ALM-MM-; Hygiene og sikkerhetsrutiner på Lab. for med. mikrobiologi v. 1.12

Arbeidsbeskrivelse

ANSVAR

Seksjonsleder ansvar for å oppdatere denne prosedyren. Alle ansatte på med. mikrobiologi har ansvar for å følge prosedyren. Ansatte tar årlig oppdatering i smittevernrutiner gjennom kompetanseportalen. Seksjonsleder har spesielt ansvar for at nyansatte setter seg inn i innholdet i denne prosedyren. Avd.leder har ansvar for å bestille rundvask etter behov.

 

Fremgangsmåte/Utførelse av analysen

Arbeid med biologisk materiale

Med inneslutning menes barrierer som anvendes for å unngå at biologiske faktorer kommer i utilsiktet kontakt med mennesker eller miljø.

 

Vårt laboratorium har inneslutningsnivå 2 for aktiviteter forbundet med biologiske faktorer i gruppe 2. Se liste over klassifiserte biologiske faktorer (smitterisikogrupper). Alle prøver som sås ut manuelt, unntatt blodkulturer, bitt eller klor fra dyr/mennesker, insektsbitt/flåttbitt, prøver fra nedre luftveier og fæcesprøver, sås ut i avtrekksskap ved prøvemottaket. Blodkulturer, bitt eller klor fra dyr/mennesker, insektsbitt/flåttbitt, fæcesprøver og prøver fra nedre luftveier sås ut i sikkerhetsbenk. Genteknologiske prøver behandles i egne sikkerhetskabinett.

 

Resistensoppsett av multiresistente bakterier skal foregå i sikkerhetsbenk.

Generelt bør arbeid med mer smittsomme/resistente bakterier, eksempelvis Shigella spp., foregå i sikkerhetsbenkbenk.

 

Vårt laboratorium har ikke inneslutningsnivå 3 (BSL3) kapasitet for for å arbeide med prosedyrer som krever bruk av inneslutningsnivå 3 (BSL3). En oversikt over hvilke bakterier, virus, sopp og parasitter som hører inn under smitterisikogruppe 3 og 4 finner du her: Arbeidstilsynet.no

 

Klassifisering i risikogruppe er ikke ekvivalent med krav til inneslutningsnivå på laboratoriet. Alle typer arbeid med biologiske materialer som man mistenker kan inneholde virale agens i smitterisikogruppe 4 (se vedlegget «Mikrober med antatt stort smittepotensiale» under relatert) må utføres i laboratorium som har minst inneslutningsnivå 3 kapasitet. Med. mikrobiologi ved St. Olavs Hospital har inneslutningsnivå 3. Kontakt mottakende laboratorium før videresending av slike stammer bla. for råd vedr. videre behandling av materiale. Se underkapitel sending av prøver.

 

Når det gjelder mikroorganismer i smitterisikogruppe 3, er det type arbeid med mikroorganisme som vil avgjøre behov for bruk av inneslutningsnivå 3 (BSL3). Når smittespredning kan skje ved dråpe- og aerosolspredning, vil stort sett arbeid som bidrar til å danne aerosoler, slik som blanding av prøver, risting, sentrifugering og sonikering utgjør en særlig risiko for laboratoriepersonell og bør dermed foregå i inneslutningsnivå 3.  Ellers kan håndtering av pasientmateriale utføres ved inneslutningsnivå 2 (BSL2) i godkjent sikkerhetsskap klasse II med egnet beskyttelsesutstyr basert på fortløpende risiko og sårbarhets (ROS) analyser. Generelt bør alle prosedyrer utføres slik at man minimerer risiko for generering av aerosoler og dråper. Eksempler på arbeid som kunne utføres ved inneslutningsnivå 2 (BSL2) inneholder fortynning / fordeling av prøver, forberedende åpent arbeid med prøver for molekylærdiagnostikk før inaktivering og inokulering av dyrkingsmedier.

 

Sending av prøver

Hvis en mikroorganisme i smitterisikogruppe 3 eller 4 tilfeldig er identifisert på MaldiTof: Inaktiver stammen ved å tilsett TFA på plata innen 30 minutter etter analysering og ta kontakt med St. Olav for råd vedr. videre behandling.

 

Ved innføring av nye arbeidsprosesser som bidrar til å danne aerosoler, slik som blanding av prøver, risting osv. må det gjøres en ROS vurdering av arbeidsprosessene. Se Metoder for risiko- og sårbarhetsvurderinger i HNT - ROS.

 

For generell labortoriesikkerhet, se informasjon fra WHO: https://www.who.int/ihr/publications/biosafety-video-series/en/

 

Mottak av prøver/håndtering i felles prøvemottak:

Særlige alvorlige smittsomme importsykdommer representerer utfordringer når det gjelder diagnostikk og beskyttelse av personell. Ved mistanke om prøver med potensielt stor smittefare / spørsmål om svært alvorlige infeksjonssykdommer (se vedlegg) skal:

  • Prøveforsendelsen skal ikke åpnes.
  • Mikrobiolog kontaktes umiddelbart.
  • Prøver skal ikke sendes videre før legevurdering.
  • Prøver sendes videre til St. Olavs Hospital. Se kapitelet sending av prøver.

Videre håndtering av forsendelsen skal skje ved St. Olavs Hospital.

 

Intern melding (for inneliggende pasienter)

Seksjon for smittevern og infeksjonsmedisiner skal varsles og de vil ha hovedansvaret for pasientbehandling og pasientlogistikk, og vil bistå ved vurdering av:

  • Behov for luftsmitteisolasjon
  • Fare for utbrudd/smittespredning

 

Arbeid under en pandemi:

Ansatte er ansvarlig til å gjøre seg kjent å følge de pålegg og instrukser arbeidsgiver bestemmer. Det blir gitt oppfølgende informasjon på sykehusets intranettsider.Ved en pandemi må MM gjøre en ROS-vurdering om smitterisiko ved ulike bakteriologiske prosesser. Se Metoder for risiko- og sårbarhetsvurderinger i HNT - ROS

 

Arbeidstøy:

Alle som jobber på laboratoriet, skal ha sykehusets arbeidstøy på seg, og bruke hansker og smittefrakk der dette er nødvendig. De som har smittefrakk på seg, må ikke bevege seg andre steder i laboratoriet. Skift klær/smittefrakk ved synlig søl. Det legges  i en gul pose for smittetøy. Arbeidstøy som med. mikrobiologi bruker skal ikke behandles som infisert tøy.

Ved utsæd og etterarbeid av fæcesprøver og ved sortering og pakking av brukt utstyr til autoklavering, brukes smittefrakk. Ved gjenbruk av smittefrakk, se Smittevern_–_avkledning_og_påkledning_ved_gjenbruk_av_smittefrakk.docx  

Privattøy skal ikke oppbevares på laboratoriet. Jakker som MM har, kan brukes i lokalene på ALM.

 

Håndhygiene:

Hånddesinfeksjon er førstevalget ved håndhygiene og utføres når hendene er synlig rene. Når hendene er synlig forurenset foretas håndvask. Les mer i prosedyren  håndhygiene og i nasjonal veileder for håndhygiene .

Hansker bør brukes ved utpakking. Prøveglass som er synlig forurenset plasseres i en plastikkpose og settes i eget stativ.

Dersom papirrekvisisjon er tilsølt med biologisk materiale legges denne i en plastlomme før man tar kopi av rekvisisjonen. Tilsølt rekvisisjon makuleres etterpå.

Hansker brukes ved utsæd av prøver, arbeid med blodprodukter, og analysearbeid  med mikrober som er potensielt smittefarlig (f. eks MRSA, patogene tarmbakterier.)

En må regne med at hansker blir forurenset under arbeidsprosedyren og derfor skal det ikke utføres andre oppgaver med hanskene på, f.eks ta telefonen. Hanskene skal bare brukes til en arbeidsprosedyre, og de skal kastes i smitteavfallsesken etter bruk.

 

Mat og drikke:

Inntak av mat og drikke skal ikke forekomme på laboratoriet. Kun lukket drikkebeholder er tillatt inne på laboratoriet. Matvarer skal ikke oppbevares i kjøleskap/kjølerom sammen med pas.prøver, kulturer eller annet infeksiøst materiale.

 

Rengjøring:

Ved søl av kultur, blod eller annet prøvemateriale skal benken eller gulvet straks desinfiseres av den som har forårsaket sølet. Vask deretter med 70% des.inf.sprit. Papiret og hanskene behandles etterpå som smittefarlig avfall. Ellers ved større uhell med søl av infisert materiale vises til prosedyren Generell overflate- og flekkdesinfeksjon – gulv og inventar.

Områder som ikke rengjøres av rengjøringspersonalet må vi i felleskap sørge for å holde rent og støvfritt.

Genteknologisk lab har egne rengjøringsrutiner som er beskrevet i interne prosedyrer.

Den enkelte er ansvarlig for å holde sin arbeidsbenk ren for mulig smitte. Overflater/gjenstander kan desinfiseres med 70% sprit i 1 min. eller med LifeClean i 2 min. Arbeidsbenker bør tørkes over med 70% des.inf.sprit daglig etter arbeidets slutt. Hold god orden på arbeidsbenken. Rene og urene områder skal holdes adskilt  på laboratoriet.

På prøveutpakkinga  brukes benkepapir med plastbelegg. Dette skiftes daglig og benkene vaskes  med 70% des. inf.sprit. Dette gjøres av den som har ”DA-vakt”.

Månedlig tas alt utstyret ut fra avtrekksskap og  sikkerhetsskap og det vaskes  med 70% des.inf.sprit/Life Clean Desinfeksjon. Ved daglig renhold tørkes  benkeflatene over med 70% des.inf. sprit.

For best mulig effekt av sikkerhetsskapene, bør det stå minst mulig utstyr i disse.

Inkubatorene rengjøres med såpe og vann 1 gang i kvartalet. Inkubatorene blir rengjort 1 gang pr. år med sprit.

Månedlig/kvartalsvis renhold står på listen ALM-MM; Vedlikeholdsoppgaver for MM. Det kvitteres her når dette er gjort.

Seksjonsleder har ansvar for å bestille rundvask etter behov.

 

Sentrifuge:

Ved søl/uhell i sentrifugen må denne rengjøres umiddelbart med 70% sprit.
Regelmessig rengjøring av sentrifuge inngår i seksjonens generelle vedlikehold.

 

Avfallshåndtering:

Viser til prosedyren Avfallsplan, som beskriver avfallsprosedyrene for sykehuset. For med.mikrobiologi gjelder det spesielt at alt av biologisk materiale, engangsrør, engangsbeholdere som er brukt til kulturer og prøver kastes i smitteavfallseskene. Brukte munnbind og engangshansker kastes også hit. Brukt benkepapir kastes i papiravfall.

 

Utsådde pasientprøver, som er mer enn 7 dager gamle, kastes i smitteavfallseskene. Brukte objektglass kastes i gule kanylebokser og settes ut i avfallsrommet når de er fulle. Merk smitteavfallseskene med etikett «Smittefarlig avfall», skriv på ALM/MM/dato og boksene settes i avfallsrommet ute på gangen.

La det stå minst mulig av søppel igjen ved dagens slutt.

Brukte bakterieøser kastes i liten gul kanyleboks m/plastikkpose. Skift  poser i gulboksene  etter hver dag, eller ved behov.

Plastikk-kanner med avfall fra Gram fargemaskina, se prosedyre:  Automatisk gramfarging med Previ Color Gram.

Fulle poser fra beholderen brennbart avfall ved fargemaskina, lukkes og settes på avfallsrommet.

Genteknologisk lab har egne avfallshåndteringsrutiner som er beskrevet i interne prosedyrer.

 

Rengjøring av flergangsutstyr.

Forurenset utstyr og brukte saltvannsrør med mer, autoklaveres før vask. Se egen prosedyre: Autoklave.

Mortere, som er brukt til vevsbiter, settes i vann i autoklavebøtten straks etter bruk inntil de kan autoklaveres.

Vasking av plater til MaldiTof gjøres i vasken på fæcesplassen. Se egen prosedyre.

 

Utsæd og etterarbeid av prøver:

Utsæd av prøver skjer hovedsakelig i avtrekkskapet på prøvemottaket. Unntak er fæces- og prøver fra nedre luftveier, som sås ut  i sikkerhetsskap.

 

Vurdering av prøver gjøres på benk, uten bruk av hansker, men etterarbeid av fæcesprøver gjøres i sikkerhetsskap, med hansker og med smittefrakk på.

 

Sending av prøver:

Se prosedyre: ALM-MM-Mottak; Sending av prøver og ALM-; Sending av prøver til andre laboratorier

 

Informasjon om sending, se praktisk veileder i forsendelse av smittefarlig biologisk materiale, utgitt  av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

 

Forsendelse av smittsomt biologisk materiale er inndelt i kategori A og B. Kliniske opplysninger som tilsier bakterier/virus i gruppe 4 sendes SOH i kategori A.

I kategori A inngår kulturer av de fleste mikroorganismer i smitterisikogruppe 3 og alle (både biologiske materialer og kulturer) i smitterisikogruppe 4. I kategori B inngår alle øvrige biologiske materialer og kulturer av mikroorganismer.

 

Det skilles mellom kulturer av infeksiøst materiale og prøvemateriale fra menneske med antatt infeksiøst innhold. Kategori A kan ikke sendes pr.post og den som sender slikt materiale må være sertifisert. Pr. i dag har ikke HNT slik sertifisering.

 

 

 

Generell orden:

  • Sett tingene på den plassen de hører hjemme
  • Kit/skåler står på faste plasser på kjølerommet og skal ikke flyttes. Eskene med antibiotika skal stå i alfabetisk orden.
  • Holde orden på lagrene
  • Når du pakker opp varer, gjør varemotak i SAP.
  • Skålene skal fortrinnsvis stå med bunnen opp og stativene merkes med utsådd dag, inneliggende/pol.
  • Logg av og avslutt pc’en ved dagens slutt

 

 

Vaksine: Alle som arbeider ved mikrobiologisk lab. bør være vaksinert mot hepatitt B.

 

Ved uhell med sprut på øyne og behov for øyedusj nøddusj, finnes denne på veggen ved inkubatorrommet. Nøddusj er plassert ved øyedusj.