Kontroll av blodgiverens identitet før tapping
Blodgiveren henvises til en tappestol. Stolen senkes litt bakover.
Det blir spurt etter navn og fødselsdato, og dette kontrolleres mot
tappeskjema. Sjekk også at det er samme tappenummer på blodpose og prøveglass.
Alle posene skal være merket før tappingen starter.
Valg av vene og desinfeksjon av stikksted
Staseslangen festes rundt armen. Valgrekkefølge av vene hos blodgiver;
Når vene er lokalisert vask med Alkotip - desinfeksjonstørk 2
ganger slik: Vask en gang og la det tørke, vask en gang til og la
det tørke (ca30 sek).
Desinfeksjonstørket benyttes kun en gang over stikkstedet. Ved behov bruker man
flere tørk.
Registrering av tapping
Dersom blodposevippa er i dvale, trykk litt hardt på skjermen.
Merk blodposene med etiketter og legg posene på vippa. Legg slangen i sporet og godkjenn når slangen ligger på plass. Ved hver blodposevippe er det en barkodeleser.
Følg anvisning;
Ø Hvem er du? Bruk barkodeavleseren og skann inn ditt brukernavn.
Ø Giveridentitet? Spør giver om navn og fødselsdato. Skann inn giveridentitet fra tappeskjema
Ø Tappenummer? Skann inn tappenummer fra tappeskjema.
Ø Posetype? Skann inn REF nummer og Lot nummer fra blodpose.
Pass på at det ikke er knekk på slangen og at den ikke er for stram mellom skålen og klemma.
Venepunksjon, prøvetaking og tapping
Utfør venepunksjon og forsikre deg om at blodet flyter mot prøveposen. Fyll så prøveposen til ønsket nivå. Lukk den blå klemmen så snart prøveposen er fylt. Bekreft venepunksjon.
For at tappesettet skal forbli sterilt, sveises prøveposen av før blodprøvene tas.
Prøveposen skal også være merket med tappenummer, og kan fjernes fra slangen når blodprøvene tas. Vippen starter automatisk å tappe når slange til prøvepose sveises av.
Bryt umiddelbart brekkstiften på tapperslangen slik at blodtappingen kan starte.
Hvis man ikke treffer venen, skal man ikke «brodere» med nålen i forsøk på å treffe venen. Dette kan gi ubehag hos blodgiver. Spør blodgiver om det er greit at man gjør et nytt forsøk på den andre armen.
Obligatoriske blodprøver
Vi tar virusprøver o.a. fra prøveposen i denne rekkefølgen:
EDTA - glass
Serumglass med gel
Forprøveglass
Sjekk blodstrømmen, en normal hastighet er ca. 60 – 75 ml i
minuttet.
Ved blodstrøm under 20 ml/min eller over 110 ml/min vil blodposevippa
alarmere. Sjekk posisjonen på kanylen/ kontroller at brekkstiften er helt åpen
ved for lav blodstrøm. Ved for høy blodstrøm kan man løsne staseslangen og be
giveren om og ikke klemme på gummiballen. Hvis man har vært så uheldig å
treffe en arterie, skal tappingen avbrytes umiddelbart. Hold svært hardt
på bomullsdotten i lang tid etter at kanylen er tatt ut. Kontakt vakthavende
lege.
Tappetid
Sjekk tappeforløpet en gang i blant, slik at man vet hvordan blodstrømmen er, og at kanylen ligger bra. Når tappetiden når 12 minutter vil blodposevippen varsle om dette med et pipesignal. Klemmen på blodposevippen vil stenge tappeslangen. Tappingen avsluttes. Blodposen må inneholde ≥ 400 ml for å kunne brukes til pasient.
Dersom ikke full pose er nådd innen 12 minutter kan vi ifølge Veileder tappe i 15min. Trykk på skjermen «Fortsett sjokktapping» og fortsett tappingen til 15 min. Ikke trykk på STOPP.
Avslutning av tapping
Blodposevippa alarmerer når blodposen er 450 ml. Da stenger klemma på blodposevippa tappeslangen automatisk igjen. Etter at sluttsignalet er gått sveiser vi to ganger:
· 1.gang sveiser vi foran klemma, nærmest blodgiver. Da kan vi ta ut nåla, og posen fortsetter å vippe og blande seg. Etter tapping festes bomullsdott på stikkstedet. Stram tapen godt slik at man får et trykk på venen, og man unngår gjennomblødninger. Be gjerne blodgiveren trykke litt på bomullsdotten etter at den er satt på. Pass på at det ikke er noe som strammer over stikkstedet (vær obs. på stramme gensere!), dra ned genseren, skjorten o.l. til bomullsdotten. Blodgivere som har mye arr på venen bør passe spesielt på at de ikke blør igjennom.
·
Når blodgiveren er ivaretatt, trykker vi Stopp på vippa, venter
til vippa har stoppet så den får veie posen, og så sveiser vi 2. gang, ca. 2 cm
fra posen. Da åpner klemma og posen kan tas fra vippa.
Skill slangen fra posen.
Ta tak i blodposen og bland godt.
Registrering – sluttføring av tapping
Benytt barkodeavleseren ved blodposevippa.
Ø Kontroller pose 1. Skann tappenummer(øverst på pose) og deretter REF nummer på pose.
Ø Kontroller pose 2
Ø Kontroller pose 3
Ø Tappe resultat. Barkoden «uten anmerkning» er limt på i front av tralla. Dersom tappingen er mislykket, registreres det i G056. Vi bruker «mislykket +tester» kun på nye blodgivere ellers «mislykket uten tester».
Ø Hvem er du? Skann inn ditt brukernavn.
Tappeposen skal merkes med klokkeslett for avsluttet tapping.
Mislykket venepunksjon
Blodgiver kan stikkes på nytt i de tilfeller hvor det ble tappet mindre eller lik 50 ml.
Ved omstikking må ny blodpose og evt. prøveglass (ved bomstikk) merkes før ny blodgivning kan starte.
Ta ut tappeskjema i ProSang i G002/G000, trykk på arkfane; tappehistorikk. Marker linjen på det tappenummeret man ønsker ny etikett på og trykk ”tappeunderlag”.
Hviletid etter blodgivning
Giveren skal hvile i 10-15 minutter etter tapping, 15 minutter for førstegangsgivere. Ved behov får giveren hvile lenger. Givere som forlater blodbanken før det har gått 10 - 15 minutter skal opplyses om at de går på eget ansvar.
Reaksjoner/bivirkninger ved blodgivning
Ved tegn til at en blodgiver føler seg uvel, skal tappingen avsluttes umiddelbart. Kvalme/synkope
Dersom blodgiveren blir uvel, vippes tappebenken ned, og blodgiveren får en kald klut på pannen mens vi lufter godt. Bruk alarmen om nødvendig:
Levanger: Dersom en blodgiver blir syk under tapping og det er behov for hjelp, følg instruks på alarm over tappebenken. Alarm utløses på seksjonsleders calling, på den som har arbeidssted produksjon, samt i AMK. Alle møter på tapperommet.
Namsos: Følg instruks over tappebenken. Alarm utløses til anestesisykepleier og anestesilege, samt bioingeniør på blodbanken. Alle møter på tapperommet.
Nerveirritasjon; Hvis det oppstår komplikasjoner på stikkstedet som nerveirritasjon, arteriell punksjon eller hematom, skal dette primært følges opp av den som tapper.
Ved nerveirritasjon sørger man for å følge opp giveren i de påfølgende dager, for så i samarbeid med medisinsk faglig ansvarlig å vurdere eventuell videre henvisning til nevrolog.
Ved arteriell punksjon avsluttes tappingen umiddelbart, armen holdes høyt mens det komprimeres hardt på stikkstedet i minimum 10 minutter. Det tas kontakt med medisinsk faglig ansvarlig på sykehuset.
Dersom giveren får et hematom, forklarer den som tapper hvordan et hematom oppstår og hvordan det vil utvikle seg. Blodgiveren får beskjed om å ta ny kontakt dersom hematomet viser seg å gi problemer med bevegelse eller smerte.
Det skal meldes til Hemovigilans om alle alvorlige bivirkninger og uønskede hendelser. Tilleggsskjema for nerveskader.
Oppfølging av medisinskfaglig ansvarlig lege på hvert sykehus..
Hvert av sykehusene har avtale med en lege om det medisinsk faglige angående blodgiverne. De skal følge opp givere som enten blir syke eller skadet i forbindelse med tappingen. De har også ansvar for laboratoriesvar som krever oppfølging.
På Levanger; Vidar Stavseth, Tlf.: 8773
På Namsos; Annbjørn Johansen Tlf.: 5529
Givere som blir uvel skal hvile i minimum 15 minutter etter at han/hun begynner å føle seg bra igjen.
Blodgivergave
Alle får en symbolsk gave for blodgivingen. Kan også gi «gaven» til veldedig formål. Ved gave til veldedig formål må det kvitteres på eget skjema. ALM-BB-T; Skjema - Veldedig formål
Terapeutisk tapping
Under spesielle omstendigheter kan blodbanken på Levanger av og til brukes til å tappe pasienter som har behov for terapeutisk tapping. På poliklinikken utføres dette av kun en person. Det kan derfor være aktuelt ved langvarig fravær på medisinsk poliklinikk, eller nyoppdaga pasienter som trenger hyppig tapping når det er ferie.
Vi bestreber oss på å tappe pasienten så sent på dagen som mulig så det ikke kommer i konflikt med tapperommets vanlige drift. Alle forberedelser og bestemmelse av blodprøver som skal tas, utføres av medisinsk poliklinikk. Vi utfører ikke intervju. Det skal kvitteres på liste som står i permen på tapperommet. ALM-BB-L; Kvitteringsliste for hemokromatosetapping
Selve tappingen foregår som beskrevet over i forhold til valg av vene, identitetssikring, vasking, stikk, drikke og hviletid. Vippa må «kobles fra» og kjøres i nød-modus: Meny – Tapping – Levanger Noed.
Dersom pasienten ønsker vurdering av prøvesvar, må han henvende seg til medisinsk poliklinikk v/ Siv Merete Sørholt tlf 8472 (Har hovedansvar for innkalling av hemokromatose pasienter) eller Anne Lise Bye Tlf 8499 (Dersom Siv Merete ikke er til stede), ettersom vi har lite bakgrunnskunnskap om den enkeltes sykdom og behandling, og dermed ikke kan gi ut svar.