Alvorlighetsgrad og differensiering. Regionalt standardisert pasientforløp for spiseforstyrrelser hos voksne - retningslinje v. 1.2

Hensikt

Retningslinjen skal sikre faglig forsvarlig behandling av pasienter med alle alvorlighetsgrader av spiseforstyrrelser.
 

Omfang

Retningslinjen gjelder for alle avdelinger i psykisk helsevern i Helse Midt-Norge.
 

Arbeidsbeskrivelse

Alvorlighetsgrad

DSM-V beskriver en gradering av alvorlighetsgrad av spiseforstyrrelser som vil kunne være veiledende for hvor pasienten skal behandles. Alvorlighetsgraden kategoriseres etter BMI ved anoreksi, bulimiske episoder ved bulimi og overspisningsepisoder ved overspisningslidelse. Alvorlighetsgraden økes ved komorbiditet og grad av funksjonssvikt, som kan gjøre at annet behandlingsnivå må vurderes.
 

Tabellen under er veiledende for hvor den enkelte bør behandles:

ANOREXIA NERVOSA

ALVORLIGHETSGRAD

BMI

BEHANDLINGSNIVÅ

Subklinisk

 

Lokal DPS/Primærhelsetjeneste.

Mild

>17

Spesialisert enhet/team

Moderat

16-16,9

Spesialisert enhet/team

Alvorlig

15-15,9

RKSF

Ekstrem

<15

RKSF

 

BULIMIA NERVOSA

ALVORLIGHETSGRAD

BMI

BEHANDLINGSNIVÅ

Subklinisk

 

Primærhelsetjenesten

Mild

1-3 episoder/uke

Lokal DPS

Moderat

4-7 episoder/uke

Lokal DPS

Alvorlig

8-13 episoder/uke

Spesialisert enhet/team

Ekstrem

>14 episoder/uke

Spesialisert enhet/team/RKSF

 

OVERSPISNINGSLIDELSE

ALVORLIGHETSGRAD

OVERSPISNINGSEPISODER

BEHANDLINGSNIVÅ

Subklinisk

 

Primærhelsetjenesten

Mild

1-3 episoder/uke

Primærhelsetjenesten

Moderat

4-7 episoder/uke

Lokal DPS

Alvorlig

8-13 episoder/uke

Lokal DPS

Ekstrem

>14 episoder/uke

Lokal DPS

 

Referanser

DSM-V.