ALM-BB-T; Intervju av blodgiver v. 2.19

Ansvar

Bioingeniør som skal utføre intervju av blodgiver, skal utføre jobben regelmessig og delta minimum hvert 2. år på fagdag med tema «Intervju med blodgiver» ( arrangert av SOH) Det signeres for gjennomgått kurs i kompetanseportalen.

 

I tillegg skal alle som intervjuer blodgivere ha oppdatert kunnskap om regelverket for sperring i forhold til ulik utbredelse og smitterisiko av Zika-, West Nile og Chikungunyavirus. Oppdateringene skal sjekkes ukentlig av den som har ansvar for tapping (gjelder begge blodbanker), og det kvitteres på egen liste. Lenker er lagt ved prosedyren. Den som godkjenner giveren for tapping, skal forvisse seg i hvert enkelt tilfelle ved å bruke aktuelle lenker om at blodgiver kan godkjennes. 

Fagbioingeniør med ansvar for tapping og produksjon, sykehuset Levanger, har dokumentansvar for prosedyren. Seksjonsleder har det overordnede ansvar og godkjenner. 

Arbeidsbeskrivelse

 

Generelle krav for godkjenning som giver

  • Blodgiveren skal fylle ut blodgiverskjemaet, nyeste utgave utgitt av Helsedirektoratet.
  • Nye givere får en informasjonsbrosjyre, Velkommen til Blodbanken. Denne skal giveren lese før giving.
  • Gyldig legitimasjon med bilde bør fremvises første gang, se prosedyre LokaltALM-BB-Tapp ; Identitetssikring av blodgiver
  • Blodgiveren skal være minst 18 år og høyst 60 år ved første giving.
  • Blodgiver skal oppfylle krav til vekt, ≥ 50 kg. Blodgiver må være< 150kg, da tappestolen har max 150kg som teknisk krav. Plasmagiving > 60kg, trombocyttgiving > 65kg og aferesegiving 2 SAG > 70kg.
  • Hemoglobin, ferritin og TPK-verdier skal tilfredsstille krav, se prosedyre http://eqshnt/design/buffy/images/icon_document_local.gif ALM-BB-T; Hemoglobin-ferritin og andre verdier på blodgivere (Gyldig) .
  • Blodgivere med annet førstespråk enn norsk, skal beherske norsk tilfredsstillende, skriftlig og muntlig.
  • Blodgiveren skal være negativ på HepB, HCV, HepBcor, HIV og Syfilis.
  • Det skal være negativ antistoffscreening etter graviditet.
  • Det skal være negativ antistoffscreening etter blodoverføring.
  • Måler blodtrykk og puls på givere > 60 år 1 gang pr. år.
  • Ekstra spørsmål til blodgivere > 65 år gis i elektronisk spørreskjema kun til aldersgruppen over 65 år. Dersom elektronisk spørreskjema ikke brukes, må en spørre og notere i journal at det er utført i henhold til prosedyre LokaltALM-BB-T; Intervju av blodgiver. Hos oss får giverne gi til og med det året de fyller 75 år.
  • Det skal spørres spesielt om opphold i land med epidemier, eks West Nile virus, Chikungunya virus, Q-feber og Zika virus.  
  • Ved registrering skal alle spørsmål på skjemaet vurderes sammen med giveren. Det som giveren føyer til av opplysninger, skal noteres i journal av den som intervjuer.

 

AnkerIntervju av blodgiver

 

Giveren besvarer spørreskjema. Deretter blir blodgiver kalt inn til samtale. Døren skal alltid være lukket under samtalen, slik at hver enkelt føler seg trygg på at dette er en konfidensiell samtale. 

 

 

  • Hent frem blodgiver i ProSang, rutinekode G000/G002

 

  • Bekreft blodgiveren sin identitet med å spørre etter navn og fødselsnummer (samsvar med skjermbildet i ProSang).

 

  •  Spørreskjemaet gjennomgås.
  • Journal skal leses på alle blodgivere som har journal registrert.
  • Hos førstegangsgivere skal en hente fram det forrige spørreskjema og sammenligne besvarelsen.
  • OBS fri tekst skal leses for å få eventuell annen informasjon. Konferer med blodgiveren ved behov. 

 

·         Bruk god tid på hver giver (ikke forstyrr den som har samtale med en blodgiver).

 

Tappeintervall

Tappeintervall er 13 uker.

Dersom det er mer enn 2 år siden siste giving skal det tas Hb-kontroll før giving. Blodgivere som er satt opp til kontroll må derfor sjekkes på forhånd om det er ferritin som skal kontrolleres- da trenger ikke blodgiver fylle ut skjema, eller om det er Hb-kontroll og påfølgende tapping som er planlagt. Givere som har gjennomgått svangerskap siden forrige blodgiving bør alltid kontrolleres for ferritin før tapping. Dersom det er ferritinkontroll som skal utføres, kan en overstyre krav om spørreskjema ved mottak.

Tappeintervall, unntak

Ved enkelte unntakssituasjoner (lavt blodlager og/eller høyt forbruk) kan det være behov for å innkalle blodgivere før tappeklar dato.

Medisinsk ansvarlig ved SOH har vurdert det som medisinsk forsvarlig at blodgivere kan innkalles inntil 21 dager før tappeklar dato.

Avdelingen har en intern bestemmelse på at blodgivning:

 

•         0-14 dager før tappeklar dato, ikke krever ekstraordinære tiltak.

•         14-21 dager før tappeklar dato, defineres som «for tidlig tapping» og krever følgende tiltak:

·         Sikre av giverens Hb var innenfor normale verdier ved forrige tapping.

·         Registrer OBS kode «A55 - Giver tappet 14-21 dager før tiden» i ProSang. Dette sikrer at giver ikke blir tappet for tidlig to ganger på rad.

·         Sikre at giver gir maks 4 ganger pr. år.

 

 

Selv om blodgiveren har krysset av spørreskjema på en slik måte at giveren tilsynelatende kan gi blod, skal blodgiveren som en kontroll stilles spørsmålene nedenfor. I tillegg er det beskrevet oppfølgingsspørsmål og tips som man kan benytte under intervjuet med blodgiveren.

 

 

” Har du i løpet av de siste 4 uker vært syk (f.eks. forkjølelse, sår hals, annen infeksjonssykdom) eller hatt feber? Eller har du sår?”

Hvis giver svarer ja, spør oppfølgingsspørsmål for å finne ut hvilke infeksjoner blodgiver har/har hatt og evt hvor lenge siden giver ble frisk og symptomfri. Sår må vurderes med hensyn på infeksjon. Blodgiver skal være frisk og symptomfri på donasjonsdagen.

 

” Har du siden forrige blodgivning vært utenfor Norge?

Hvis blodgiver svarer ja, finn ut hvor vedkommende har vært og varighet av oppholdet. ALM-BB-T; Malaria- og Chagas testing på blodgivere

Årlig mottar vi varslinger fra helsedirektoratet om anbefalt karantene etter opphold i områder med lokale virusutbrudd. Det noteres i perm på intervjurommet når det er oppdateringer.

 

Ved bruk av spørreskjema på papir

Lik rutine som beskrevet over, med unntak av kontrollspørsmål. Ekstra kontrollspørsmål som skal stilles er:

-          «Har du eller din seksualpartner vært utenfor Norden de siste 4 måneder?»

Hvis blodgiver svarer ja, finn ut hvor vedkommende har vært og varigheten av oppholdet. ALM-BB-T; Malaria- og Chagas testing på blodgivere

Hvis giver svarer ja på at seksualpartner har vært utenfor Norden, sjekk om vedkommende har vært i et område med forekomst av Zika.

Nettside "Fit for travel" tar for seg risiko i hvert enkelt land. Se relatert.

Årlig vurdering av blodgivere over 65 år

 

I Blodforskriftens «Vedlegg I – Kriterier for utvelgelse av blodgivere, jf. § 3-8» skal blodgivere over 65 år kunne gi blod med tillatelse hvert år fra blodbankens lege.

 

I praksis vil det si at lege eller bioingeniør med delegert myndighet fra lege* må intervjue blodgiveren én gang i året f.o.m. giveren fyller 65 år.

 

Hos givere etter fylte 65 år skal man:

  1. Kontrollere blodtrykk hvert kalenderår (utføres fra fylte 60 år) og dokumenter dette i ProSang:

Normalområde:

·         Systolisk mellom 100-180

·         Diastolisk mellom 50-100

 

  1. Gå igjennom elektronisk spørreskjema ved hver tapping, med særlig fokus på spørsmål som stilles f.o.m fylte 65 år:
    1. «Har du hatt ufrivillig vekttap, endring i allmenntilstand eller opplevd synsforstyrrelser/besvimelse siden forrige blodgivning?»

(Endringer i allmenntilstand? Uvanlig vekttap? Nye medikamenter? Kroniske sykdommer? Hjerte-kar-sykdom? Episoder med synsforstyrrelser, besvimelser, fall eller andre ting som kan være forenlig med dårlig cerebral sirkulasjon (f.eks. TIA/transitorisk iskemisk anfall)?)

 

  1. Ved avvik på ovenstående må det gjøres en ny vurdering om blodgiver fortsatt er egnet som blodgiver

 

Ansvarlig bioingeniør skal sørge for at følgende OBS-kode er registrert på blodgiver i ProSang:

à A65 Giver over 65 år. Årlig vurdering

 

* Ved blodbanker hvor lege i immunologi og transfusjonsmedisin ikke er tilgjengelig kan bioingeniør med delegert myndighet fra lege utføre intervjuet med blodgiveren og godkjenne blodgiveren dersom det ikke blir påvist patologisk funn/avvik. Ved patologiske funn/avvik skal vakthavende lege ved St. Olavs kontaktes for vurdering av blodgivers egnethet.

 

 

 

Alle spørsmål på spørreskjema som det er krysset avvikende svar på, skal avklares før en blodgivning blir registrert. 

Anker

Siste blodgivning > 2 år siden.

Blodgivere som ga blod sist for > 2 år skal i tillegg bli spurt spørsmålene som kun gjelder for nye blodgivere. Dette blir ivaretatt ved at de på det elektroniske spørreskjemaet blir spurt om det er over 2 år siden forrige blodgivning/besøk. Hvis de besvarer ja på dette må de besvare disse spørsmålene i tillegg:


Hvor er du født (land)?
Hvor bodde du fra du var 0-5 år (land)?
Er din mor født i Amerika sør for USA ( inkludert Mellom-Amerika)?

Har du oppholdt deg i Storbritannia i mer enn 1 år sammenhengende i perioden mellom 1980 og 1996?
Har du noen gang hatt hjerte–lever-eller lungesykdom, kreft eller annen alvorlig sykdom?
Har du noen gang hatt alvorlig allergisk reaksjon som har resultert i legebesøk eller sykehusinnleggelse?

 

  • I de tilfeller hvor blodgiver feilaktig har svart nei på at det ikke er > 2 år siden forrige blodgivning/ besøk må dette ivaretas med at intervjuer stiller disse spørsmålene muntlig. I slike tilfeller registreres dette i journal for dokumentasjon.
  • Godkjent Hb må foreligge før tapping
  • Informasjon tilsvarende nyregistreringsintervju må gis
  • Oppfordre blodgiver til å lese informasjonsbrosjyren om blodgivning.

 

 

Forrige besøk registrert som tappetype «Kontroll»

Hvis forrige besøk til blodgiver var registrert med tappetype «kontroll» og det er over 6 mnd. siden forrige blodgivning må a-HBcore og syfilis rekvireres. Dette blir automatisk rekvirert i ProSang.

 

Karantene etter Covid-19 vaksine

Det er 7 dager karantene fra blodgivning etter koronavaksine.

 

 

 

 

After (kvitsår i munnhulen)

After eller også kalt «kvitsår» er runde, ovale, overflatiske, myke gulhvite blemmer eller sår i munnhulen. De er skarpt avgrenset, dekket av en hvit-gul hinne og omgitt av en hissig rød sone. Sårene kan være ømme og smertefulle i begynnelsen.

Giver kan gi blod 1 uke etter at aftene er lukket og ikke oppleves som såre og smertefulle.

Giver skal ikke gi blod hvis aftene er åpne, såre og smertefulle.

 

Akupunkturbehandling

Årsaken til at blodgiveren har fått akupunkturbehandling er viktig. Dersom årsaken er av slik art at den i seg selv ikke har betydning for blodgivning gjelder følgende regler: 6 mnd. karantene såfremt det ikke er utøvet av autorisert helsepersonell og med sterilt engangsutstyr. Fra 01.05.22 kan blant annet naprapater og osteopater søke om autorisasjon som helsepersonell, og etter 1. mai 2023 vil man kunne gå ut ifra at alle som benytter tittel osteopat eller naprapat er autorisert helsepersonell. For informasjon om hvilke yrkesgrupper som er autorisert helsepersonell, se nettside: https://helsedirektoratet.no/autorisasjon-utdanning-og-godkjenning/autorisasjon-og-lisens

 

Sprøyter (injeksjoner)

1 uke karantene dersom det er utført av autorisert helsepersonell og det ikke er andre årsaker til lengre karantene. 6 mnd. karantene dersom det ikke er utført av autorisert helsepersonell.

Hvis utført utenfor Norden: medfører ikke ytterligere karantene med mindre giver opplyser om dårlige hygieniske forhold.

 

Blodgiver og behandling ved sykehus utenfor Norge

Årsak for behandling og behandlingssted vurderes.

I Norden- ingen karantene. Dette såfremt giver er frisk og symptomfri.

Innleggelse på sykehus med IV behandling utenfor Norden– kontakt vakthavende lege for evt karantene.

 

Medikamentforsøk

12 måneder karantene etter siste dose.

 

 

 

Tannlegebehandling

 

Tannlegebehandling

Karantene

Kommentar

Enkel tannbehandling. (inkl. tannfylling, fjerning av tannstein, påsetting/ resementering av gammel krone eller skallfeste og reparasjon av ødelagt tann)

24 timer

Uten komplikasjoner

Rotfylling/midlertidig fylling/ krone på stift.

 

7 dager

Uten komplikasjoner

Tanntrekking

 

7 dager

Uten komplikasjoner

Tannimplantat

 

7 dager

Uten komplikasjoner

Tannbro (på egne tenner)

 

24 timer

Uten komplikasjoner

Tannbro (tannimplantat)

 

7 dager

Uten komplikasjoner

Periodontitt(tannkjøttbetennelse)

 

7 dager

Tillatt hvis under regelmessig oppfølging hos tannlege, 7 dager karantene etter siste behandling.

Abscesser og infeksjoner

14 dager

14 dager etter endt antibiotikabehandling.

 

Tannlegebehandling utenfor Norge medfører ikke ytterligere karantene med mindre giveren opplyser om dårlige hygieniske forhold.

 

 

Celleforandringer

Ved celleforandringer som kun skal kontrolleres med ny celleprøve kan man gi blod.
Ved HPV-positiv og kun skal kontrolleres med ny celleprøve kan man også gi blod.
Konisering er et lite inngrep der den nederste delen av livmorhalsen, livmortappen, fjernes. Det er et inngrep som gjøres for å forhindre celleforandringer fra å utvikle seg til livmorhalskreft.
Hvis konisering er gjort og histologiske undersøkelser viser at alle celleforandringene er fjernet og at det ikke var noen tegn til carcinoma situ, kan man gi blod i påvente av ny kontroll.
Hvis ikke alle celleforandringer ble fjernet eller ved carcinoma situ skal man ikke gi blod, men avvente til ny undersøkelse er gjort og etterkontroller er normale.

 

 

 

Kjønnsvorter

Kan gi ved hel hud og ikke åpne sår og det er 6 mnd. siden antatt smittetidspunkt/ ferdig behandlet.

 

 

Fjerning av tatovering

Det benyttes i dag laserlys/pulser som skyter i stykket blekket under huden. Blekket pulveriseres til små fragmenter som kroppen kvitter seg med. Flere behandlinger er ofte påkrevd over en lengre periode med 2 mnd. intervall.
Kan gi når sår er grodd og tilhelet.

 

 

 Denguefeber

6 mnd. karantene etter frisk og ferdigbehandlet. 

 

Ckikungunya infeksjon

6 mnd. karantene etter frisk og ferdigbehandlet

 

HTLV I og II, land med endemisk forekomst

Etablerte blodgivere som oppgir at de er født eller oppvokst (>6 måneders opphold i løpet av de første 5 leveår) i et land hvor HTLV I/II forekommer endemisk, som er land i gruppene E, F G og landene: Japan, Korea, India i gruppe H, skal det tas av en blodprøve for analysering av HTLV I og II. Det tas 1 serumglass og rekvisisjon for” virologiske og infeksjonsimmunologiske analyser”, OUS Ullevål benyttes.

Etter at prøver er bestilt i prosang, gå til "Rekvisisjonsoppføring" (kommer dit ved for eksempel å søke etter "Prøveoppslag etter pasient", trykke på rekvisisjonsnummeret RQ.) sett markøren nederst i prosedyrefeltet og «annen spesifisert analyse», "Opprett prøve" og "Motta" (etikett kommer på tilhørende etikettskriver), spesifiser hva du skal analysere, avslutt med "Godta".
Slik vil HTLV bestilles på samme rekvisisjonsnummer, men få eget glass.
Papirrekvisisjon må fylles ut. Lever på sendingsbenken, de legger på pakkliste til mottakende lab og verifiserer.
 Rekvisisjon som er forhåndsutfylt for Levanger ligger som relatert til prosedyre ALM-BB-T; Registrering av blodgivere. Namsos kan endre til sitt bruk.

Blodgiver skal ikke gi blod. Giver kan gi blod når svar på HTLV I og II analysen foreligger og er negativ.

 

 Vaksine, Hepatitt B eller Hepatitt A + B

Blodgivere som har fått Hepatitt B vaksine eller combovaksine (hepatitt A + hepatitt B) skal ha 4 uker karantene før blodgivning. Dette for å unngå at vaksinen påvirker Hepatitt B analysen som rekvireres ved hver blodgivning.

 

Menn som har hatt sex med menn

Menn som har eller har hatt sex med menn skal ikke gi blod; minimum 12 mnd. karantene etter siste seksuelle kontakt (med en annen mann).

Kvinner som har eller har hatt seksuell kontakt med menn som har sex med menn skal ikke gi blid: Minimum 6 mnd. karantene etter siste seksuelle kontakt (med mann som har hatt sex med menn).

Unntak: Kvinner som har fast mannlig seksualpartner som har hatt sex med menn kan gi når det er mer enn 12 mnd. siden mannen hadde sex med andre menn.

 

Personer som har solgt seksuelle tjenester

 

Personer som selger eller har solgt seksuelle tjenester skal ikke gi blod; minimum 12 mnd. karantene etter siste seksuelle kontakt (siste salg av seksuelle tjenester).

 

Personer som har eller har hatt seksuell kontakt med personer som selger/har solgt seksuelle tjenester skal ikke gi blod. Minimum 6 mnd. karantene etter siste seksuelle kontakt (med person som har solgt seksuelle tjenester).

Unntak: Personer som har en fast seksualpartner som tidligere har solgt seksuelle tjenester, kan gi blod når det er mer enn 12 mnd. siden salg av seksuelle tjenester.

 

 

Allergi

Personer som har hatt livstruende allergisk reaksjon (anafylaktisk reaksjon med pusteproblem, blodtrykksfall, generalisert ødemer og som har krevd sykehusinnleggelse) kan ikke være blodgivere. I slike tilfeller kontakt vakthavende lege for vurdering og evt godkjenning.

Blodgiver må være symptomfri på donasjonsdagen.

Elveblest/urticaria: Tilfeldig utbrudd uten kjent utløsende årsak: Giver må være symptomfri på donasjonsdagen.

 

 

Kontakt vakthavende lege 

  • Kontakt vakthavende lege ved blodbanken SOH hvis du er i tvil om giveren kan gi blod eller ikke. Informer lege om indikasjonen ved f. eks medikamentbruk.
  • Avgjørelsen som legen gjør, skal legges inn på fritekst eller journal hos giver i ProSang. Det skal stå årsak og legens navn. Dette anmerkes også på spørreskjema.
  • I noen tilfeller må vi bruke skjønn, og flere momenter kan komme inn i bildet med tanke på å gi eller ikke. Konferer gjerne med vakthavende lege i slike tilfeller.
  • Avvik fra Veilederen skal alltid dokumenteres på spørreskjema og i ProSang (skriv i journal at fravikstillatelse er gitt), og avvik er unntaket!
  •  

Medikamentvurdering

Ved bruk av medikamenter er det viktig å spørre blodgiver hvorfor medikamentet tas, indikasjonen for bruk er avgjørende for om blodgiver kan gi eller ikke. ALM-BB-T; Intervju av blodgivere. Medikamentvurdering

Blodgivere skal hake av på spørreskjema for medisinbruk ved hver blodgivning selv om de har informert om dette tidligere. 

Blodgivere som benytter Levaxin må informeres om at disse ikke må tas samtidig med jerntabletter. Det bør gå 2 timer mellom inntak av Levaxin og jerntabletter.

 

Det skal anmerkes på spørreskjema når man har godkjent et medikament. Medikamenter som benyttes over en lengre periode eller fast skal i tillegg registreres i journal i ProSang.

 

Karantene

Blodgivere som ikke blir godkjent for blodgivning av ulike årsaker skal få karantene i henhold til Veileder for transfusjonstjenesten i Norge. Se nettadresse under referanser. Blodgiveren må bli informert om karantenetid og hvorfor. Det er en økt sannsynlighet for at giver kommer tilbake hvis vedkommende forstår årsaken til avvisning. Oppfordre giver til å takke ja til ny time når karantenetiden er utløpt. Ved kortere karantener er det hensiktsmessig å tilby å booke inn ny time til blodgivning der og da.
Det er ikke nødvendig å skrive årsaken til karantenen i ProSang. Men det skal være notert på giverens elektroniske spørreskjema. Giverens time blir deretter tatt bort. Trykk på ikonet som heter innkalling og ta bort blodgivertime. Trykk deretter OK.

 

Blodgivere over 60 år

Blodtrykk skal kontrolleres hvert kalenderår hos givere fra fylte 60 år Dette såfremt det ikke er sjekket hos primærlege/fastlege. Resultatet av BT-målingen skal noteres i mottakingsbildet.

Hvis blodgiveren har hatt en stigning i blodtrykket fra forrige måling på 30 mmHg eller mer på enten overtrykk og/eller undertrykk skal giver oppfordres til å kontakte sin primærlege/fastlege for oppfølging. Ved tvil kontakt vakthavende lege.

 

Blodgivere over 65 år

Blodgivere over 65 år skal vurderes ved første blodgivning hvert kalenderår av vakthavende lege eller bioingeniør. Dette ivaretas ved at blodgivere over 65 år besvarer et ekstra spørsmål på det det elektroniske spørreskjemaet. De blir spurt om de har hatt ufrivillig vekttap, endring i allmenntilstand eller opplevd synsforstyrrelser/besvimelse siden forrige blodgivning. Ved avvikende svar må det gjøres en ny vurdering om de innfrir kravet til å fortsette som blodgivere. Se over, under papirskjema.

Anker 

Vurdering og konklusjon på spørreskjema

Spørreskjemaet besvares av blodgiver og alle avvikende svar må kommenteres og godkjennes av intervjuer.

Det skal tydelig og forståelig komme frem på spørreskjema vurderingen som er gjort i forhold til blodgivingen. Vurdering og konklusjon skal være enkel å forstå av en utenforstående

F. eks blodgiveren har krysset JA på spørsmålet: ” Vært hos tannlege eller tannpleier.” Det er ikke nok å skrive bare ok, det må stå hva som er gjort og når – deretter eventuelt OK. 

  • Hvis giver har hatt utreise - skriv hvor giver har vært, varighet av opphold og konklusjon. 

 

  • Før opp navn på medisin (er) hvis ikke giver har skrevet det på spørreskjema og årsaken til at det er tatt/tas.

 

  • Før på årsak på spørreskjema hvis blodgiveren får karantene og eventuell karantenetid.

 

  • Skriv de vurderingene som er blitt gjort hvis blodgiveren kan gi blod. Hvis blodgiveren ikke kan gi blod skal dette komme tydelig frem av spørreskjema.

 Den som har samtale med blodgiveren setter sin signatur og dato på spørreskjema(papir). For elektronisk spørreskjema er signaturen den som logget seg inn i Prosang.

Blodgivere som ikke godkjennes

Dersom blodgiveren avvises, anføres det på skjemaet. Logg på i ProSang, gå via Giveradministrasjon til Innkalling, tast «Ta bort avtale». OBS kode med tidsbegrensning legges inn. Medisinske opplysninger legges i journal.

Dersom det viser seg at giver ikke kan fortsette som blodgiver, skal vedkommende avregistreres via Generell og avregistreringsfane. Angi årsak til avregistrering. Forklarende tekst legges i journal. Opphevelse av avregistreringskoder som «ikke kan komme igjen» skal kun gjøres av seksjonsleder.

 

 

Registrering i journal og OBS fritekst/koder

Journal: Det er bare de som utfører blodgiverintervju som har tilgang til journalen i ProSang. Tilgangen er viktig for å ivareta blodgiveropplysninger.

Bruk journal vedrørende informasjon som er viktig å formidle så lenge blodgiveren er aktiv. Det kan f. eks være informasjon angående et Ja - kryss på spørreskjema som blodgiveren alltid haker av for (f. eks allergier, partner vært i Afrika, blodoverføring).

Medisinske opplysninger skal også skrives i journal.

Det er viktig at informasjon av mer sensitiv art skrives i journal. Dette gjelder f. eks at giver har herpes genitalis antidepressiva, prøvd hasj. Det er mulig å fjerne tekst som er lagt inn på blodgiveren sin journal. Da vil teksten legge seg på journal historikk (skjult skjermbilde).

OBS Fritekst: Her kan det skrives informasjon som ikke er av sensitiv art.

Det kan være opplysninger som at blodgiveren ble uvel ved sist tapping, trombocyttall på blodgiveren eller hvilken arm som er best å tappe fra. Her blir det stort sett skrevet ned en del generell info som er av kortvarig interesse (fra blodgivning til neste blodgivning). Det er viktig å fjerne OBS fritekster når den ikke gjelder lenger. Da vil informasjonen ligge på OBS historikk (skjult skjermbilde).

 

OBS Kode: Det er ønskelig at OBS koder blir brukt på blodgiver med informasjon som vi ønsker skal vises hver gang vi henter opp en blodgiver i ProSang. Her er noen eksempler på obs koder:

 

A65     Giver over 65 år. Årlig vurdering

A29     Samt. ikke plasma ut av Norge.

 

Når det er lagt inn en obs kode på en giver vil den dukke opp hver gang blodgiveren hentes i ProSang. Personalet på samtalerommet og innkalling får på denne måten nyttig informasjon om blodgiveren.

 

 

Global OBS kode

To globale OBS koder er laget i ProSang.

Disse er:

A12. >60 år, mål BT

A65. Giver over 65 år. Årlig vurdering

 

De globale obs kodene vil være synlig på alle blodgivere i Obs i ProSang, men kun være aktive for de blodgiverne som oppfyller alderskravet.

Når OBS kodene er aktive vil de være svarte og vil dukke opp i «popup» bildet når giver hentes i G000.

 

Det kan gjøres søk (G100) på hvor mange blodgivere som har de ulike obs kodene. Det vil da være mulig å finne hvor mange givere som f. eks sier nei til at deres plasma føres ut av Norge til legemiddelproduksjon.

 

 

Blodgiver som ikke ønsker eller ikke skal tappe bestemte produkter

Det er mulig for blodgiveren å reservere seg mot salg av plasma. Det kan også være andre grunner for at det ikke skal tappes plasma eller trombocytter. En sperrer for plasmasalg med OBS-kode P08 eller en kan gå inn i Tapping og sperre for aktuell produkt i «Tappesperrer».

Alle spørreskjema skal arkiveres i minst 30 år ifølge blodforskriften § 4-9. «Oppbevaring av helseopplysninger, retting, sletting og sperring av opplysninger»

De lagres ved elektronisk spørreskjema på hver blodgiving hos blodgiveren.

Papirskjema scannes og lagres elektronisk: Trykk på skanner-skann til e-post-Til mappe-«Blodbank_Levanger». Husk innstilling på 2-sidig dokument. Anker 

Kontroller at skjema har kommet på rett plass ved å gå inn i I:\HNT - Felles\Lagringrekvisisjoner\BLODBANK_Levanger