ALM-MB-L-pre; Bruk av Heraeus sentrifuge Labofuge 400R v. 1.6

Arbeidsbeskrivelse

ANSVAR

Fagbioingeniør og spesialbioingeniører for faggruppe 4 har ansvar for opplæring og at prosedyren er oppdatert.
Den enkelte ansatte har ansvar for at prosedyren blir fulgt.

 

HMS/sikkerhetsinformasjon

Sentrifugering omfatter behandling/håndtering av biologisk materiale. Bruk av hansker vurderes og er den enkeltes ansvar, se nivå 1 prosedyre: Usterile engangshansker. Valg og bruk av usterile hansker. Usterile engangshansker. Valg og bruk av usterile hansker. Ved ev. søl av human væske i/på sentrifuger, benker eller gulv, se nivå 1 prosedyre: Desinfeksjon av gulv og inventar. Generell overflate og flekk-desinfeksjon. Desinfeksjon av gulv og inventar. Generell overflate og flekkdeisnfeksjon

 

FORMLER BRUKT I AUTOMATISKE BEREGNINGER

Omregningsformel fra G (sentrifugalkraft) til RPM (omdreininger pr minutt eller hastighet):

G = O2 x r x 0,0000111 

O = RPM (omdreinings-tallet pr. minutt)

r = radius i cm (målt fra sentrum av sentrifugeakse til bunnen av sentrifugerøret m/rørholderne i horisontal stilling)

En forenklet tabell viser denne sammenhengen, se ALM-MB-pre; Utrekning av sentrifugehastighet (Ikke tilgjengelig)

 

ARBEIDETS GANG

Det er festet en oversikt over anbefalt G, tid og hastighet for de forskjellige prøverør på lokket til sentrifugen.

 

Innstillinger

Kontrollpanelet har flere knapper for innstillinger og valg ved bruk av sentrifugen. Nedenfor beskrives de vanlige funksjoner for rutinesentrifugering av prøver. For nærmere utdyping av funksjoner i spesielle tilfeller vises til brukermanualer.

Se: ALM-MB-L-pre; Sentrifugehastighet, Heraeus Labofuge 400R (Prøvetakingspol.)

 

Temperatur:
Trykk på SET knappen under TEMP displayet for å aktivere innstillingen. Ønsket temperatur stilles ved hjelp av +/- knappene. Ved å trykke på SET knappen til slutt vil innstillingen lagres.

For best mulig effekt av kjølesentrifugering, ”kjøres” tom sentrifuge i ca 5 minutter.
Etter kjølesentrifugering bør lokket stå oppe og temperaturen stilles tilbake til romtemperatur.

 

Hastighet:
Trykk på SET knappen under SPEED displayet for å aktivere innstillingen. Hastigheten kan nå stilles i trinn på 100 rpm ved å bruke +/- knappene. Når ønsket hastighet er innstilt trykkes SET for å lagre innstillingen.

 

Tid:
Tids-innstilling aktiveres ved å trykke SET knapp under TIME displayet. Sentrifugeringstida stilles i minutter med +/- knappene. Tida kan stilles fra 1 til 99 minutter. Innstilling lagres ved å trykke SET. Kontinuerlig sentrifugering er mulig dersom du ikke setter noen tid. Sentrifugen stoppes ved å trykke STOP.

 

Akselerasjon og brems:
Det er forhåndsprogrammerte valg for disse parameterne. Det røde lyset til høyre for displayet viser at vi har valgt normal akselerasjon og at bremser er på.

 

Sentrifugering av prøver

  • Prøvene plasseres i likevekts-posisjoner i sentrifugekoppene. Fordel fortrinnsvis prøver i alle fire koppene dersom det er mange prøver. Bruk gjerne vekt for å kontrollere, spesielt om det er mange ulike typer prøverør. OBS! ikke plasser lange rør i de ytterste posisjonen i den innerste raden i koppene for de vil knuses når koppene svinges utover under sentrifugering.
  • Koppene plasseres i likevekt i sentrifugen. Alle fire koppene må stå i rotoren ved kjøring. Dersom det er ubalanse vil det lyse CAL i displayet og sentrifugen bremser opp og stopper.
  • Sentrifugen lukkes med et trykk på lokket til det høres et klikk. Når lokket er ordentlig igjen vil OPEN i hastighets displayet bli borte.
  • Still inn ønsket hastighet.
  • Still inn ønsket sentrifugeringstid.
  • Sjekk temperaturen.
  • Når alle innstillinger er som ønsket, trykk START. Det er grønt lys i lampa ved knappen når START funksjonen er aktiv.
  • Displayet for tid teller ned slik at en kan se hvor lang tid som er igjen av sentrifugeringen. Om det er nødvendig kan sentrifugeringen avsluttes tidligere ved å trykke STOP. Det er rødt lys i lampa ved knappen når STOP funksjonen er aktiv.
  • Sentrifugen åpnes ved å trykke på knappen LID. Det vil være gult lys i lampa ved knappen når lokket kan åpnes.

 

Nødåpning:

Det kan forekomme at det oppstår feil med låsen eller andre ting som gjør at lokket ikke kan åpnes på vanlig måte.

I de tilfeller benyttes følgende måte: OBS! Sjekk at rotoren har stanset før åpning av lokket.

  • Slå av sentrifugen.
  • Under sentrifugen er det en plastpropp til høyre for midten av kontrollpanelet. Ut for plastproppen er det merket med en L i front av sentrifugen.
  • Løsne plastproppen med et flatt skrujern eller lignende verktøy.
  • Dra båndet som er festet i proppen nedover for å løse ut låse-mekanismen på lokket.
  • Etter å ha fått åpnet lokket dyttes båndet tilbake i hullet og plastproppen settes på plass.

 

Vedlikehold

Brekkasje av rør under sentrifugeringen kan forekomme og fører ofte til søl av humane væsker i sentrifugene og koppene. Rengjøring og desinfeksjon gjøres i disse tilfeller etter generelle regler ifølge nivå 1 prosedyre: Desinfeksjon av gulv og inventar. Generell overflate og flekk-desinfeksjon. Desinfeksjon av gulv og inventar. Generell overflate og flekkdeisnfeksjon Vask av sentrifuge-kopper utføres ved behov. For vask av sentrifugen, se prosedyre: Sjekkliste for prøvetakingspoliklinikken ALM-MB-L-pre; Sjekkliste for prøvetakingspoliklinikken.

Service

Ved driftsstans av sentrifugen vises til prosedyren: Rutiner ved instrumentsvikt, forebyggende arbeid, vedlikehold og service av instrumenter/utstyr ALM-; Rutiner ved instrumentsvikt, forebyggende arbeid, vedlikehold og service av instrumenter/utstyr

Ved driftsproblemer noteres det inn i Medusa. Reg.nr 8201-1248