Rutiner ved dødsfall v. 2.14

Hensikt

Prosedyren skal sikre at Helse Nord-Trøndelag har gode rutiner for å håndtere dødsfall i sykehus. 

Omfang

Prosedyren gjelder for leger, sykepleiere, sekretærer og andre ansatte som involveres i rutinene rundt dødsfall. 

Grunnlagsinformasjon

Helsepersonell skal opptre med verdighet og omtanke når pasienter dør under behandling på våre sykehus, legge forholdene til rette for en verdig avslutning på livet og vise respekt for den dødes kropp. 

Leger har meldeplikt til Helsedirektoratet og politiet, og varslingsplikt til Helsetilsynet ved uventede eller unaturlige dødsfall jfr. Spesialisthelsetjenesten § 3-3a og Lov om helsepersonell § 36

Ansvar

Avdelingsoverlege og leder for den enkelte enhet har det overordnede ansvaret for at praktiske og administrative rutiner rundt dødsfall blir håndtert korrekt og at lokale rutiner er kjent for de ansatte.

Leder for enheten er ansvarlig for at det finnes lokale rutiner for håndtering av verdisaker, rutiner for pårørendeoppfølging/ettersamtale, bruk av portørtjeneste ved transport av døde ut av enheten, oppbevaring og renhold av spesialutstyr og registrering av dødsfallet i MW2PAS.

Leder for enheten har ansvar for at personalet blir ivaretatt, med samtale og veiledning i de situasjoner der det er behov. Se forøvrig Traumatiske hendelser hos personalet, oppfølging

Den enkelte ansatte er ansvarlig for å gjøre seg kjent med og følge overordnede og lokale rutiner og retningslinjer.

Arbeidsbeskrivelse

Prosedyren beskriver praktiske og formelle rutiner rundt dødsfall i sykehuset. Rutiner for stell og transport av døde beskrives i egen prosedyre: Stell og transport av døde (Ikke tilgjengelig)
 

Handling

Beskrivelse

Umiddelbart etter dødsfall

  • Sykepleier noterer tidspunkt for dødsfallet og tilkaller lege for å få stadfestet at døden er inntrådt.
  • Lege er ansvarlig for å fastslå døden, se prosedyre i Legevakthåndboken. OBS! Varsle ansvarlig sykepleier ved mistanke om unaturlig dødsfall slik at nødvendige forholdsregler blir tatt. 
  • Lege eller ansvarlig sykepleier kontakter pårørende: se Varsling og ivaretakelse av pårørende/etterlatte ved alvorlige hendelser og dødsfall i sykehus
  • Helsepersonell på enheten sørger for at rommet ryddes og at overflødig utstyr rengjøres og fjernes fra rommet.
  • Luft og skru ned varmen på rommet.
  • Legg den døde til rette i sengen. 
  • Når pårørende skal se den døde: hvit duk og elektrisk/LED-lys på bordet hvis tilgjengelig (levende lys er ikke tillatt). 
  • Merk døren med eget skilt "Vennligst henvend dem til sykepleier".

Uventet eller unaturlig dødsfall

Ved uventet eller mistanke om unaturlig dødsfall må lege vurdere om det er aktuelt med rettsmedisinsk obduksjon.

Ved beslutning om rettsmedisinsk obduksjon skal den døde ikke flyttes eller stelles før politiet har gitt eksplisitt tillatelse. Utstyr tilkoblet pasienten skal ikke fjernes. Det er viktig å ivareta pårørende også i slike situasjoner og legge til rette for mulighet til å ta avskjed med avdøde. I noen situasjoner kan det imidlertid være aktuelt å sperre av rommet i etterforskningsøyemed og ikke gå inn på rommet mer enn nødvendig.  

Uventede dødsfall hvor utfallet var særlig uventet i forhold til påregnelig risiko skal meldes til politi og helsedirektorat, samt i internt avviksmeldesystem. Helsetilsynet skal også varsles. Se prosedyre Melderutiner ved dødsfall, alvorlige hendelser og avvik (Ikke tilgjengelig).

Ved brå og uventet død hos barn i alderen 0 til og med 3 år: kontakt evt Folkehelseinstituttets vakttelefon ved plutselige barnedødsfall: tlf 94 52 76 00 eller 94 52 76 01.

Det kan i etterkant være aktuelt å gjennomføre en hendelses- og årsaksanalyse av dødsfallet. 

Pårørende og etterlatte Varsling og ivaretakelse av pårørende/etterlatte ved alvorlige hendelser og dødsfall i sykehus

Prestetjeneste

Tro og livssyn

Dersom pårørende ønsker en religiøs seremoni eller annet rituale, kan prestetjenesten være behjelpelig, eventuelt også med å formidle kontakt med andre tros- og livssynssamfunn. 

Se hva preste- og samtaletjenesten i helse midt-norge kan bistå med her: 

https://helsemidtno.sharepoint.com/sites/STO-HR-avdelingen/SitePages/Prestetjenesten.aspx

Preste- og samtaletjenesten kan kontaktes på døgnbetjent vakttelefon: 913 48 862.

 

Pasientinformasjon på hnt.no: 

Smitte

Ved kjent meldepliktig smitte hos den avdøde gjelder prosedyre Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig)

Legen som skriver dødsmelding skal varsle kommunelegen og de som skal håndtere liket om eventuell smittefare og hvilke forholdsregler som må tas.

Organdonasjon

Se norsk faglig instans for organdonasjon NOROD

HNT- Melding av potensiell donor, og forløpet ved DBD (donation after brain death) og DCD (donation after circulatory death)

Obduksjon

Sykehuset Namsos gjør avtale om obduksjon ved St.Olav hospital: Rekvirere obduksjon på St.Olav hospital

Sykehuset Levanger: Hvis organer skal vurderes ved St. Olavs hospital ønskes det at hele obduksjonen sendes til St. Olavs hospital for å sikre best mulig kvalitet. Obduksjon ved Sykehuset Levanger kan utføres hvis det ikke er aktuelt med videre undersøkelser av organer ved St Olavs hospital. I slike tilfeller: SL- PORTØR OBDUKSJON ved Akuttmedisinsk avd

Rettsmedisinske obduksjoner blir sendt til St. Olavs Hospital - se prosedyre Rettsmedisinsk obduksjon

Dokumentasjon lege

Lege fyller ut dødsmelding, lager mors-notat, epikrise og oppgavemelding til sekretær (med dødsårsaksdiagnosekode, bidiagnosekoder og prosedyrekoder). 

Dødsfall - Melding til Folkeregistret og Dødsårsaksregisteret (DÅR) (Ikke tilgjengelig) Betingelsen for at en lege kan utferdige dødsmelding er at han har sett liket.

 Veiledning for utfylling av dødsmelding (FHI).  

Dokumentasjon postsekretær - sekretær Dokumentsenteret

Postsekretær registrerer dødstidspunkt i MW2PAS - jfr Regional brukerveiledning for registrering i myWay2Pas. Eventuelle blodprøver eller undersøkelser som er rekvirert, avbestilles.                                                                  Når postsekretær ikke er tilstede, er ansvarlig sykepleier ansvarlig for at det blir gjort.     

Dokumentsenteret registrerer koder, ferdigstiller og sender epikrise til fastlege og henvisende lege.  

Dokumentasjon sykepleier

Sykepleier oppretter G2 «Ut-notat Sykepleier», bruker malen «na_Spl.MORS./ le_Spl MORS» og ferdigstiller notatet. 

Om den døde hadde tilknytning til annen institusjon, hjemmesykepleie eller lignende, må ansvarlig sykepleier varsle disse om dødsfallet via telefon og PLO-meldingene Utskrivningsrapport og Melding om utreise

 

Referanser

1. Lov om spesialisthelse § 3-3 Meldepleikt til Helsedirektoratet og § 3-3 a Varsel til statens helsetilsyn om alvorlig hendelser.

2. Helsepersonelloven §36

3. Forskrift om leges melding til politiet om unaturlig dødsfall §1

4. Forskrivt om transport, håndtering og emballering av lik samt gravferd

5. Yrkesetiske retningslinjer for sykepleiere

6. Helsebiblioteket.no Mors - stell av døde i sykehus