppkast eller overtrening.

  • Ved undervekt er målet å oppnå normalvekt (BMI 20-25).
  • Ved bulimi er målet å unngå overspising og oppkast.
  • Oppnå økt forståelse for egen lidelse, identifisere hva som har vært utløsende faktorer og jobbe med å redusere opprettholdende faktorer. 
  • Formulering av en tydelig individuell behandlingsplan/samarbeidsavtale med tiltak og konsekvenser om disse ikke følges. 
  • Selvstendiggjøring ved å gjennomføre permisjoner til hjemmet. 
  • Fokus på gode overganger før utskrivelse.

Strukturert behandling for måltider og ernæring

Spesialisert døgnbehandling krever fysiske rammer for gjennomføring av bl.a. måltider og oppfølging, og spesialisert miljøterapi.

Progresjon og evaluering av behandling

  • Planlegg en gradvis symptomreduksjon og funksjonsøkning.
  • Evaluer behandlingen ukentlig med justering av rammer og tiltak avhengig av pasientens tilstand.

Referanser

Nasjonal faglig retningslinje for spiseforstyrrelser (helsedirektoratet). https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/spiseforstyrrelser Faglig oppdatert 25.04.2017