Stoffkartotek (kjemikalieregister - Ecoonline) v. 2.13

Hensikt

I. Sikre hurtig og sikker tilgang til stoffkartoteket: 

a) lesetilgang HNT(kryss av for: "Inkluder underlokasjoner")

b) lesetilgang hele HMN ("Mine produkter" kan ta noe tid å laste ned)

c) internett hjemme (velg "Søk sikkerhetsdatablad")

d) innlogging for administrator (velg "logg inn" og deretter "Chemical manager")

 

II. Sikre at man har oppdaterte opplysninger - sikkerhetsdatablad, verneblad og lokale risikovurderinger - om kjemikaliene som foretaket benytter.

Det skal sikre at:

1) riktig reaksjon og behandling igangsettes ved uhell. Førstehjelp kommer opp på første side i vernebladene og er alltid i avsnitt 4 i sikkerhetsdatabladene

2) nødvendige sikkerhetstiltak benyttes ved mottak, lagring, transport, bruk og avhending av aktuelt kjemikalie slik at uhell unngås og konsekvensene ved eventuelle uhell minimaliseres, samt at langtidsskader/senskader på ansatte unngås

3) arbeidsmiljøforskriftenes krav tilfredsstilles mht. dokumentasjon på kjemikalier som er i bruk i Helse Nord-Trøndelag HF, inklusive sikre at det blir foretatt og dokumentert en risikovurdering av disse, samt at farlige stoffer er substitusjonsvurdert

4) svært farlige stoffer ikke blir innkjøpt (eventuelt avhendet hvis innkjøpt), dvs. stoffer der farlighetsgraden er stor og effekten av aktuelle tiltak for å redusere risikoen ikke er tilstrekkelig dokumentert

 

Omfang

Stoffkartoteket skal være tilgjengelig for alle ansatte, og alle kjemiske stoffer som er potensielt helse-, miljø-, brann- og/eller eksplosjonsfarlige skal være registrert i systemet. Unntatt er stoff som kommer inn under Forskrift om legemidler. For mer info, se E-læringskurs for ansatte. Se fanen "Bakgrunn" for mer info.

 

Arbeidsbeskrivelse

Ansvar og arbeidsoppgaver

Administrerende direktør

Administrerende direktør i det enkelte helseforetak er ansvarleg for et tilfredsstillende stoffkartotek.

Klinikkleder

Klinikkleder eller tilsvarende ledernivå, har ansvar for at kjemiske stoff som er i bruk i enheten er registrert og dokumentert risikovurdert i stoffkartoteket. I forbindelse med vernerunde / årlig kartleggingsrunde skal det sjekkes av leder og verneombud at stoffkartoteket er ajourholdt.  

Avdelingsleder 

  • Den som har ansvar for enhetens innkjøp, har også ansvar for at stoffer som er i bruk eller lagret i avdelinga, er eller blir registrert i stoffkartoteket.
  •  Avdelingsleder har ansvar for at produkt som ikke lenger er i bruk blir transportert forskriftsmessig til forsvarlig destruksjon.
  • Avdelingsleder har også ansvar for å erstatte kjemikalier med mindre skadelige kjemikalier når bruksområdet tilfredsstiller behovet (substitusjonsplikten).
  • Avdelingsleder er ansvarleg for å sørge for risikovurdering av det enkelte kjemikalium.
  • Arbeidsgiver skal sørge for at det føres register over arbeidstakere som er eksponert for kreftfremkallende eller arvestoffskadelige kjemikalier ( CRM ), og for de som arbeider med bly og bly-forbindelser.
  • Avdelingsleder har ansvar for at avdelingens administrator for stoffkartoteket har tilstrekkelig opplæring, enten internt (HNT abonnerer på e-læringen til Ecoonline, modulbassert) eller eksternt.
  • Avdelingsleder har ansvar for at samtlige ansatte ved avdelingen har fått opplæring i bruken av stoffkartoteket - innen en måned ved nyansettelse og ellers hvert tredje år ihht. EQS 31650 :Beskrivelse av sentrale opplæringskrav for HMS

Forsyningsavdelingen

Forsyningsavdelingen har ansvar for at alle kjemiske stoffer som blir innkjøpt gjennom lageret er registrert i Forsyningsavdelingens stoffkartotek. De er ansvarlig for å sjekke at leverandørene leverer sikkerhetsdatablad på de kjemikalier som blir distribuert ut i avdelingene, og oppfordre leverandører om å legge sine sikkerhetsdatablad inn i ECOonlines database.

Systemadministrator

Systemadministrator har ansvar for at denne prosedyren er oppdatert, administrasjon av: lokasjonsstrukturene og rettighetene til administratorer og de med "Les og skriv" rettighet (enhetsadministratorene) i programmet, samt kontakt med ECOonline AS ved diftsproblemer.

 

Enhetsadministrator

Enhetsadministrator for den enkelte lokasjon (avdeling/seksjon/sengepost/enhet) besørger kontinuerlig ajourhold av lokasjonens kjemikalier (legge inn nye og ta ut stoffer som ikke lenger er i bruk) og risikovurdere de registrerte stoffene etter et fast opplegg som er i Ecoonline, samt revisjon av eventuelle kortversjoner en gang pr år.  Substitusjonsvurdering av ekstra farlige stoffer - særlig de som kommer ut med med varseltrekant - kan være krevende og ansvaret til enhetsadministrator er her å be leder om at det blir gjort (husk dokumentasjon på at slik forespørsel er sendt leder).

Det er et e-læringskurs for enhetsadministratorer på ca 1,5 time som består av 8 deler - hver på ca. 10 minutter. Disse delene kan tas separat avhengig av behovet: https://kurs.helse-midt.no/Sider/EcoOnline-for-administratorer.aspx

Enhetsadministratorene har egne personlige påloggingsrutine med firmanummer, personlig brukernavn og passord, (ECOonline), se brukermanualen.  

 

Alle ansatte

Alle ansatte har ansvar for å lære seg å finne sikkerhetsinformasjon i sikkerhetsdatablad for de kjemikaliene de håndterer eller eksponeres for, samt gi beskjed til nærmeste leder eller verneombud om eventuelle sikkerhetsrisikoer i denne forbindelse. Det er et krav at alle ansatte skal ta e-læringskurset (10 minutt) hvert 3. år og innen en måned ved nyansettelse (EQS 31650).

Opplæring for ansatte - e-læring : https://kurs.helse-midt.no/Sider/EcoOnline-for-arbeidstakere.aspx 

 

Tilgjengelighet, bruk og opplæring

Som vanlig ansatt kommer du inn i stoffregisteret direkte fra HNTs intranettet ("Innblikk") via "Verktøy".  Hele Helse Midt-Norge RHF, har dette internettbasert stoffkartoteket som er levert av firmaet ECOonline AS. Alle ansatte skal ha søke- og lesetilgang til kartoteket, og alle PC maskiner med tilgang til internett er brukersted for kartoteket.  Når ansatte går inn via Verktøy på menylinjen på HNTs intranett er det ikke nødvending med pålogging for å søke opp kjemikalier registert på HNT.  Velg din klinikk og avdeling (lokasjon) og søk opp aktuelt stoff/sikkerhetsdatablad. En kan også komme inn på systemet med internettadressen www.ecoonline.no - på en hvilken som helst PC med internetttilgang.

 

 

Ecoonline har et godt tilbud om brukerstøtte, ring 33 01  68 20 eller send mail til : Kontakt Oss | EcoOnline  

Avdelingsstrukturen som er oppbygd i systemet skal gjøre det enkelt å finne fram til aktuell avdeling. I tillegg er der en søkefunksjon på produktgrupper eller enkeltprodukt.

 

Papirutskrift og verneblad

Det er ikke lenger et krav at skal det finnes et papireksemplar av stoffkartoteket/sikkerhetsdatabladene. Det kan likevel være en god idee å ha et fysisk verneblad i umiddelbar nærhet der kjemikalier brukes. Verneblad er en kortversjon av sikkerhetsdatabladet med den viktigste informasjonen, bl.a. førstehjelpstiltak. Dersom en enhet velger å fortsatt ha en papirversjon av sikkerhetsdatablader tilgjengelig skal det være et system med ansvarlig som sikrer at disse er oppdaterte.

 

Referanser

Arbeidmiljøforskriftene som trådte i kraft 1. januar 2013 (se under Relatert)

Miljødirektoratets temaside

Dokumentasjon på praktisk bruk av Ecoonline systemet (se vedlegg under Relatert) fins på systemets brukersider, i programmets brukermanual og hos Ecoonline AS.