Prosedyren skal sikre at yrkeseksponerte arbeidstakere som arbeider med ioniserende stråling ved Helse Nord-Trøndelag HF får tilstrekkelig overvåking av yrkeseksponert stråledose, og at gjennomføring av persondosimetriarbeidet utføres.
Prosedyren omfatter alle yrkeseksponerte arbeidstakere i Helse Nord-Trøndelag HF.
Med persondosimetri menes måling med personbårne måleinstrumenter for registrering av den enkelte arbeidstakers stråleeksponering. Persondosimeter skal bæres i brysthøyde utenpå verneutstyr, vendt mot strålekilden og være uskjermet av verneutstyr. Ved intervensjon anbefales det at persondosimeteret bæres på venstre skulder, alternativt på den skulderen som er nærmest røntgenrøret. Måleperioden er på to måneder og leverandør skal i samarbeid med Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) sørge for synkronisering av persondoser opp til yrkesdoseregisteret hos DSA.
Ringdosimeter benyttes av yrkeseksponerte ansatte som jobber i direkte kontakt med radioaktive kilder jevnlig. Ringdosimeter er vanligvis basert på TLD-teknologi (termoluminescens) og bestilles fra Landauer. Ringen skal benyttes for å kartlegge strålebelastningen på hendene ved hotlabsarbeid, og den skal bæres med krystallen vendt innover i hånden. Det kan være aktuelt å bære ringdosimeter for de som arbeider med hendene nær primærstrålefeltet ved angiografi- og intervensjonsprosedyrer og for de som håndterer radioaktive kilder.
Digitalt dosimeter eller sanntidsdosimeter bæres utenpå verneutstyr som et vanlig persondosimeter. Avdeling for bildediagnostikk Levanger har dosimeter av typen EPD MK2+ fra Thermo Scientific. Digitalt dosimeter er et tilbud til radiografene som ikke har et dosimeter, men ønsker å få kartlagt sin individuelle eksponering for stråling ved gjennomlysningsarbeid. Strålevernkontakt på avdelingen har ansvar for å loggføre og kontrollere dosene i systemet, og sende kopi til strålevernskoordinator. Andre avdelinger ved HNT HF har mulighet for utprøving av digitalt dosimeter for en periode. Ta kontakt med lokal strålevernkontakt eller strålevernkoordinator.
Ved Helse Nord-Trøndelag HF benyttes persondosimetere fra Landauer.
Strålevernkoordinator har ansvar for
Avdelingsleder har ansvar for
Lokal strålevernkontakt har ansvar for
Den ansatte har ansvar for
Grunnlag for hvem som skal benytte persondosimeter står i Strålevernforskriften.
Tabellen viser kategorisering av personell i Helse Nord-Trøndelag HF som jobber med ioniserende stråling, og hvilke ansatte som skal benytte persondosimeter. Dette er basert på historiske persondosimetridata og bør revideres jevnlig. Personellgrupper som ikke er nevnt i tabell 1 trenger ikke persondosimeter. Spørsmål kan rettes til strålevernkoordinator.
Tabell 1: Viser kategorisering av yrkeseksponerte ansatte i HNT HF.
Kategori A |
Kategori B |
|
> 6 mSv Skal ha persondosimeter |
> 1 mSv Skal ha persondosimeter |
< 1 mSv Trenger ikke persondosimeter |
Gastroleger (ERCP) |
Radiologer som utfører en viss mengde gjennomlysningsarbeid Radiolog som utfører CT-biopsier Fagradiografer og superbrukere på intervensjonlab Radiografer på nukleærmedisin Sykepleiere på gastro Ortopeder Kardiologer Medisinsk fysiker som jobber med radioaktive preparater |
Radiografer som går i rundturnus Radiografer på UL Radiografer på MR Radiografer på mammografi Anestesi- og operasjonssykepleiere Anestesileger Kirurger Medisinsk fysiker på CT, konvensjonell røntgen og MR Strålevernkoordinator Ansatte ved MTA |
Spesielle bestemmelser
1. Ifølge strålevernforskriften skal gravide arbeidstakere benytte dosimeter så snart svangerskapet er kjent, for å kartlegge dose til fosteret. Når en ansatt melder fra om graviditet til sin nærmeste leder, skal leder kontakte strålevernskoordinator eller lokal strålevernkontakt som straks bestiller persondosimeter til den ansatte, slik at den ansatte får begynt å bruke dosimeter så snart som mulig. Persondosimeter kan bæres på buksekanten på magen med t-skjorten over persondosimeteret, da vi ønsker kartlegging av dose til foster.
2. Ansatte som havner i kategori B (<1 mSv pr år) som likevel ønsker å benytte dosimeter for å kartlegge sin stråledose har rett til å få det. Den ansatte tar da selv kontakt med sin lokale strålevernskontakt eller strålevernskoordinator som bestiller og aktiverer abonnement for den ansatte.
3. Nytilsatte LIS i radiologi ved ABD Namsos skal benytte dosimeter i to perioder (4 måneder) ved oppstart av arbeid med gjennomlysningsprosedyrer, slik at man får overvåket strålehygienen.
1. Strålevernforskriften (2017). Forskrift om strålevern og bruk av stråling (FOR-2016-12-16-1659). Hentet fra Forskrift om strålevern og bruk av stråling (strålevernforskriften) - Lovdata.
2. Forskrift om utførelse av arbeid (2013). Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav (FOR-2011-12-06-1357). Hentet fra Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav (forskrift om utførelse av arbeid) - Lovdata.
3. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) (2023). Veileder om medisinsk bruk av røntgen- og MR-apparatur. Veileder 5. Hentet fra Veileder 5_rev-mai2023.pdf (dsa.no).
4. Forskrift om tiltaks- og grenseverdier (2013). Forskrift om tiltaksverdier og grenseverdier for fysiske og kjemiske faktorer i arbeidsmiljøet samt smitterisikogrupper for biologiske faktorer (FOR-2011-12-06-1358). Hentet fra Forskrift om tiltaksverdier og grenseverdier for fysiske og kjemiske faktorer i arbeidsmiljøet samt smitterisikogrupper for biologiske faktorer (forskrift om tiltaks- og grenseverdier) - Kapittel 4. Stråling - Lovdata
Skjema for registrering av persondose ved sanntidsdosimeter.
Persondosimeter, digitalt dosimeter, ringdosimeter, kategorisering av yrkeseksponerte, dosegrenser, kontrollert område, overvåket område, nasjonalt yrkesdoseregister, doserapportering