Fagbioingeniør for preanalyse ved Sykehuset Levanger og Sykehuset Namsos har ansvar for opplæring og at prosedyren er oppdatert. Prøvetaker har ansvar for å følge prosedyren.
Personale ved føde/barselavdelingene eller kuvøseposten har ansvar for:
§ Rekvirering av nyfødtscreeninger til riktig tidspunkt, tidligst 48 timer etter fødsel
§ Informasjon til foreldre
§ Dokumentasjon på screeningkortet at slik samtykke er gitt. «Samtykke OK. Initialer»
§ Oppbevaring og bestilling av screeningkort (obs holdbarhetsdato)
Ved prøvetaking og forsendelse må det tas generelle hensyn til at det er håndtering av biologisk materiale. Bruk av hansker anbefales ved prøvetaking, se overordnet prosedyre Usterile engangshansker. Valg og bruk av usterile hansker
Håndhygiene, se overordnet prosedyre Håndhygiene
Nyfødtscreeningens kort består av en rekvisisjonsdel for demografiske data og en prøvedel med filterpapir innrammet av papp. Informasjonsark om nyfødtscreeningen som henger ved kortet er til foreldre.
Kortet fylles ut med både mors navn og fødselsnummer og barnets fulle fødselsnummer. Det kan benyttes ferdige etiketter. Prøvetaking bestilles i HP.
Prøven skal tas så tidlig som mulig etter 48 timer etter fødsel og innen 72 timer.
Dersom et barn har behov for blodtransfusjon før det er 48 timer gammelt, tas en prøve umiddelbart før transfusjonen starter og en ny prøve etter avsluttet transfusjon.
Prøvene tas fortrinnsvis til morgenrunde, evt rekvireres til de faste rundene senere på dagen. Tidspunkt for prøvetaking utover morgenrunde på kuvøseposten vurderes individuelt.
Ferdig utfylte screening kort oppbevares samlet på vaktrommet til hver «prøvetakingsrunde»
Sukkervann benyttes som smertelindring ved prøvetaking, avdelingens personale har ansvar for dette.
Desinfeksjon av punksjonsstedet med injeksjonstørk («sprit vask») eller Klorhexidin 0,5mg/ml, se overordnet prosedyre
La desinfeksjonsvæsken tørke godt. Ett tynt lag med vaselin kan smøres på hælen for lettere å samle opp bloddråpen. Hælen bør være god og varm for å sikre god blødning. For barn som kommer poliklinisk anbefales oppvarming av foten med Flexi varmepute.
Stikk i det skraverte området som vist på bildet. Tørk vekk første bloddråpe.
Alle fem feltene på filterpapiret skal være ordentlig mettet med blod, det vil si at prøven skal se likedan ut på begge sider.
Overføring av blod til filterpapiret kan gjøres på to måter: Ved hjelp av kapillærpipette eller direkte på kortet.
Ved åpen venøs prøvetaking er det samme fremgangsmåte – enten dryppe direkte på kortet eller v hj av kapillærpipette.
1. Bruk av kapillærpipette (bilder under)
2. Direkte overføring til filterpapiret (illustrasjon under)
Alle fem feltene på filterpapiret skal være ordentlig mettet med blod, det vil
si at prøven skal se likedan ut på begge sider.
§ Fyll ut tidspunkt for prøvetaking på screeningkortet og skriv initialer i feltet for prøvetaker
§ Prøveetikett klistres bak på screening kortet
Glacinposer til pakking av kortene oppbevares på sendingsbenken (Sykehuset Levanger) og på lageret (Sykehuset Namsos).
Prøvene sendes til OUS Rikshospitalet alle dager mandag til fredag. I jul/påskehelger og andre helligdager sendes prøver på virkedagene.
I utsendingsbenken vil kolonne for nyfødtscreening ID sjekke om det finnes «svar på spørsmålet» hvor nummeret skal være scannet inn. En grønn hake betyr at ID er dokumentert og et rødt kryss betyr at det mangler.
I de tilfellene kan det legges inn via «Prøveoppdatering» i utsendingsbenken.
Svar fra OUS Rikshospitalet går til Føde/barselavdelingen. Det er avdelingens ansvar at svarene kommer i den enkeltes journal og at evt tiltak iverksettes dersom det er behov.
Ved avvikende prøvesvar eller dårlig prøvekvalitet, kan det være behov for ny blodprøve. For at den nye prøven skal registreres riktig hos Nyfødtscreeningen er det viktig med riktig merking av prøven i kommentarfeltet:
1.”NY PRØVE” – Ved dårlig kvalitet på prøven eller feil prøvetidspunkt. Rekvisisjonen fylles ut fullstendig og kortet merkes med ”NY PRØVE” i kommentarfeltet. Føde/barselavdelingen er ansvarlig for å kalle inn barnet til ny prøvetaking.
2. ”KONTROLLPRØVE” – Ved avvikende prøvesvar. Rekvisisjonen fylles ut fullstendig og kortet merkes med ”KONTROLLPRØVE” i kommentarfeltet. Føde/barselavdelingen, eventuelt lokal barneavdeling, er ansvarlig for å kalle inn barnet til ny prøvetaking. Lege ved Nyfødtscreeningen ber om ny prøve.