Retningslinjen skal sikre faglig forsvarlig behandling av pasienter med alle alvorlighetsgrader av spiseforstyrrelser.
Retningslinjen gjelder for alle avdelinger i psykisk helsevern i Helse Midt-Norge.
DSM-V beskriver en gradering av alvorlighetsgrad av spiseforstyrrelser som vil kunne være veiledende for hvor pasienten skal behandles. Alvorlighetsgraden kategoriseres etter BMI ved anoreksi, bulimiske episoder ved bulimi og overspisningsepisoder ved overspisningslidelse. Alvorlighetsgraden økes ved komorbiditet og grad av funksjonssvikt, som kan gjøre at annet behandlingsnivå må vurderes.
Tabellen under er veiledende for hvor den enkelte bør behandles:
ALVORLIGHETSGRAD |
BMI |
BEHANDLINGSNIVÅ |
Subklinisk |
|
Lokal DPS/Primærhelsetjeneste. |
Mild |
>17 |
Spesialisert enhet/team |
Moderat |
16-16,9 |
Spesialisert enhet/team |
Alvorlig |
15-15,9 |
RKSF |
Ekstrem |
<15 |
RKSF |
ALVORLIGHETSGRAD |
BMI |
BEHANDLINGSNIVÅ |
Subklinisk |
|
Primærhelsetjenesten |
Mild |
1-3 episoder/uke |
Lokal DPS |
Moderat |
4-7 episoder/uke |
Lokal DPS |
Alvorlig |
8-13 episoder/uke |
Spesialisert enhet/team |
Ekstrem |
>14 episoder/uke |
Spesialisert enhet/team/RKSF |
ALVORLIGHETSGRAD |
OVERSPISNINGSEPISODER |
BEHANDLINGSNIVÅ |
Subklinisk |
|
Primærhelsetjenesten |
Mild |
1-3 episoder/uke |
Primærhelsetjenesten |
Moderat |
4-7 episoder/uke |
Lokal DPS |
Alvorlig |
8-13 episoder/uke |
Lokal DPS |
Ekstrem |
>14 episoder/uke |
Lokal DPS |
DSM-V.
Forfatter: |
Hege Kristin Sætherhaug (Psykologspesialist, ekstern bruker i HNT) |
---|---|
Godkjent av: |
Anne Slungård (Avdelingsoverlege) |
Dokumentadministrator: | Anita Flasnes Holthe (Kvalitetsrådgiver) |
Dokument-ID: | 26841 |
Gyldig fra: | 21.02.2022 |
Revisjonsfrist: | 21.02.2024 |
Ingen innholdsmessige endringer.