Vaksinetilbud til ansatte i HNT v. 3.8

Hensikt

Prosedyren skal sikre at ansatte i HNT gis et tilbud og anbefaling om vaksine basert på en prioritering ut fra risikovurdering. Risikovurderingen kan gjelde hele yrkesgrupper, eller enkeltpersoner eller deler av yrkesgrupper som utfører spesielt risikoutsatte prosedyrer.

Så lenge det ikke er medisinske kontraindikasjoner for den aktuelle vaksinen, skal alle ansatte i HNT få de vaksinene de ønsker, innenfor det utvalget HNT tilbyr per d.d. Tabellen er kun en anbefaling og veiledning, basert på risikovurdering og anbefalinger fra FHI og HDIR.

 

Grunnlagsinformasjon

Vaksinasjon har vært og er fortsatt den viktigste folkehelseintervensjonen i vår historie. I 2003 ble det beregnet at immunisering ved bruk av vaksiner forebygget mer enn 2 millioner dødsfall i verden. Helse Nord-Trøndelag tilbyr visse vaksiner til utvalgte yrkesgrupper. Personell i administrative stillinger som ikke har kontakt med pasienter eller pasientutstyr/inventar tilbys kun vaksine mot sesonginfluensa.

Alle vaksinasjoner opplysninger knyttet vaksinasjon meldes til SYSVAK, Nasjonalt vaksinasjonsregister (Jfr. SYSVAK-registerforskriften
) SYSVAK

I forskrift om utførelse av arbeid stilles det krav til arbeidsgiver i forhold til risikovurdering, planlegging arbeid og vernetiltak for å sikre at ansatte ikke eksponeres for smittestoff. Forskrift om utførelse av arbeid.

Smitterisiko og behov for vaksine vurderes ut fra den enkeltes arbeidsoppgaver, og kan omfatte hele avdelinger eller enkeltpersoner. I utgangspunktet får alle som ønsker det de vaksinene de ønsker innenfor det utvalget som tilbys i HNT.

Alle kostnader knyttet til nødvendig vaksinasjon, kontroll og oppfølging dekkes av arbeidsgiver.

All vaksinasjon som tilbys på bakgrunn av risiko for eksponering for biologiske faktorer er pr. i dag frivillig.

Hepatitt B (Engerix-B)

Siden 1991 har hepatitt B-vaksine produsert ved hjelp av rekombinant DNA-teknikk med aluminiumssalt som adjuvans vært tilgjengelig i Norge.
Vaksine gir en god beskyttelse mot hepatitt B (90-95%). Enkelte grupper er særlige målgrupper for hepatitt B-vaksinasjon. Dette gjelder personell som under sitt arbeid er utsatt for mulig smittefare. Smittemåter er direkte kontaktsmitte med blodsøl, inokulasjonssmitte gjennom f.eks kontaminerte sprøytespisser og ved bitt der blodig spytt kan overføres.

Vaksinering vil også være aktuelt i forbindelse med posteksponeringsprofylakse etter stikkskader eller andre hendelser som kan medføre blodsmitte, og den ansatte er uvaksinert eller ikke har respondert på vaksinasjon Stikkskader.Tiltak ved stikkskader og andre hendelser som kan medføre blodsmitte. }

Handling hepatitt B vaksine:

         Uvaksinerte personer som har rett til vaksine (se tabell) skal få tilbud om fullvaksinering

         Bedriftshelsetjeneste har ansvar for innkalling, vaksinering og oppfølging av ansatte i HNT. Bedriftshelsetjenesten (sharepoint.com)

         De ansatte har ansvar for å følge vaksinasjonsprogrammet, ta nødvendige kontrollprøver etter endt vaksinasjon samt ha oversikt over egen immunrespons (titersvar).

Etter 1. dose må den ansatte møte opp i følge avtale med BHT for å få satt 2. og 3. vaksinedose, det er svært viktig at hele vaksinasjonsprogrammet følges for å oppnå optimal beskyttelse. 2. vaksinedose settes minst 4. uker etter 1. dose og 3. dose settes minst 5 mnd. etter 2. dose. Kontroll av immunrespons (titer) skal alltid gjøres 1-3 mnd. etter at siste dose er satt, og er avgjørende for å kunne fastslå immunrespons og hvor langvarig beskyttelse man har oppnådd.

Ved eksponering for blod fra kjent HBs Ag-positiv person skal uvaksinerte ha tilbud om hurtigvaksinering. Dvs. en dose ved 0, 1 og 2 måneder etter eksponering, og booster etter ett år. Når det gjelder blodprøver og posteksponeringsprofylakse, se prosedyren som omhandler stikkskader og blodsmitte Stikkskader.Tiltak ved stikkskader og andre hendelser som kan medføre blodsmitte.}.

Den ansatte har selv ansvar for å kjenne til sin egen vaksinasjonsstatus. Ta kontakt med smittevernrådgiver (74098352) dersom du er usikker på egen vaksinasjonsstatus.

Tolking av prøvesvar (immunrespons) etter vaksinering:

Anti- HBs > 10 IU/l:              Høyt titer. Livslang beskyttelse mot hepatitt B. Ingen revaksinering nødvendig.

Anti- HBs < 10 IU/l:              Lavt titer. Ingen beskyttelse. Ny vaksinedose (booster) og påfølgende kontroll av immunrespons etter 1-3 mnd.

Ved usikker immunstatus anbefales boosterdose med vaksine med påfølgende kontroll av immunrespons etter 1-3 mnd. Antistoffundersøkelser tatt flere mnd eller år etter siste dose gir ikke et pålitelig bilde av graden av beskyttelse. I følge Folkehelsas vaksinasjonsavdeling medfører det ingen økt risiko å foreta revaksinering.

Ansatte som ikke har oppnådd immunrespons >10 IU/l etter å ha fått til sammen 6 vaksinedoser, skal ikke ha flere siden det da ikke er sannsynlig at det vil gi adekvat immunrespons. Personer som ikke oppnår beskyttelse etter vaksinering skal ha Hepatitt B spesifikt immunglobulin ved stikkskader der det er påvist Hepatitt B smitte hos smittekilde eller ved ukjent smittekilde. Husk at immunglobulin må settes innen 2 døgn.( Se stikkskadeprosedyren.)

Informasjon om Hepatitt B virusinfeksjon, Folkehelseinstituttet.

Informasjon om hepatitt B-vaksinen og eventuelle bivirkninger finner du her

Vaksine mot Hepatitt A (Havrix) og kombinasjonsvaksine mot Hepatitt A og B (Twinrix Adult)

Hepatitt A-vaksine anbefales til spesielt smitteutsatte personer i Norge og til reisende som skal til land med stor smittefare. I arbeidssammenheng kan vaksinen være aktuell for personer som arbeider med avløp/kloakk og ansatte som arbeider med pasienter i akutt stadium av hepatitt A.

Vaksinen består av hepatitt A-virus som er inaktivert (drept) med formalin. Vaksinen gir minst 95 % beskyttelse mot hepatitt A.

Vaksinen finnes som ren hepatitt A-vaksine og i kombinasjon med hepatitt B-vaksine, som i Twinrix vaksinen.

Personer som er fullvaksinerte mot hepatitt B skal ikke ha kombinasjonsvaksinen, men kun vaksine mot hepatitt A dersom de tilbys hepatitt A-vaksine i tillegg til hepatitt B-vaksine.

Varighet av beskyttelsen er avhengig av antall doser. For ren hepatitt A-vaksine gir én dose kortvarig beskyttelse, mens to doser er nødvendig for å sikre langtidsbeskyttelse. Ved bruk av kombinasjonsvaksinen trengs to doser for å gi kortvarig beskyttelse mot hepatitt A, mens tre doser er nødvendig for langtidsbeskyttelse. Kombinasjonsvaksinen settes med samme intervaller som hepatitt B vaksinen.

Informasjon om hepatitt A virusinfeksjon, Folkehelseinstituttet

Informasjon om hepatitt A vaksinen og eventuell bivirkninger finner du her

Informasjon om kombinasjonsvaksinen og eventuelle bivirkninger finner du her


Boostrix- Polio

Boostrix- Polio brukes til oppfriskningsvaksinasjon mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Det er for tiden den eneste tilgjengelige DTP-IPV oppfriskningsvaksinen.
Revaksinasjon er anbefalt hvert 10. år.
Hvilke yrkesgrupper/ansatte som tilbys denne vaksinen vises i
tabellen.

Informasjon om difteri , Folkehelseinstituttet

Informasjon om stivkrampe (tetanus) , Folkehelseinstituttet.

Informasjon om kikhoste (pertussis) , Folkehelseinstituttet.

Informasjon om polio, Folkehelseinstituttet.

Informasjon om vaksinen og eventuelle bivirkninger finner du her

 

Sesonginfluensa

Alle ansatt i HNT, og særlig de som har pasientkontakt, anbefales å la seg vaksinere mot sesonginfluensa. Det er indikasjon for influensavaksinasjon av helsepersonell fordi de er utsatt for smitte i betydelig grad. Personalet er i tillegg en betydelig smittekilde for pasienter dersom de er smittet, selv ved få eller svake symptomer.

Informasjon om sesonginfluensa, Folkehelseinstituttet

Informasjon om vaksinen og eventuelle bivirkninger finner du her

BCG-vaksine (Bacille Calmette Guérin)

Ansatt som har arbeidsforhold som varer i mer enn 3 mnd, i avdelingene nevnt i tabellen, skal være BCG-vaksinert før tiltredelse.

Sommeren 2009 opphørte rutinemessig BCG-vaksinasjon av norske skolebarn, men personer med økt risiko for å eksponeres for tuberkulosesmitte skal fortsatt vaksineres (se tabell).

Vaksinen består av levende, svekkete bakterier, Bacille Calmette Guèrin, eller BCG. Beskyttelse oppnås 6-12 uker etter vaksinering og er langvarig. Det er ikke holdepunkter for at personer som har fått vaksine og har tydelig arr, eller som ble tuberkulin positive, har noen nytte av revaksinasjon. Personer som er smittet med tuberkulose har ingen nytte av BGC. I utgangspunktet vil bare personer under 36 år vurderes for vaksinasjon.

Vaksinen bør settes av kvalifisert helsepersonell som har mengdetrening i å sette BCG-vaksine, og i HNT har vi ikke den ekspertisen tilgjengelig pr i dag. BCG vaksinasjon skal derfor utføres på vaksinasjonskontoret i kommunen der den ansatte er bosatt. Alle utgifter i forbindelse med vaksinasjon dekkes av arbeidsgiver. Samarbeid med BHT for dokumentasjon og registrering av vaksinasjonsstatus.

Informasjon om tuberkulose, Folkehelseinstituttet.


Pneumokokkvaksine (Pneumovax)

Pneumokokker forårsaker klassisk lungebetennelse.

Denne vaksinen er anbefalt til personer >65 år, evt. andre med særskilt indikasjon. Vaksinen bør settes samtidig som influensavaksinen, og man skal vanligvis revaksineres etter 10 år. Ansatte tar kontakt med BHT for vaksinasjon og oppfølging.


Informasjon om vaksinen og eventuelle bivirkninger finner
du her


Meslingevaksine (Priorix) MMR

Vaksinasjonskontoret i den ansattes hjemkommune har ansvar for MMR vaksinering.

Vaksine mot meslinger (morbilli) dekkes gjennom barnevaksinasjonsprogrammet og MMR-vaksinen (meslinger(measles), kusma (mumps) og røde hunder (rubella). Denne ble innført i det norske barnevaksinasjonsprogrammet i 1983 med to doser (ved 15 mnd. og 13 år). Personer som ikke er vaksinert tidligere og ikke har gjennomgått sykdommen anbefales å la seg vaksinere. Ansatte tar kontakt med vaksinasjonskontoret i egen hjemkommune for vaksinasjon og oppfølging.
Det er ikke skadelig å la seg vaksinere selv om man har gjennomgått en eller flere av sykdommene MMR-vaksinen gir beskyttelse mot, i flg Folkehelseinatituttet.

Informasjon om meslinge-vaksinen og eventuelle bivirkninger finner du her

 

Meningokokkvaksine

Etter lokal risikovurdering anbefales det Meningokokkvaksine til følgende grupper ansatte ved ALM.

         alle bioingeniører og leger ved ALM MM.

         alle bioingeniører ved MB-L, MB-N, og BB som teoretisk kan komme over invasive meningokokkisolater gjennom utsåing av spinalvæske og arbeid med positive blodkulturer (utsåing eller analysering på FilmArray).

Meningokokkvaksine (ACWY) 1. dose hvert 10. år
Meningokokk serogruppe B: 3 doser .ed intervall 0-1-5 mnd.

Alle som ønsker det får vaksinen

Les mer om Meningokokkvaksiner her: Meningokokkvaksine - FHI

 

Arbeidsbeskrivelse

BHT Kontaktinformasjon:
Bedriftshelsetjenesten (sharepoint.com)

Vaksiner som tilbys ansatte i HNT
(se tabell for oversikt over vaksinetilbud anbefalt til de ulike yrkesgrupper):

Ved behov for
MMR- vaksine må den ansatte kontakte vaksinasjonskontoret i hjemkommunen.

Omtaler om de ulike vaksinene finnes under fanen "Bakgrunn".

Vaksinasjon ved pandemi, se egen prosedyre Beredskap ved pandemisk influensa.}.

Reisevaksiner for ansatte som skal på jobbreise til områder som krever ekstra vaksiner: Se Reisevaksiner - FHI Utgifter til vaksinasjon dekkes av arbeidsgiver. Ved spørsmål eller behov for hjelp med vurdering mtp. valg av nødvendig vaksine Ta kontakt med smittevernet evt. vaksinasjonskontoret i egen hjemkommune

Ansvar

Nærmeste leder skal informere arbeidstakere innen prioriterte grupper om vaksinasjonstilbudet. Alle vaksiner er frivillige, men leder bør påpeke risikoen knyttet til å avslå tilbudet om vaksine, basert på eksponeringsrisiko i den enkeltes arbeidsmiljø.

Den enkelte ansatte henvender seg til bedriftshelsetjenesten for avtale om vaksinasjon og oppfølging, og har ansvar for å følge vaksinasjonsprogrammet.
PS! Ønske om vaksine mot sesonginfluensa meldes til nærmeste leder som organiserer vaksinasjon i samarbeid med BHT.

Kontaktinformasjon: BHT:  Bedriftshelsetjenesten (sharepoint.com)

BHT:
Vaksineringen administreres av BHT, bortsett fra BCG/MMR vaksinasjon og ved beredskapssituasjoner.
All vaksinasjon og oppfølging knyttet til dette dokumenteres i journalsystemet for ansatte.

Smittevernet er rådgivende ovenfor direktør og ledelsen når det gjelder vaksinasjon.

I forbindelse med massevaksinasjon ved pandemier eller andre beredskapssituasjoner er smittevernrådgiver deltaker i Vaksinasjonsteamet som opprettes av ledelsen. Se egen prosedyre Beredskap ved pandemisk influensa.

Oversikt over anbefalte vaksiner til avdelinger og yrkesgrupper:

Alle ansatte i HNT, uavhengig av klinikk/enhet, anbefales å ta vaksine mot sesonginfluensa.

 

Avdeling

Hepatitt-B

Hepatitt B+A

Boostrix Polio

BCG

Andre aktuelle vaksiner

Barn og familie-klinikken
(BFK):

Barneavdelingens sengepost

BUP

Barneavdelingens poliklinikk



 

Alt personale med pasientkontakt, samt renholdere

 

 

 

 

 

Personale med oppgaver på skyllerom,

Alle med pasient-kontakt

 

 

 

 

 

Personale som jobber med smittsom lungetuberkulose

 

 

 

 

 

MMR-vaksine kan vurderes for ansatte som har kontakt med barn fra asylmottak.

Fødeavdelingen

Barselavdelingen

Kuvøsepost

HAB-barn

 

Alt personale med pasientkontakt, samt renholdere

 

 

 

Personale med oppgaver på skyllerom,

Alle med pasient-kontakt. Obs! Særlig viktig for ansatte ved føde-/barsel-avdelingene

 

 

 

 

 

MMR-vaksine kan vurderes for ansatte som har kontakt med barn fra asylmottak.

 

 

Gynekologisk avdeling og poliklinikk


 

 

Alt personale med pasientkontakt, samt renholdere

 

Personale med oppgaver på skyllerom,

Alle med pasient-kontakt

 

 

 

 

 

 

Medisinsk klinikk:

Medisinske sengeposter

Medisinske poliklinikker



Alt personale med pasientkontakt, samt renholdere

 


Personale som har kontakt med gastro-pasienter

Personale med oppgaver på skyllerom


Alle med pasient-kontakt

 

Alle ansatte med pasientkontakt på sengepost (med pleie av TBC-pasienter), samt ansatte på lunge-poliklinikken og Gastrolab.

 

 

Kirurgisk klinikk:

Kirurgiske sengeposter

Dagkirurgisk avdeling

Kreft-poliklinikken

Kirurgiske poliklinikker

 



 

Alt personale med pasientkontakt, samt renholdere




 

Personale med oppgaver på skyllerom.

Personale med kontakt med gastro- pasienter



 

 

 

Alle med pasient-kontakt



 

 

 

 



 

 

 

 

Intensiv

HOV/MOA

Dialyse-avdelingen

Akuttmottak

Operasjons-avdelingen

Alt personale med pasientkontakt, samt renholdere

 

 

 

 

 

Alle med oppgaver på skyllerom

Alle med pasient-kontakt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ØNH

 

Øye


Alt personale med pasientkontakt, samt renholdere

 

 

Alle med oppgaver på skyllerom

Alle med pasient-kontakt

 

 

 

 

Medisinsk serviceklinikk:

 

Avdeling for bilde-diagnostikk

 

 

 

Leger

Sykepleiere

Radiografer
Radiologer
Teknikere

Hjelpepleiere

Assistenter

 

 

Alle med pasient-kontakt

 

 

 

 

 

 

 

 

Avdeling for sterilforsyning

Sykepleiere
Sterilforsyningsteknikere
Hjelpepleiere
Assistenter

 

 

Personer som håndterer utstyr som kan være kontaminert med avføring.

 

 

Medisinsk- biokjemi

Blodbank

Avdeling for laboratorie-medisin(ALM)

Leger
Bioingeniører
Teknikere
Assistenter

 

Alle med pasient-kontakt

 

 

 

Meningokokkvaksine vurderes:
ACWY (1 dose pr.10. år)

Meningokokk B (3 doser 0-1-5 mnd)

Mikrobiologisk avdeling

Leger
Bioingeniører
Teknikere
Assistenter

Personer som håndterer avførings-prøver

Personer som håndterer avføringsprøver

Personale som jobber med dyrkning av myko-bakterier

Meningokokkvaksine vurderes:
ACWY (1 dose pr.10. år)

Meningokokk B (3 doser 0-1-5 mnd)

Rehabiliterings-klinikken

Sengeposter

 

Poliklinikker

 

Fysikalsk medisin

 

Nevrologi

 

Fysio- og ergoterapi

 

Revmatologi

Alt personale med pasientkontakt, samt renholdere

 

 

 

 

 

Alle med oppgaver på skyllerom

Alle med pasient-kontakt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læring og mestring

 

Regionalt henvisnings-mottak

 

 

 

 

 

Psykiatrisk klinikk:

Psykiatriske sengeposter 

 

Poliklinikker

 

Vaktlegeenhetene

FFE

Rus-behandling

 

RKSF


DPS

 

Alt personale med pasientkontakt, samt renholdere


 

 

 

Leger
Sykepleier
Hjelpepleier
Renholder
Miljøterapeut
Postverter med oppgaver på skyllerom

Alle med pasient-kontakt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Service klinikken:

Eiendoms-avdelingen

Renhold

Portørtjenesten

Drift

Kjøkken

Medisinsk teknisk avdeling

Servicesenteret

Portører
Rørleggere og teknikere
Gartnere
Preparanter

Ansatte på kjøkken


Alle som har oppgaver på pasientrom.

 

 

 

 

 

 

Portører
Rørleggere og teknikere
Renholdere

 

 

 

 

 

Rørleggere og teknikere som reparerer avløp
Portører
Preparanter
Gartnere

Alle som har oppgaver på pasientrom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prehospital klinikk:

AMK

Ambulanse avdeling

 

Alle med pasientkontakt



 

Alle med pasient-kontakt

 

Alle med pasient-kontakt

 

 

 

 

 

 

 

 

Stab

Alle med pasientkontakt

Alle med pasient-kontakt

Alle med pasient-kontakt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avdeling

Hepatitt-B

Hepatitt A+B

Boostrix Polio

Sesong-influensa

BCG

Barn og familie-klinikken
(BFK):

Barneavdelingens sengepost

BUP

Barneavdelingens poliklinikk



 

Alt personale med oppgaver på skyllerom

 

 

 

 

 

Alle med pasientkontakt inklusiv renholdere

Alle med pasientkontakt

Alle

 

 

 

 

 

Alle med pasient-kontakt

Fødeavdelingen

Barselavdelingen

Kuvøsepost

HAB-barn

 

Leger
Jordmødre
Sykepleiere
Hjelpepleiere
Barnepleiere
Fysioterapeuter
Renholdere

 

Alle med pasientkontakt

Alle

 

 

 

 

Gynekologisk avdeling og poliklinikk


 

Leger
Sykepleiere
Hjelpepleiere
Barnepleiere
Fysioterapeuter
Renholdere

 

Alle med pasientkontakt

Alle

 

 

 

Medisinsk klinikk:

Medisinske sengeposter

Medisinske poliklinikker



Leger
Sykepleiere
Hjelpepleiere
Renholdere


Personale som har kontakt med gastro-pasienter

Personale som har kontakt med medisinske infeksjons-pasienter


Alle med pasientkontakt



Alle

 

Alle ansatte med pasientkontakt på sengepost (med pleie av TBC-pasienter), samt ansatte på lunge-poliklinikken og Gastrolab.

Kirurgisk klinikk:

Kirurgiske sengeposter

Dagkirurgisk avdeling

Kreftpoliklinikken

Kirurgiske poliklinikker

 



 

Leger
Sykepleiere
Hjelpepleiere

Alle som har oppgaver på skyllerom



 

Personale med kontakt med gastro- pasienter



 

 

 

Alle med pasientkontakt

 

 

 

 

Alle



 

 

 

 

Intensiv

HOV/MOA

Dialyseavdelingen

Akuttmottak

Operasjons-avdelingen

Leger

Sykepleiere

Hjelpepleiere

Assistenter

Renholdere

 

 

 

 

 

Leger

Sykepleiere

Hjelpepleiere

 

Alle med oppgaver på skyllerom

Alle med pasientkontakt

Alle

 

 

 

 

 

 

 

ØNH

 

Øye

Leger
Sykepleiere
Hjelpepleiere
Alle med oppgaver på skyllerom

 

 

Alle med pasientkontakt

Alle

 

 

Medisinsk serviceklinikk:

 

Avdeling for bilde-diagnostikk

 

 

 

Leger

Sykepleiere

Radiografer
Radiologer
Teknikere

Hjelpepleiere

Assistenter

 

 

Alle med pasientkontakt

Alle

 

 

 

 

Avdeling for sterilforsyning

Sykepleiere
Sterilforsyningsteknikere
Hjelpepleiere
Assistenter

 

 

Personer som håndterer utstyr som kan være kontaminert med avføring

Alle

 

Medisinsk- biokjemi

Blodbank

Avdeling for laboratoriemedisin(ALM)

Leger
Bioingeniører
Teknikere
Assistenter

 

Alle med pasientkontakt

Alle

 

 

Mikrobiologisk avdeling

Leger
Bioingeniører
Teknikere
Assistenter

Personer som håndterer avføringsprøver

Personer som håndterer avføringsprøver

Alle

 

Rehabiliterings-klinikken

Sengeposter

 

Poliklinikker

 

Fysikalsk medisin

 

Nevrologi

 

Fysio- og ergoterapi

 

Revmatologi

Leger

Sykepleiere

Hjelpepleiere

Miljøterapeuter

Fysioterapeuter

 

Alle med pasientkontakt

Alle

 

 

 

 

 

 

 

Læring og mestring

 

Regionalt henvisnings-mottak

 

 

 

Alle

 

Psykiatrisk klinikk:

Psykiatriske sengeposter 

 

Poliklinikker

 

Vaktlegeenhetene

FFE

Rus-behandling

 

RKSF


DPS

 

Leger
Sykepleier
Hjelpepleier
Renholder
Miljøterapeut
Postverter med oppgaver på skyllerom

 

 

 

Leger
Sykepleier
Hjelpepleier
Renholder
Miljøterapeut
Postverter med oppgaver på skyllerom

Alle med pasientkontakt

Alle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Service klinikken:

Eiendoms-avdelingen

Renhold

Portørtjenesten

Drift

Kjøkken

Medisinsk teknisk avdeling

Servicesenteret

 

 

 

Portører
Rørleggere og teknikere
Gartnere
Preparanter

Ansatte på kjøkken

 

 

 

Portører
Rørleggere og teknikere
Renholdere

 

 

 

 

 

Rørleggere og teknikere som reparerer avløp
Portører
Preparanter
Gartnere

 

 

Alle

 

 

 

 

 

 

 

Prehospital klinikk:

AMK

Ambulanse avdeling

 

Alle med pasientkontakt



 

Alle med pasientkontakt

 

Alle med pasientkontakt

Alle

 

 

 

 

Stab

Alle med pasientkontakt

 

 

Alle

 

 

 

 

 

 

 

NB! Vaksine mot sesonginfluensa tilbys og anbefales til alle ansatte, også ansatte ved avdelinger/enheter som ikke er nevnt i tabellene.

Gravide

Gravide som skal ha tilbud om vaksiner nevnt i denne prosedyren må avklare med sin fastlege om det er anbefalt for dem å ta vaksinen. Vaksinasjon i 1. trimester bør unngås, og skal alltid veies opp mot risiko for komplikasjoner ved å gjennomgå sykdommen det vaksineres mot, og eventuell risiko for fosterskade.

Influensavaksine til gravide kan du lese om her.

Informasjon fra Den Norske legeforening om Vaksinasjon og graviditet finnes her.


Rutiner angående bivirkninger etter vaksinasjon

Informasjon ved vaksinering

Den ansatte informeres om at eventuelle bivirkninger skal meldes til bedriftshelsetjenesten

Ved mulig bivirkning

Bedriftshelsetjenesten informeres om

bivirkningene. Bedriftshelsetjenesten rådfører seg med smittevernkoordinerende lege ved behov.

Oppfølging av mulig bivirkning

Bedriftshelsetjenesten melder bivirkningen til Folkehelseinstituttet.

Den ansatte orienteres om at videre medisinsk oppfølging foretas av fastlege.

Den ansatte orienteres om muligheten for å søke pasientskadeerstatning.

Vi minner om at helsepersonell kan få rådgivning om vaksine og vaksinasjon på Folkehelseinstituttet mandag-fredag kl 13.00–14.30 på telefon 21 07 70 00 (sentralbord).

Referanser

1.      Vaksinasjonsveilederen for helsepersonell - FHI. Veiledning om vaksinasjon for helsepersonell.

2.      Yrkesvaksinasjon - FHI

3.      Vaksinasjon av helsepersonell - Helsedirektoratet

4.      Forskrift om smittevern i helse- og omsorgstjenesten

5.      Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav (Forskrift om utførelse av arbeid).(Erstatter Forskrift om vern mot biologiske faktorer på arbeidsplassen)

6.      Lov om helsepersonell m.v. (helsepersonelloven)

7.      Smittevernloven. Lov om vern mot smittsomme sykdommer. (LOV-1994-08-05-55)

8.      Sandbu S, Blystad H, Dalgard O, et al. Anbefalinger for bruk av hepatitt B-vaksine i Norge. [2008:12]. 2008. Nasjonalt folkehelseinstitutt. Rapport. Ref Type: Serial (Book,Monograph)

9.      Arbeidsmiljøloven - aml. Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven). (2005-06-17)