Før oppstart: Hvordan vet man at det er et behov for endringen og at endringen er en forbedring? Dette bør beskrives før iverksettelse, slik at det kan brukes i evalueringene om endringen har vært vellykket. Alle endringer skal basere seg på HNT sin kvalitetspolitikk og miljøpolitikk, føringer fra eier, samt lover og forskrifter. Risikovurdering av pasientsikkerhet må inngå i planlegging, gjennomføring og evaluering av alle tiltak innad og på tvers av tjenestenivå, i tråd med regionalt rammeverk for risikostyring.
1. Beskrive endringen, formålet og gevinsten med endringen (potensielle konsekvenser)
2. Beslutte om konsekvensutredning skal gjøres
3. Konsekvensutrede endringen*
- Risikovurdere endringen, eventuelt utføre en ROS-vurdering
- Fastsette mål (inkl. nye muligheter) som skal oppnås med endringen (kvalitative og kvantitative)
4. Beslutte om endringen skal gjennomføres (ut fra pkt. 3 vurdere om beregnet gevinst står i forhold til kostnadene og risikoen)
5. Lage en plan for iverksettelse (vurder om det er hensiktsmessig med småskala/pilot utprøving først)
6. Beslutte iverksettelse av planene i pkt. 5
7. Iverksette endringen
8. Evaluering av den implementerte endringen
9. Eventuell justert endring eller ny praksis som følge av evalueringen
*Konsekvensutreding innebærer også bl.a.: gevinst pasientbehandling, sikkerhet, forsvarlighet, kvalitet, HMS ansatte, kapasitet (ressurser), bemanning, kompetanse, ytre miljø, IKT, instrumentering, tekniske forhold, bygningsmessige forhold, organisasjonsmessige forhold (inkl. ansvar og myndighet), lov- og forskriftsmessige hensyn, ledelsessystemet for kvalitet, økonomi, berørte prosesser og interesseparter internt og eksternt, samt behov for kommunikasjon og informasjon. Dette dokumenteres i skjemaet: "Skjema for endringskontroll" (vedlegg til denne prosedyren).
Skjemaet - vedlagt under Relatert - har form som en sjekkliste. Dersom det er mindre endringer med lav risiko - kan mange av punktene under "Konsekvensutredning" i skjemaet fylles ut med kommentaren "Vurdert ikke nødvendig å utrede (VIN)" eller "Ikke aktuell (IA)".
Nye felt/punkter kan - og bør - legges til alt etter behov, men eksisterende felt skal ikke slettes. Feltstørrelsen kan utvides etter behov med linjeskift.
Dersom det er mer hensiktsmessig å referere til egne dokument under et felt så skriv inn referansen under "Beskrivelse" og kryss av for "Ref. dok".
Skjemaet arkiveres i Elements eller som vedlegg til aktuelt forbedringsforslag i EQS.
Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten, spes. § 6 "Plikten til å planlegge".
ISO 9001;2015, pkt: 6.3 og 8.5.6.