ALM-MB-pre; Prøvebehandling og sentrifugering v. 2.4

ARBEIDETS GANG

Prøvebehandling og henstand før sentrifugering

Prøverør til serum (SST og rør uten tilsetning) skal koagulere ved romtemperatur i minimum 30 min, men maks 2 timer henstand på blodlegemer. Vi tar ikke hensyn til om pasienten er behandlet med anti koagulans – minimum 30 minutter benyttes for alle.

Det er merkede stativ som benyttes henstand i påvente av sentrifugering. Merkingen for stativene til sentrifugering er: 0-15 min, 15-30 min, 30-45 min og 45-60 min (over hel time). Prøvene plasseres i stativet ut fra prøvetakingstidspunkt (Levanger) eller ut fra tidspunkt de er klare for sentrifugering (Namsos) for å få riktig henstand og koagulasjonstid før sentrifugering. Prøverør koagulerer stående.

 

Det er eget merket felt for prøver som krever spesiell sentrifugering.

Prøver fra prøvetakingslab skal være klare til sentrifugering når de kommer til prøvefordelingsrom.

 

Hasteprøver settes i eget stativ merket Ø-HJELP for å kunne sentrifugeres så raskt som mulig.

Namsos benytter ikke eget stativ, men merker hasteprøver med rosa ring.

Husk romtemperatur (25 °C) på prøvematerialet før sentrifugering.

 

StatSpin ved BB: Koagulasjonsprøver fra traumer (PT-INR, APTT og Fibrinogen) kan sentrifugeres i hurtigsentrifuge såfremt de blir analysert like etter sentrifugering.

Øvrige prøver som virkelig haster kan vurderes sentrifugert her dersom det ikke er annen sentrifuge tilgjengelig umiddelbart.

 

For alle prøver gjelder det å følge evt anvisning på etikett dersom det er spesiell håndtering før, ved eller etter sentrifugering.

Kuldeagglutininer og kryoglobuliner tas på varme glass (står i varmeskap).

Kuldeagglutininer (EDTA rør) inkuberes i min 15 minutter i varmeskap før sentrifugering ved 37 oC.

Kryoglobuliner koagulerer i varmeskap i min 30 minutter og maks 3 timer.

Det er viktig at prøvene holdes varme til plasma/serum er skilt fra blodlegemene (velg eget program på sentrifuge)

 

Noen spesielle forhold:

         Glukose i heparinrør bør sentrifugeres raskt og helst innen 10 min. og i vanlig gel-rør etter 30 min. henstand. Dette gjelder spesielt når glukosesvaret skal benyttes til diagnostikk. Viser til Nasjonale kliniske retningslinjer utgitt av helsedirektoratet vår 2009.

         Ved prøver hvor det er rekvirert analyser som er lysømfintlige, benyttes aluminiumsfolie rundt prøverørene.

         For avkjøling i koaguleringsfasen løses dette ved å bruke en blanding av is og vann for å sette prøvene i – ikke bare isbiter fordi det kan føre til hemolyse. Tørk av rørene før de settes i sentrifugekoppene.

         IGRA – Skal stå i 37 °C i 16-24 timer. Sentrifugeres ved vanlig hastighet i 15 min og settes i kjøleskap etter sentrifugering

         For koagulering ved 37 °C benyttes inkubator over benken for mottak av prøver eller på prøvetakingslab ved sykehuset Levanger. Sykehuset Namsos benytter benytter varmeskap på sentrifugerom (H1005C).

         Homocystein tatt på EDTA rør må sentrifugeres og avpiptteres innen 30 minutter. Ved bruk av spesialrør er det max 6 timer før sentrifugering og avpippetering – vi anbefaler sentrifugering fortløpende evt sammen med serumrør etter henstand.

 

Sentrifugering

Prøverørene sentrifugeres etter korrekt tid og andre kriterier for riktig forbehandling. Sentrifugene er innstilt med ferdige program for bruk, se egne oppslag på sentrifugene. Se evt mer informasjon i intruksjonsmanualer. Se også prosedyre ALM-MB-N-pre; Bruk av sentrifuge Heraeus MEGAFUGE 16R


Følg anvisning på etiketter for prøver som krever spesiell behandling når det gjelder f eks temperatur, tid eller hastighet.

 

Heparin, Citrat og EDTA rør kan sentrifugeres uten henstand, men bør ha romtemperatur.

Det er viktig at serum/plasma er skilt fra blodlegemene innen 2 timer etter prøvetaking, enten ved gelbarriere eller avpipettering.

 

Temperatur:

Hovedregel er sentrifugering ved romtemperatur. Gel-rør skal sentrifugeres ved 20-22 oC og temperaturregulerte sentrifuger har hovedprogram innstillt på denne temperaturen.

Enkelte analyser krever kjølesentrifugering (5oC). Dersom ikke en egen sentrifuge kan være innstsillt på kjøling må sentrifugen kjøres en runde for å senke temperaturen før prøven(e) settes i. Husk å tørke av vann fra prøverørene.

Ved behov for sentrifugering ved 37 oC benyttes program eget program på Sigma 3-16KL sentrifuge.

Avpipettering

Etter sentrifugering inspiseres serum/plasma i prøverørene før videre fordeling i stativ til de ulike analyser/instrumenter/arbeidsstasjoner.

 

Rør som skal avpipetteres settes i stativ for dette. Plasser rørene i rekkefølge bak hverandre og samle en pasient pr rekke. Finn tilhørende etiketter for hver pasient og klistre nødvendige etiketter på sekundærrør. Kontroller pasientidentifikasjon og analyser ved overføring av prøvematerialet til sekundærrør. Gjør ferdig en pasient før prøver fra neste påbegynnes.

Alle primærrør settes i ”Vekksett”/”Ekstra glass”-stativ med dagens dato og oppbevares på kjølerom i fire dager (Levanger) og fem dager (Namsos). Primærrørene plasseres i stativ etter siste siffer i fødselsnummer.

 

Gel-rør bør ikke sentrifugeres på nytt. Økning av kalium er proposjonal med lagringstiden etter første sentrifugering. Det anbefales derfor ikke å resentrifugere prøver på gel-rør som er blodtilblandet. De bør avpipetteres i plastrør før sentrifugering. For pasienter med hypokalemi vil en slik ukorrekt prøvehåndtering kunne føre til normale kaliumverdier. Problemstilling med blodtilblandet serum og resentrifugering er mest aktuell for prøver mottatt i post.
Legg in kommentar; Blodtilblandet serum, enkelte analysesvar er usikker. Prøven analyseres som vanlig.

Oppbevaring

De fleste prøver vil bli analysert samme dag eller i løpet av en vakt. Prøver som må oppbevares før analysering eller videreforsendelse settes i respektive stativ i kjøleskap. Dersom det er andre krav, som for eksempel frysing, romtemperatur eller lysbeskyttelse, følges anvisning på etiketten.

Feilkilder og interferens

For lav hastighet/tid kan føre til at gel ikke flytter seg opp i gel-røret eller at blodlegemene ikke blir godt nok separert fra serumet eller plasmaet.

Kjølesentrifuge må få temperert seg til romtemperatur før sentrifugering av koagulasjonsprøver.

Ved nedkjøling vil også kalium lekke ut av cellene, og gi falskt forhøyet svar.