Pasienter med spiseforstyrrelse kan ha behov for døgnbehandling for stabilisering av psykiatrisk og/eller somatisk tilstand i ulike sykdomsfaser, og ha behov for et opphold på DPS/lokalsykehusnivå. Retningslinjen skal sikre at pasienter med alvorlig spiseforstyrrelse får behandling i døgnavdeling når dette er nødvendig.
Retningslinjen gjelder for innleggelse av pasienter over 18 år med spiseforstyrrelser for stabilisering, motivering eller behandling i lokalt sykehus/DPS i Helse Midt-Norge.
Hvert helseforetak skal ha definerte senger for stabilisering og behandling av spiseforstyrrelser. Det skal være tydeliggjort hvor disse er lokalisert og døgnenheten bør inneha kompetanse på spiseforstyrrelser. Det anbefales at det er et team som innehar denne kompetansen.
Behandling bør i mange tilfeller forsøkes i lokalt DPS/sykehus. Det anbefales derfor at man benytter lokale senger for stabilisering og motivering. Man kan få tilbud om veiledning fra Regionalt kompetansesenter for spiseforstyrrelser (RKSF) ved å kontakte Responsteam. Der behandling i lokal døgnenhet ikke fører frem eller vurderes uhensiktsmessig, kan det henvises til RKSF. Ved behov for behandling på tvungent psykisk helsevern kan saken drøftes med RKSF for å avgjøre hvor pasienten skal behandles. Behandlings- og endringspotensial vil være viktig i vurderingen av om pasienten prioriteres til spesialisert behandling ved RKSF.
Stabilisering av psykiatrisk og/eller somatisk tilstand for å kunne fortsette poliklinisk behandling, evt. unngå forverring av sin spiseforstyrrelse.
Lokalt spesialisert enhet/team eller fagperson med spesialisert kunnskap på spiseforstyrrelser i hvert helseforetak kan bistå i forvernsprosessen.
Utarbeiding av målsetting og tiltak i en individuell behandlingsplan med:
Nasjonal faglig retningslinje for spiseforstyrrelser (helsedirektoratet). Kapittel 8. https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/spiseforstyrrelser Faglig oppdatert 25.04.2017