ALM-BB-K; Statistisk prosesskontroll v. 2.8

OFTE STILTE SPØRSMÅL   (FAQ)

Hvor finnes programmet? Teams\Dokumenter\Blodbank\02. Tapping og produksjon eller 03. Namsos\Kvalitetskontroller

 

Arbeidsbeskrivelse

ANSVAR

Seksjonsleder i samarbeid med medisinskfaglig ansvarlig fra St Olavs Hospital er ansvarlig for at det kvalitetskontrollsystemet som følges gir et godt bilde av blodproduktenes kvalitet.
Seksjonsleder er også ansvarlig for at alle som skal produsere blodprodukt og utføre kontroll av disse kjenner til prosedyren. De må få den opplæring som må til for å kunne utføre kontrollene og føre resultatene ut fra de kriterier som er satt.
Fagbioingeniør på tapping og produksjon er ansvarlig for at prosedyren er oppdatert til enhver tid. Den har også ansvar for at regneark som skal brukes i et kalenderår, finnes i egen mappe.
Den som har arbeidsoppgaven "produksjon", har ansvar for at kontrollene blir utført i henhold til fastlagt tidsplan og å rapportere til blodbankens leder via EQS hvis resultatene er utenfor fastsatt(e) grense(r).

ARBEIDETS GANG

Analyseutstyr og klargjøring av disse

Når kvalitetskontrollene er utført og skal legges inn på: 05_Kvalitetskontroller_bloprodukt og deretter respektive blodbank

Fremgangsmåte/Utførelse av analysen

Innlegging av data:

Legg inn data i oransje celler i henhold til disses navn.
Tappenummer skrives som 1 og utover.
Velg tappetype dersom dette kreves. Legg også inn evt kommentar i kommentarfeltet, eks mottakskontroll osv.

Når alle data er lagt inn, trykk på rød knapp "LEGG INN". Dersom du ikke har skrevet initialer, får du ikke lagra før du har gjort det!

Dersom analysen er utført i dag, trengs det ikke å skrive inn dato, det kommer automatisk.

Ved å gå inn i arkfanen for gjeldende parameter, vil en få beskjed om resultatet er godkjent i henhold til oppsatte krav.

Grafisk framstilling:

Diagrammet viser

-        Rød strek er stoppverdi, oppgitt i Blodforskriften.

-        Middelverdi, standardavvik og CV finnes i regnearket for den enkelte parameter.  

Det skal også tas hensyn til:

-         trend (tendens til økning eller fall i måleverdiene). Dersom 7 verdier etter hverandre øker eller synker, skal en gjøre tiltak.

-      7 verdier og alle er på samme side av middelverdi. Det må gjøres tiltak.

-         mål (goal). Hvis maks. eller min. grense for en parameter er lagt inn må alle verdier utenfor maks/min-grense føre til tiltak. Det samme gjelder der det regnes ut standardavvik i forhold til verdier, f.eks. vekt fra vipper og presser. Tiltak gjøres ved verdi utenfor rød strek(3SD).

Det kan være vanskelig å se trend eller hvor middelverdien ligger så da er det til hjelp å se i tabellen om verdiene ligger på en side.

Tiltak er beskrevet i prosedyre ALM-BB-K; Kvalitetskontrollprogram for blodproduktproduksjon.

Beregning av svar

Det er lagt inn tomvekt på poser, formler for utregning feks Hb/enhet. Det er ment at en skal legge inn tall fra Beaker og målte vekter direkte, og så brukes formlene til å komme fram til svaret.

Vurdering av svar

Absolutte grenser for hver parameter er satt fra europeiske guidelines (1), blodforskriften(2) og European Pharmacopoiea (5). 

Det er altså viktig at hver enkelt vurderer svar dersom:

- 7 eller flere målinger er på samme side av middelverdien

- 7 påfølgende målinger i rekke som enten avtar eller øker

- En måling utenfor 3 standardavvik

BIOLOGISK VARIASJON

Enkelte parametere har en biologisk variasjon som skyldes blodgiverens utgangsverdi, som for eksempel hemoglobin og trombocytter. Dette gjør at de kan skille seg fra de fleste andre uten at prosessen nødvendigvis er endret.

Oppfølgende tiltak i forbindelse med svar

Viser til prosedyre ALM-BB-K; Kvalitetskontrollprogram for blodproduktproduksjon