Fagbioingeniør og spesialbioingeniør på faggruppe 4 (Levanger) har ansvar for prosedyren og for at den er oppdatert. Alle som er opplært til å utføre Legionella hurtigtest, har ansvar for å gjøre seg kjent med og følge prosedyren. Den som har urinlab som arbeidsoppgave er ansvarlig for å si ifra når det begynner å bli lite tester.
Oversikt over reagenser i EcoOnline. Alt prøvemateriale skal behandles som potensielt smittefarlig. Se overordnet prosedyre Usterile engangshansker. Valg og bruk av usterile hansker og Håndhygiene
Prøvene skal være bestilt i lab.-datasystemet.
Urin som samles i vanlige beholdere. Borsyre kan brukes som preservativ.
Prøven kan oppbevares i romtemperatur (15°C til 30°C) hvis de testes innen 24 timer etter at prøven er tatt. Ved 2-8 °C kan prøven oppbevares i opptil 14 dager. Kan oppbevares i fryser -20°C i lengre tid.
La prøven nå romtemperatur før Binax NOW® Legionella-urinantigentest utføres.
Fagbioingeniør / spesialbioingeniør har ansvar for eventuelle endringer som har betydning for analysene. Pakningsvedlegg kontrolleres ved lot-skifte. Nye utgaver signeres og arkiveres.
Klokke.
BinaxNOW Legionella har blitt validert med kun urinprøve. Andre prøver (f.eks. plasma, serum eller andre kroppsvæsker) kan inneholde Legionella antigen som ikke har blitt vurdert. Testen kan ikke brukes på miljøprøver (dvs. drikkevann).
Ved mottak av nye reagenser og ved nytt lot-nummer skal det utføres positiv og negativ kontroll ved å bruke vedlagte kontrollvattpinner. Når kontrollene testes må det tilsettes 6 dråper reagens A til det nederste hullet. Ellers utføres testen på samme måte som for vanlige urinprøver.
DIGIVAL; Se ALM-MB; DIGIVAL avleser til hurtigtest urin/CSF
Kvitter på hver eske for kontrollert.
Reagens og prøve skal ha romtemperatur (15-30 °C) ved analysering.
For DIGIVAL: Se: ALM-MB; DIGIVAL avleser til hurtigtest urin/CSF
Husk at før du starter preparering av urinprøven må du først skanne strekkoden på testens foliepose – deretter skannes pasientens-LAB-nr.
Så bekreftes pasient- og testinformasjon med OK
Levanger/Namsos
o Ta kortet ut av posen rett før testing, og legg det flatt ned på arbeidsbenken.
o Bland urinen før analysering.
o Dypp en Abbott vattpinne i urinprøven som skal testes slik at vattpinnes hode er fullstendig dekket. Hvis det drypper av vattpinnen, ta vattpinnen bort i siden på urinbeholderen for å fjerne overflødig væske.
o Det er to hull i det indre høyre panelet på kortet. Sett vattpinnen i det NEDERSTE hullet (vattpinnebrønnen). Skyv fast oppover slik at vattpinnespissen er fullstendig synlig i topphullet. IKKE FJERN VATTPINNEN.
o Hold hetteglasset på reagens A loddrett, 1,5 til 2,5 cm over kortet. Tilsett sakte 3 (tre) fritt-fallende dråper av reagens A i det NEDERSTE hullet.
o Fjern øyeblikkelig det selvklebende beskyttelsespapiret fra høyre kant av testkortet. Lukk og forsegl kortet godt.
For DIGIVAL:
o Knekk vattpinnen og legg testkortet i skuffen
For manuell avlesning:
o Les av resultatet i vinduet innen 15 minutter etter at du har lukket kortet. Etter 15 minutter kan resultatene bli unøyaktige. Enkelte positive pasientprøver kan gi en synlig teststrek på under 15 minutter.
MERK: Av praktiske årsaker har det blitt laget hakk i skaftet på vattpinnen slik at det kan brytes av etter at kortet har blitt lukket. Unngå å trekke vattpinnen ut av hullet når du gjør dette.
For DIGIVAL:
Når en test er korrekt fullført, vises resultatene på skjermen med positivt eller negativt resultat. Hvis det oppstår en testfeil, vises «Ugyldig».
For manuell avlesning:
Resultatet er kun gyldig hvis det også fremkommer en rosa strek i kontroll-linjen og avlesningen foretas innen 15 min etter at kortet er lukket.
Positiv prøve: To rosa-til-lillafargede linjer framkommer. Prøver med lave antigennivåer kan gi en svak prøvelinje. Alle synlige linjer er positive.
Negativ prøve: Vil gi en enkel rosa-til-lillafarget kontroll-linje i den øvre delen av avlesningsvinduet. Denne kontroll-linjen viser at deteksjonsdelen av testen er utført riktig, men at det ikke ble påvist L.pneumophila-serogruppe 1 antigen.
Negativt.
Analyseresultatet godkjennes hvis kontrollbåndet framkommer.
Meldingsplikt:
Det legges automatisk til en analysekommentar på alle resultat.
Meldepliktig flagg ved pos resultat skal også komme automatisk.
o
For negative:
«Legionella pneumophila antigen-test i urin påviser kun serogruppe 1.
Sensitivitet kan derfor være så lav som 70-75%. Ved klinisk mistanke om
Legionella-infeksjon, anbefales prøve fra nedre luftveier (ekspektorat eller
bronkialskyllevæske) til Legionella pneumophila PCR og evt dyrkning.»
o For positive:
o «Prøve fra nedre luftveier (ekspektorat eller bronkialskyllevæske) til Legionella dyrkning/PCR anbefales i tillegg.»
Varslingsplikt:
Varslingsplikt er hjemlet i MSIS-forskriften. Varsling om smittsom sykdom kommer i tillegg til den skriftlige meldingen.
Ved mistanke eller påvist tilfelle av Legionellose, skal resultatet umiddelbart varsles.
Varsling:
Det tas umiddelbart kontakt med rekvirent som får ansvar for varsling til kommuneoverlege ev. Folkehelseinstituttets døgnåpne Smittevernvakt direkte (tlf. 21076348) dersom kommuneoverlegen ikke nås.
Dette dokumenteres i Beaker via Komm.logg.
Smittevernrådgiver ved HNT skal gis beskjed om pos resultat via mail.
Benytt kun pasientens HP PID fra Beaker i mailen.
Resultatet registreres og rapporteres via laboratoriets datasystem. Se prosedyre: ALM-IKT; Svarrapportering, Beaker
Legionella
Legionellose
Legionærsyken