· Resultatet på RhD-typing går ikke over fra IHCom til Beaker når reaksjon med anti-D er 2+ eller 1+. Endre reaksjonsstyrke på brønnene i IHCom til 3+, slik at konklusjonen blir RhD Positiv. Legg inn kommentar øverst til høyre: «Pasienten har en svak D-egenskap». Kommentaren blir med over til Beaker. Lab.vakta gjør P538 og gir beskjed til blodbankpersonalet slik at de kan legge kommentar i ProSang
· ProSang P554: Utføres av alle med arbeidssted Blodbank. Labvakt gir beskjed til blodbankpersonalet slik at de kan legge inn kommentaren.
o Situasjon: Velg skjerm
o Aktuell situasjon-Legg til
o Registrere fritekst: «Pasienten har en svak D-egenskap»
Følg beskrivelsen for Alle pasienter med disse tilleggene:
· ProSang (P554): Hvis reaksjon med anti-D er svakere enn 2+, skal pasienten ha RhD negativt blod. I P554 må det legges inn «Pasienten har en svak D-egenskap. Ved behov for blodtransfusjon skal pasienten ha RhD negativt blod.» (Se beskrivelse under Alle pasienter)
· Det skal sendes prøve til Ullevål til utredning av svak D-egenskap. Dersom pasienten er inneliggende, tas prøven så snart som mulig. Ved polikliniske prøver må vi kontakte rekvirent, slik at de får tatt ny prøve. Ullevål ønsker 1 EDTA-glass, helst uåpnet og minimum 3 ml. Rekvirering til Ullevål gjøres når blodbankpersonalet er tilstede
· Når vi får svar fra Ullevål på utredning av svak D, skal resultatet legges inn i ProSang P554. Se prosedyre ALM-BB-Lab; Sending av prøver til og mottak av prøvesvar fra andre laboratorier
Følg beskrivelsene for Alle pasienter og Fertile kvinner med disse tilleggene:
· Hvis reaksjon er svakere enn 2+: Sett hake for Til utredning i P538. Lag konvolutt på pasienten og legg den sammen med rekvisisjon og "Svar antistoff gravide" i skuffa for antistoffbesvarelser.
· Besvarelse av seksjonsleder eller annen bioingeniør med godkjenning for besvarelse av svangerskapsprøver. Se pkt. 10 i prosedyre ALM-BB-Lab; Irregulære blodtypeantistoff, utsending av svar for besvarelse og videre oppfølging.
Sikre at alle
pasienter som har svak reaksjon med anti-D (2+ eller svakere) i IHCom behandles
korrekt.
Sikre at
fertile kvinner som har reaksjon med anti-D som er svakere enn 2+
behandles korrekt.
Prosedyren gjelder for alle som er godkjent for vaktarbeid på blodbanken.
Prosedyren omfatter alle pasienter som har svak reaksjon med anti-D, dvs. 2+ reaksjon eller svakere.
Det er viktig at det legges kommentar i Beaker og ProSang på alle med svak RhD-egenskap slik at resultatet kan sammenlignes neste gang pasienten tar en prøve.
Fertile kvinner som har svak reaksjon med anti-D (svakere enn 2+) skal ha RhD negativt blod. Det skal sendes prøve til Ullevål til utredning av svak D-egenskap.
Gravide som har svak reaksjon med anti-D skal behandles som RhD negative i svangerskapet. De skal også ha RhD profylakse etter samme retningslinjer som RhD negative. Det skal ikke tas prøve til Føtal genomisk typing av disse.
Veileder for transfusjonstjenesten i Norge, utgitt av Helsedirektoratet. Utgave 7.3 2017 https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/veileder-for-transfusjonstjenesten-i-norge
Seksjonsleder på blodbanken sammen med den fagbioingeniør som er delegert ansvaret for laboratorieanalysene er ansvarlig for at teknikken og reagensene som brukes er validert og godkjent av norske helsemyndigheter.
Fagbioingeniør er ansvarlig for at prosedyren holdes oppdatert.
Forfatter: |
Lene Johnsen Salberg (Overbioingeniør) |
---|---|
Godkjent av: |
Birgit Johanne Hoel Stubbe (Seksjonsleder) |
Dokumentadministrator: | Tove Elisabeth Berg Vordal (Fagansvarlig bioingeniør) |
Dokument-ID: | 25798 |
Gyldig fra: | 04.01.2023 |
Revisjonsfrist: | 03.01.2028 |
Ryddet i Arbeidets gang, fjernet mye tekst som sto flere ganger.
Fjernet kommentering direkte i Beaker, da dette ikke lenger er mulig.
Prøven til Ullevål tas på EDTA-glass så snart som mulig. Rekvirering til Ullevål gjøres når blodbankpersonalet er tilstede.
Endret revisjonsfrist til 5 år etter godkjenningsdato.
Endret enhet fra BB til ALM.