ALM-BB-Lab; Irregulære blodtypeantistoff, utsending av svar v. 3.13

Arbeidsbeskrivelse

Ansvar

Alle som er godkjent for bakvakt på blodbanken har ansvar for å følge prosedyren. Fagbioingeniør med ansvar for blodbankanalyser og svangerskapsprøver er ansvarlig for å holde prosedyren oppdatert.

Fremgangsmåte

Scanning av svarark og antigram: Antigrammene scannes i Beaker av den som utfører screening og identifisering. Merk aktuell prøve i Uteståendeliste og velg Åpne SnapShot (symbol  helt til høyre i bildet). Trykk Legg til skanning og scan alle ark samlet. Roter alle sidene og legg inn tittel, f.eks. antistoffutredning. For å finne de scannede bildene, gå inn i Prøveoppslag (etter prøve). Link til de scannede bildene ligger rett under resultatene.

Etter identifisering: Kan gjøres av alle som identifiserer.

Legg inn erytrocyttantistoffet(ene) i ProSang P551. Velg alltid med tabell. Hvis det ikke er gjort uttypinger som skal i tabell, går vi bare videre uten å legge inn noe.

Ikke legg inn krav til negativt antigen på følgende antistoffer:

         Anti-Leb

         Anti-Ch

         Anti-Kn

         Anti-Bga

DAT og evt. IgG og C3d etterrekvireres i Beaker.

Spesielt ved svangerskapsprøver

P551 utføres av seksjonsleder eller annen bioingeniør med godkjenning for verifisering av antistoffer. Er prøven titrert, bruk kode 420. Titrerte prøver fryses også ned. Disse prøvene brukes til parallelltitrering ved neste gangs innsending av svangerskapsprøve.

Er prøven IKKE identifisert fordi antistoffscreening er negativ, gjør om antistoffbesvarelsen til fritekst og legg inn «tidligere påvist» i teksten. Gå via tabell på spesifikt antistoff og direkte til tekstredigering på identifiserte antistoff.

Prøven ferdigrapporteres i P552/P580 av annen person som har godkjenning for verifisering av antistoffer. Hvis bare en person med denne type godkjenning er på jobb, kontaktes vakthavende lege ved AIT/SOH før prøven ferdigrapporteres hvis det er tvil om videre oppfølging.

Kommentering

Pasientprøver: Utføres av den som har utført identifiseringen, rutine P551

  • Pasienter med spesifikt blodtypeantistoff: Trenger ikke legge inn ytterligere kommentar. Bruk tabellen. UNNTAK: Pasienter med (mulig) auto-anti-e: Legg inn kode 125.
  • Uidentifiserbart antistoff: Kode 423.
  • Pasienter med svak positiv screening og negativ identifisering: Legg inn kode 422. P552: Sett hake i ruta for "Akseptere dataforlik i fremtiden".
  • Pasienter med 2 prøver med negativ antistoffscreening etter tidligere uidentifisert blodtypeantistoff som er vurdert til å kunne sette opp dataforlik etter prosedyre ALM-BB-Vakt; Utvidet forlik
    Kode 466. Gå inn i P961 og hak for Akseptere dataforlik.
  • Pasienter med autoantistoff:

o    Sterke auto-varme: Definisjon: Ved identifisering er mer enn halvparten av cellene positive ved IAT-teknikk. Kode 123 og 128

o    Sterke auto-kulde: Definisjon: Ved identifisering er det minst 2 celler med 2+ reaksjon eller mer ved IAT-teknikk. Kode 124, 128 og 129

o    Auto-kulde uansett styrke: Kode 124 og 129

o    Alle autoantistoff: Legg til kode 131

o    NB! Kode 129 settes alltid øverst i besvarelsen!

  • Anti-D Profylakse: Legg inn kode 154, legg inn dato for gitt profylakse. Legg til kode 155. I P552 sett hake for DATAFORLIK neste gang. Vi slipper da at første negative prøve går til utredning
  • Anti-A1: Legg inn fenotype, antistoff og krav om A1 neg i tabell. Legg til kommentar som fritekst: «O blod er ikke typet på A1. Dersom O blod gis ut, må melding som kommer på skjermen om at posen ikke er typet på A1 overstyres».

Ferdigrapportering av pasientprøver: Kan gjøres av alle som utfører identifisering.

  • Ferdigrapporter T&S-prøver fra pasienter i P552/P583.
  • Rekvisisjon arkiveres i pasientens arkivkonvolutt sammen med utredningsdokumentasjonen og legges i skuff for ferdigbesvarelse av antistoffutredninger.
  • Lag konvolutt på de som ikke har det fra før.

Ukjent i Prosang: Antistoffbesvarelse vises ikke i Prosang ved oppslag av pasient om denne avventer kontrolltyping. Sjekk med rekvirent og ta en kontrolltyping om dette er mulig. Dersom pasienten er reist hjem, gjør om pretransfusjonsprøven til kontrolltyping i P586. Sjekk til slutt at antistoffbesvarelse vises som det skal i P000.

Etter kommentering: Gjøres kun av bioingeniører med godkjenning for verifisering av antistoffbesvarelse.

         Gå inn i P968 og kontroller det som er lagt inn. Se etter at det er lagt inn riktige fenotyper, DAT og riktig konklusjon mht. antistoff. Evt. korriger eller legg til tekst. Signer med navn og tittel.

         Gå inn via Prøveoppslag (etter prøve) og velg Resultatregistrering. Velg Resultatkorreksjon, sett hake for at screeningsvar behøver korreksjon og velg Årsak «Kommentar er tilført Analyseresultatet». Velg Bekreft korreksjon, merk Pretransfusjonsprøven og trykk blyant-symbol for redigering. Se over det som er lagt inn, evt. forandre/legg til tekst og signer med navn og tittel. Velg Verifiser og Bekreft Verifiser svar. Det er svaret i Beaker som går til rekvirent.

Svangerskapsprøver: Gjøres kun av bioingeniører med godkjenning for verifisering av antistoffbesvarelse

Generelle retningslinjer

Gravid uke… Kode 467, evt. 468.

         Gruppe 2, 3 og 4 (se under oppfølging under): Kommentar kode 427

         Gruppe 5: kode 430

         Gruppe 6: kode 431

         Henvisning til Nasjonalt senter for fostermedisin: kode 429

Gruppe 2,3,5 og 6: Hvis titer ≥32

Gruppe 4 hvis titer ≥8

         Etter svangerskapsuke 28: Kode 440. Dette kan gjelde alle antistoffer, det kommer an på hvor sterkt antistoffet er. Kontakt vakthavende lege ved tvil.

         Ved mistanke om anti-D forårsaket av RhD-profylakse (for eksempel når anti-D svekkes i løpet av svangerskapet eller når pasienten har vært innlagt på gynekologisk avdeling): Kontakt avdelingen evt. rekvirerende lege og finn ut om pasienten har fått profylakse. Ved bekreftet gitt RhD-profylakse: kode 154. Vi kan også ringe direkte til Nasjonalt senter for fostermedisin tlf.: 72575925 hvis vi mistenker at pasienten har vært der.

         Titrering: Se prosedyre: ALM-BB-Lab; Titrering av blodtypeantistoff hos gravide

Ingen titerstigning: kode 433
Titerstigning med ett eller flere trinn: Kode 435

         Kommentering i siste prøve (uke 36 el 38): Kode 463

Oppfølging

1.    Ved positiv screening og ikke identifiserbart antistoff

Kontroll i sv. uke 20.

Videre oppfølging avhengig av reaksjonsmønster/styrke i uke 20:

         Negative og svake reaksjoner (opp til 1+): ny kontroll i uke 28 og 36

For RhD neg: ny kontroll i uke 24 (kode .BB13 i Beaker)

         Sterke reaksjoner (2+ - 4+): ny kontroll i uke 24, 28, 32 og 36

Kontakt vakthavende lege for vurdering av innsending av prøven til et referanselaboratorium og evt. henvisning til spesialist i fostermedisin.

2.    Anti-D 

Ved påvist immunt anti-D i første svangerskapsprøve:

         Be om 2 prøveglass av den gravide i sv.uke 18, en til vanlig svangerskapsutredning (utføres på Levanger) og en som sendes Ullevål for føtal genomisk RhD-typing. Bruk kode 309.

Dersom titer ≥ 32: Henvisning til Nasjonalt senter for fostermedisin.

Oppfølging i sv. uke 18:

         Legg til kode 310 i besvarelsen

         Dersom titer < 32 eller dersom ingen eller bare ett trinn titerstigning: Kontroll hver 3. eller 4. uke (21, 24, 28, 32 og 36)

         Dersom titer ≥ 32 eller ved titerstigning på 2 trinn eller mer, eller på ett trinn 3 ganger etter hverandre: Kontroll hver 2. uke

         Normalt besvares antistoffutredningen før mottatt svar på føtal genomisk typing fra Ullevål. Det kan i samråd med lege vurderes å avvente i de tilfeller det er hensiktsmessig

         Hvis vi i enkelte tilfeller mottar kun en prøve av den gravide, sendes denne til Ullevål og det bes om ny prøve til vanlig svangerskapsutredning

Sending av føtal genomisk RhD-typing i uke 18:

         Prøvemateriale: 6 ml EDTA-blod, helst uåpnet. Holdbar 7 døgn etter prøvetaking

         Rekvirer analyse X-Annen genetisk analyse, sendeprøve. Merk prøve og rekvisisjon med etikett

         Fyll ut rekvisisjon til UiO, Seksjon for immunhematologi, Nasjonal kompetansetjeneste for blodtypeserologi. Fyll inn Blodbanken Levanger som rekvirent og AIT SOH som kopirekvirent. Oppgi vårt tlf.nr. Kryss av for «RBC-genotyping» og anmerk: «Føtal genomisk RhD-typing i svangerskapsuke 18».

         Ta kopi av utfylt rekvisisjon og oppbevar i antistoffskuffa sammen med pasientens konvolutt og antistoffbesvarelse. Fyll ut skjema «Prøver videresendt til andre laboratorier»

         Lever prøve og rekvisisjon til kontor/prøvefordeling for sending

Svar fra Ullevål legges inn i Prosang P968 og Beaker på prøven fra uke 18:

         Foster RhD positivt: Kode 340

         Foster RhD inkonklusivt: Kode 341

         Foster RhD negativt: Kode 342, og kode .BB13 i Beaker

         Noter når svaret er mottatt og signer på skjema «Prøver videresendt til andre laboratorier».

         Svarrapporten legges i pasientens antistoffkonvolutt.

3.    Øvrige Rh-antistoff unntatt anti-Cw

Ved funn av antistoff i første svangerskapsprøve (det gjelder også tidligere påviste antistoff): Kontroll i sv.uke 16

         Dersom titer < 32 eller dersom ingen eller bare ett titerstigning i sv.uke 16: Kontroll hver 4. uke (20, 24, 28, 32 og 36)

         Dersom titer ≥ 32 eller ved titerstigning på 2 trinn eller mer, eller på ett trinn 3 ganger etter hverandre i sv.uke 20: Kontroll hver 2. uke

         Dersom titer ≥ 32: Henvisning til Nasjonalt senter for fostermedisin

4.    Anti-K og anti-k

Ved funn i første svangerskapsprøve: Kontroll i sv.uke 16

         Dersom titer < 8 eller dersom ingen eller bare ett trinn titerstigning fra forrige prøve: Kontroll hver 4. uke (20, 24, 28, 32 og 36)

         Dersom titer ≥ 8 eller titerstigning på 2 trinn eller mer, eller på ett trinn 3 ganger etter hverandre: Kontroll hver 2. uke

         Dersom titer ≥ 8: Henvisning til Nasjonalt senter for fostermedisin

5.    Anti-Le, anti-P, anti-M, anti-N og anti-Lua

Ved funn i første svangerskapsprøve: Kontroll i sv.uke 20, og deretter i 28 og 36

         Ikke nødvendig å titrere disse antistoff med unntak av sterke anti-M. Definisjon av sterke anti-M: De som gir positiv reaksjon på både homozygote og heterozygote celler, og minst 2 positive reaksjoner på 2+ eller mer på identifiseringen. 

         Dersom titer ≥ 32: Henvisning til Nasjonalt senter for fostermedisin

6.    Anti-Fy, anti-Jk, anti-Kpa, anti-Lub, anti-Cw, anti-S og anti-s

Ved funn i første svangerskapsprøve: Kontroll i sv.uke 20

         Dersom ingen titerstigning eller kun ett trinn: kontroll i sv.uke 28, 32 og 36

         Dersom titerstigning på 2 eller mer, eller titerstigning på ett trinn 3 ganger etter hverandre: kontroll hver 2. uke

         Dersom titer ≥ 32: Oppfølging ved Nasjonalt senter for fostermedisin

7.    Anti-A1

Kode 449

8.    Ved tidligere identifisert antistoff, men neg. screening nå (første svangerskapsprøve)

         Av gruppe 2, 3 eller 4: kontroll i sv.uke 20. Dersom fortsatt negativt, kontroll i sv.uke 28, 32 og 36. Kommentar: kode 451-454 (velg det som passer)

         Av gruppe 5 eller 6: kontroll i sv.uke 20. Dersom fortsatt negativt, kontroll i uke 28 og 36. Kommentar: kode 451-454 (velg det som passer)

         For RhD neg gravide skal det i tillegg bes om kontrollprøve i uke 24 (kode .BB13 i Beaker)

9.    Ved tidligere uidentifiserbare antistoff, men neg. screening nå

Første svangerskapsprøve:

         Negativ antistoffscreening i en prøve i det aktuelle svangerskapet: Kontroll i sv.uke 20

Oppfølging sv.uke 20:

         Negativ antistoffscreening i minst to påfølgende prøver i det aktuelle svangerskapet. Disse kan kommenteres vha. følgende standardkommentarer, avhengig av RhD-type:

-       For RhD neg gravide: Fastkommentar .BB13 i Beaker

-       For RhD pos gravide: Kode 463

10. Gravide med svak D-egenskap (svakere enn 2+)

Første svangerskapsprøve:

         Legg inn kode 464. Når ny prøve kommer, følges oppskrift for «Sending av føtal genomisk RhD-typing i uke 18» under pkt. 2. Kryss av for «Genotyping Svak D-utredning»

         Vi konsulterer Vakthavende lege på SOH når svar foreligger for å finne ut videre oppfølging i svangerskapet

11. RhD-profylakse

Ved bekreftet satt RhD-profylakse:

Gravide som har fått RhD-profylakse kan i enkelte tilfeller likevel danne anti-D og må derfor følges opp uansett svangerskapsuke. Gravide i svangerskapsuke 36 eller senere, der antistoffidentifisering med IAT-teknikk er ≤1+, titreres ikke. Titer for å skille profylakse og immunisering bestilles og besvares i Beaker. Ved bekreftet satt RhD-profylakse der titer er mindre enn eller lik 32, skal ikke titerstyrken legges inn i besvarelsen i Prosang.

Første prøve ved bekreftet satt RhD profylakse:

         Dersom titer ≤ 32 (tyder på profylakse): kontroll om fire uker (Vurder om det er mest hensiktsmessig å bruke kode .BB13 i Beaker, avhengig av svangerskapsuke)

         Dersom titer > 32 (tyder på immunisering med anti-D): Se pkt. 2 anti-D for videre oppfølging

Oppfølgingskontroll ved bekreftet satt profylakse:

Anti-D profylakse svekkes med tiden. Styrke på reaksjonene bør sammenlignes med tidligere prøve. Dersom det har gått minst 4 uker siden første prøve forventes et titer tilnærmet 16.

         Dersom titer ≤ 32, samt evt. maks 1 trinns titerstigning ved parallelltitrering med forrige prøve (tyder fremdeles på profylakse): Kode 154. Be om prøve avhengig av hvor langt den gravide har kommet i svangerskapet. Legg inn kode .BB13 i Beaker eller kode 463 i Prosang

         Dersom titer > 32 eller ved titerstigning på 2 trinn eller mer ved parallelltitrering med forrige prøve (tyder på immunisering): Se pkt. 2 anti-D for videre oppfølging

Ved bekreftet satt RhD-profylakse i forrige/aktuelt svangerskap:

         Kommenteres ikke hvis antistoffscreening er negativ

         Hvis prøven går til utredning må det kommenteres med tidligere påvist anti-D som trolig skyldes profylakse gitt (dato)

         Tillat dataforlik igjen i P961

         Hvis det er lagt inn anti-D og det i ettertid viser seg at det var gitt RhD-profylakse, fjern antistoffet og krav om negativt antigen. Sjekk også P961

12. Tilfeller der vakthavende lege skal kontaktes for vurdering/kommentering av oppfølgingsoppgave

         Ved påvisning av andre blodtypeantistoff enn de som er nevnt i denne prosedyren

         Nyoppdagede antistoff sent i svangerskapet

         Ved påvisning av auto-antistoff   

Blodgivere: Utføres av bioingeniør med godkjenning for verifisering av antistoffbesvarelse

Nyregistrering:

Blodtype og antistoffscreening må først verifiseres i Beaker. Alle blodtypeantistoff blir lagt inn i ProSang P551 og kommentert som pasienter. Benytt det nye labnummeret som automatisk blir generert i Prosang når svarene på analysene går over fra Beaker (fins i P000 under Arbeid pågår).

Etablerte blodgivere:

         Blodtype og antistoffscreening må først verifiseres i Beaker

         Prøven registreres inn i P531

         Skriv inn fødselsnummer og velg Innreg.

         Trykk pil ned for å aktivere pasient-ID

         Rekvirent: L-BLBANK

         Undersøkelse: 3 – Annan analys

         Labnummer: Bruk Instrument-ID fra Beaker, men fjern de 2 første og de 2 siste sifrene. F.eks. 213700123431 = 37001234

         Hak av for Til utredning og velg OK

         Gjør P551 og kommenter som pasient. Bruk 8sifret labnummer som i P531

Ferdigrapportering av svangerskapsprøver og blodgivere: Gjøres kun av bioingeniører med godkjenning for verifisering av antistoffbesvarelse

Gå gjennom kommentar i Prosang P552. Ferdigrapporter i P580. For blodgivere velges undersøkelse Annan analys.

Blodgivere:

         Det sendes ut brev til blodgivere med blodtypeantistoff. Dette blir håndtert av seksjonsleder. Kopi av brevet legges sammen med utredningsskjema i arkivkonvolutt

         For etablerte blodgivere må det evt. vurderes tilbaketrekking/innsending av Look-back. Vakthavende lege på SOH vurderer om giveren fortsatt kan gi blod

Videre oppfølging av blodgivere: Ring vakthavende lege, SOH, for avklaring, særlig om det er snakk om tilfeller som ikke passer inn i følgende grupper:

1)    Blodgivere med positiv DAT

         Svak positiv (0,5-1+)

        Karantene i 3 måneder. Kan skyldes forbigående akutt sykdom hos friske

         Styrke 2+

        Tvilstilfelle. Kontakt vakthavende lege, SOH, for hjelp med vurdering

         Sterk positiv (>2+)

        Avregistreres. Kan ses hos friske. Kan skyldes autoimmun sykdom. Anbefales kontakt med fastlege

2)    Blodgivere med blodtypeantistoff

         Alle identifiserte antistoff og sterke uidentifiserte antistoff

        Hvis giver tidligere har fått påvist blodtypeantistoff, men er negativ på screening ved nyregistrering, kan giver godkjennes

        Hvis giver blir positiv på screening, skal giver avregistreres. Informeres om hvilke konsekvenser dette har for fremtidig graviditet eller blodtransfusjon

         Svake uidentifiserte antistoff på screening/identifisering (ofte kun synlig ved screening, styrke ofte 0,5+)

        Vurderes for hver gang, ring vakthavende lege. Mulig disse kan gis 3 måneders karantene. Hvis fortsatt reaksjon, avregistreres giveren

        Givere som nylig har vært gravid gis 1 års karantene

3)    Blodgivere med kuldeantistoff

         Det finnes ikke noen klare retningslinjer for disse, men de kan behandles likt som de med positiv DAT. Vanligvis skyldes det forbigående akutt sykdom hos friske

        Svake kuldeantistoff: Giver gis 3 måneders karantene

        Sterke kuldeantistoff: Giver avregistreres

Blodprøver av pasienter med tidligere påvist erytrocyttantistoff som ikke blir identifisert

         Blodprøver av pasienter der det tidligere er påvist blodtypeantistoff, blir automatisk lagt til utredning i ProSang. P551-552-583: Kan gjøres av alle som er opplært i kommentering av antistoffer

         Unntak: Prøver med uspesifikke blodtypeantistoff (f.eks. uid. varme) som har blitt negativ på antistoffscreening mer enn 2 ganger, blir automatisk ferdigrapportert dersom det er åpnet for dataforlik

         P968 gjøres av seksjonsleder eller annen person med godkjenning for verifisering av antistoffbesvarelse. Det signeres med fullt navn og tittel

         Ansatte ved blodbanken Namsos kan evt. ringe til Levanger og be om at screeningen besvares evt. signeres der

Telefon vakthavende lege AIT/SOH: 46 80 62 25