Kartlegging og vurdering av miljøaspekter, samt opprettholdelse av register over miljøaspektene v. 2.2

Hensikt

Prosedyren skal sikre at HNT og hver klinikk har en oversikt over sine miljøaspekter, og en vurdering av disses betydning i forhold til påvirkning på ytre miljø og klima - samt at dette gjøres etter en felles mal. De vesentligste miljøaspektene inngår i grunnlaget for utarbeidelsen av miljøpolitikken til HNT, de overordnede miljømålene, miljødelmålene og handlingsplanene til den enkelte klinikk og foretaket.

Omfang

Prosedyren skal benyttes av de klinikkvise arbeidsgruppene og miljøleder for å identifisere, og ha oversikt over, 1) miljøaspektene og 2) de av disse som vurderes som de vesentligste miljøaspektene som driften av HNT medfører.

Malen er i aug 2017 utvidet til å omfatte våre kjerneaktiviteter (pasientbehandling inkl.diagnostikk, opplæring av pasienter, utdanning av helsepersonell og FoU). Det forventes at det fokuseres mer på miljøaspektene direkte knyttet opp mot kjerneaktivitetene ved neste kartlegging. Årsaken er bl.a. at den enkelte klinikk vurderes bedre i stand til å påvirke miljøkonsekvensene av disse miljøaspektene.

Grunnlagsinformasjon

Denne prosedyren bygger på anbefalingene som ble gitt på kick-off møtet i for "Grønt sykehus" nov. 2011 - fra det nasjonale prosjektet for innføring av miljøstyringssystem og miljøsertifisering av spesialisthelsetjenesten. " Innføring av miljøledelse ved helseforetakene - en veileder" er vedlagt under Relatert. Dette EQS-dokumentet beskriver den kartleggingsmetoden som er beskrevet i nevnte veileder, og som ble lagt til grunn for klinikkenes første kartlegging av miljøaspekter våren 2013.

Definisjoner

Miljøaspekt: "Del av organisasjonens aktiviteter, produkter eller tjenester som kan innvirke på miljøet."

Miljøeffekt: ”Enhver endring i miljøet, enten den er positiv eller negativ, som helt eller delvis skyldes en organisasjons aktiviteter produkter eller tjenester.”

Arbeidsbeskrivelse

Ansvar

Klinikklederne har ansvaret for at oversiktene over miljøaspekter blir utarbeidet og ajourført - for sin klinikk. Selve oppgaven kan delegeres til en arbeidsgruppe ledet av klinikkens miljøkoordinator. Miljøleder har - på grunnlag av oversiktene fra klinikkene - ansvaret for å lage og oppdatere en oversikt over vesentlige miljøaspekter for foretaket, samt gi informasjon til foretakledelsen ved vesentlige forandringer i oversiktene. Det er hovedsaklig miljøaspekter som vi selv kan påvirke som ønskes tatt med og vurdert. Gjennomgang og oppdatering av miljøaspektene skal gjøres jevnlig, fortrinnsvis hvert tredje år og ved vesentlige endringer.

Alle ansatte bør oppfordres til å komme med innspill til kartleggingen og vurderingen av miljøaspekter, spesielt ved endringer (utstyr, rutine, kompetanse og organisering). Innspill kan gis til de klinikkvise miljøkoordinatorene, linjeledelsen eller HNTs miljøleder. Bruk gjerne kommentarfunksjonen i det enkelte EQS-dokument eller forslagskjemaet i EQS til å fremme forslaget, men mail og telefon går også bra.

Fullstendig oversikt over ansvar er beskevet i Beskrivelse av ledelsessystemet for ytre miljø i Helse Nord-Trøndelag HF .

Arbeidets gang

Identifisering av mulige miljøaspekter og vurdering av hvilke miljøaspekter som er vesentlige. Som hjelpemiddel til vurdering av miljøaspektenes betydning (risikovurdering, "grad av vesentlighet") er det utarbeidet et skjema i form av en tabell, se under relatert.

 

Utfylling av tabellen:

  1. Aktivitetene som er identifisert som miljøaspekter settes opp i kolonne 1 i tabellen. Eksempel: Bilkjøring eller forhold knyttet til en kjerneaktivitet som pasientbehandling
  2. I kolonne 2  beskrives effekten (dvs. et miljøaspekt kan ha flere effekter/konsekvenser) miljøaspektet har på miljøet. Eksempel: CO2 utslipp, støvproduksjon av dekk og bremsebelegg
  3. I kolonne 3 vurderes hvor stor de miljømessige kriteriene ansees å være på en skala fra 1-3. 1=liten påvirkning på miljøet, 2=begrenset påvirkning på miljøet, 3=stor påvirkning på miljøet.
  4. I kolonne 4 vurderes hyppighet og kvantitet. Det vil si hvor ofte noe anvendes, og eller i hvor store mengder, i en skala fra 1-3. 1=liten, 2=middels stor, 3=betydelig. 
  5. I kolonne 5 vurderes i hvor stor grad de respektive myndighetskrav følges eller ikke i en skala  fra 0 - . 0=ingen myndighetskrav aktuelle, 1=total overholdelse, 2=overholdes tilfeldig, 3 =overholdes dårlig.  Lover og forskrifter innen miljøstyring - ytre miljø og klima, disses miljøaspekter og oppdatering av styrende dokumenter
  6. I kolonne 6 vurderes hvor stor grad miljøaspektet er av interesse for andre interessenter (naboer, myndigheter, samarbeidspartnere). Det benyttes en skala fra 1-3, hvor 1=liten interesse, 2=middel interesse, 3=stor interesse. 
  7. I kolonne 7 vurderes hvor store ressurser/innsats (økonomisk og arbeidsmessig) som må til for å gjøre noe med  miljøaspektet i en skala fra 1-3. 1=stor, 2=middels, 3=liten.
  8. I kolonne 8 summeres verdien fra kolonne 3 til 7 og angir hvor stor vekt et miljøaspekt har.

Bruk av tabellen:

I kolonne D svarer en ja eller nei på spørsmålet om miljøaspektet er aktuelt for klinikken. Hvis ja går man videre i utfyllingen til kolonne E og svarer ja eller nei på om det er behov for egen vurdering av miljøaspektet. Svarer man nei her betyr det at man har gjort en vurdering der man vurderer sin klinikk sitt svar til å være likt det som står for miljøaspektet i alle kolonnene fra F til K. Svarer man Ja må man fylle ut klinikkens vurdering i raden "Egen" for kolonne F til K. 

Det er viktig at hver enkelt klinikk vurderer om man har miljøaspekter som ikke er med i malen, og fyller dette inn i raden "Egen ANNET" for hvert område (utslipp til luft, utslipp til vann, utslipp til jord, forbruk av resssurser, samt avfall).

Alle miljøaspekt det er knyttet myndighetskrav til ansees som vesentlige (kolonne 5). Med myndighetskrav menes her om det er tilknyttet utslippstillatelse eller regulert av lov eller forskrift.

Vesentlige miljøaspekter skal styres ved hjelp av prosedyrer, enten spesifikke prosedyrer for det aktuelle aspektet eller gjennom at de er styrt av de overordnede prosedyrene. 

Dette er en subjektiv metode som ikke er egnet til å bruke som  kvantitativ sammenligning mellom klinikker eller helseforetak.

Det er likevel viktig at man forsøker å "avstemme" graderingen ("poengene") slik at miljøaspektene kommer ut med en poengsum som er noenlunde rimelig i forhold til hverandre størrelsesmessig. Det er imidlertid ingen fasitt i "poenggivingen", så man må regne med relativt store forskjeller i vurderingen mellom klinikkene på samme miljøaspekt. De aspektene som har høyest verdi er de mest vesentlige og bør prioriteres i miljøarbeidet.

Som helseforetak med ca. 3500 ansatte har HNT vesentlige miljøaspekt innen alle 5 innsatsområdene: Avfall, energi, innkjøp, transport og utslipp.

 

Vedlegg under Relatert: Tabell for kartlegging og vurdering av miljøaspekter.

Referanser

" Innføring av miljøledelse ved helseforetakene - en veileder. nov. 2011, Linda.K.Eide"