Sikre gode rutiner med varsling og oppfølging av pasienten om det skulle oppstå en lett til moderat og evt. en alvorlig reaksjon ved injeksjon av kontrast i avdeling for bildediagnostikk
Prosedyren omfatter alle som injiserer intravenøse kontrastmidler og som således har et ansvar for at pasienten blir ivaretatt
De vanlige vannløselige kontrastmidlene ved røntgen ( inkluderer CT ) inneholder jod og deles inn i ioniske og ikke-ioniske, alt etter om de er salter som dissosierer eller amider som ikke dissosierer. Det skilles mellom monomere og dimere kontrastmidler, alt etter om molekylene inneholder en eller to jodholdige benzenringer. De dimere har således dobbelt røntgentetthet per molekyl og gunstigere osmolalitetsprofiler i forhold til konsentrasjon.
Alle moderne kontrastmidler som brukes til fremstilling av kar, er vannløselige jodholdige amider av (trijoderte) benzosyrederivater. De er ikke-ioniske kontrastmidler. Amidene dissosierer ikke i vann og gir derfor oppløsninger med høyt jodinnhold og lav osmolalitet.
Nyere kontrastmiddel har færre milde og middels alvorlige bivirkninger enn de eldre ioniske stoffene. Antall anafylaktiske/ anafylaktoide reaksjoner er imidlertid ikke sikkert endret. Selv i anbefalte doser kan det forekomme alvorlige bivirkninger, anafylaktiske eller anafylaktoide reaksjoner, også med dødelig utfall. De alvorligste bivirkningene synes ikke å være doserelaterte.
Kontrastmidlene som anvendes med MR er gadoliniumbaserte.
De gadoliniumbaserte kontrastmidlene deles inn i paramagnetiske og superparamagnetiske kontrastmidler. Videre deles de paramagnetiske kontrastmidlene inn i makro og mikro molekylære kontrastmidler.
Alvorlige bivirkninger av magnettomografikontrastmidler er meget sjeldne.
Reaksjonene er delt inn i:
- Milde til moderate
- Alvorlige
Relatert dokument viser skjematisk inndeling og handling
Ved alle kontrastrelaterte reaksjoner hos voksne tas det kontakt med medisinsk mellomvakt.
Ved alle kontrastrelaterte reaksjoner hos barn tas det kontakt med barnelege
Ved alvorlige reaksjoner følges prosedyren SL- ANE Anafylaksi. Akuttbehandling
SL-Rutiner ved kliniske hjertestans i Sykehus
Når en poliklinisk pasient som har fått injisert kontrastmiddel får en mild til moderat reaksjon varsler radiograf umiddelbart medisinsk mellomvakt/barnelege og blir selv hos pasienten og gir hjelp.
Medisinsk mellomvakt/barnelege foretar en klinisk vurdering av pasienten og iverksetter nødvendige tiltak.
Skal pasienten til observasjonsposten er det ansvarlig radiograf som følger pasienten og gir rapport til ansvarlig sykepleier.
Ansvarlig radiograf skal skrive et kort notat i ”Henvisningsanmerkninger” og føre opp kontrastreaksjon i feltet ” Viktig pasientinformasjon” i fanen ”Pasientopplysninger” i RIS.
Medisinsk lege som foretar den medisinske vurderingen av pasienten skal rapportere hendelsen og eventuell behandling og oppfølging slik at disse opplysningene kommer i pasientens journal.
I tillegg til standard svarrapportering skal radiologen, når det oppstår en kontrastmiddelreaksjon, diktere hendelsen i besvarelsen på røntgen undersøkelsen
Skjema/plansje over aktivitet ved en allergiske reaksjon ved ABD -SL
Denne er tatt ut i papirformat, laminert og lagt ut på CT og MR