ALM-BB-P; Komponentframstilling - Produksjon og oppbevaring av erytrocyttkonsentrat og plasma v. 2.24

ANALYSEPRINSIPP OG TERMINOLOGI

Vi bruker fullblodsfiltrering og top-top avtagning på posene. Det gir erytrocyttkonsentrat(SAG-blod) og plasma. Ved aferese tapper vi 2SAG eller 600g plasma i aferesemaskin fra Haemonetics, MCS+ på begge sykehus. På Levanger brukes i tillegg aferesemaskin fra Terumo, Trima.

Levanger tapper på sine aferesemaskiner trombocyttkonsentrat for begge sykehus i tillegg.

ARBEIDETS GANG

Utstyr

Tappeposer leveres av firma som har nasjonalt anbud på blodposer.

Tappeposen inneholder CPD som er en antikoagulans, mens oppbevaringsposen for blodlegemene inneholder saltvann, adenin, glukose og manitol, såkalt SAGM-løsning.

Framstilling av erytrocytter og plasma

Tappetiden for blod skal ikke overskride 15 minutter. Slett produktet via P303. Husk kast i praksis.

Vi lar posene ligge på kjøleplate minst 2 timer før filtrering. Heng opp blodposen og åpne brekkstiften. Plasmaet skal nå en kjernetemperatur på -25 °C innen 12 timer etter starten på innfrysingen. Plasma fra aferese bør fryses så raskt som mulig og senest innen 6 timer etter tapping. Separasjon fra fullblod og avsluttet innfrysing av plasma skal skje senest innen 24 timer. Frysekurver utføres årlig. ALM-BB-K; Innfrysningskurve for plasma

Sentrifugering: Sentrifuger posene i Hereaus Cryofuge 5500i/6000i, program 1,3850 rpm, 10 min ved 22 °C. ALM-BB-P; Bruk av blodposesentrifugen Heraeus Cryofuge 5500i og 6000i.

Posene plasseres i blodpressen. Plasmaet blir presset over i plasmaposen og erytrocyttene blir tilsatt SAG-løsning. Posene sveises automatisk i pressen. ALM-BB-Tapp; Bruk av Macomix Docon7 blodvippe

Videre behandling av produktene

Plasma

ALM-BB-T; Plasma

For at plasmaet skal godkjennes for fraksjonering, skal det ha et klart, lysegult utseende og være fremstilt i lukket system. Plasmaposene skal inneholde minst 180 ml plasma, dvs 175g. Rødt, lipemisk eller "mistenkelig" gult plasma skal ikke brukes til videre fraksjonering. Slikt plasma kastes og kasseres i Prosang via P303. Plasma som sendes fraksjoneringsfirmaet skal ikke være >4 mnd. regnet fra tappedato.

Innfrysing av plasma.

Plasmaet fryses enten i spesiallagede innfrysere for dette formålet (Hetcool Plasmafreezer) eller i metallkasetter/plater i fryserene på – 40 °C.

Framgangsmåte:

Hetcool Plasmafreezer

Se prosedyren ALM-BB-P; Bruk av Hetcool Plasma-freezer

Metallkassett/plater i – 40 °C fryser;(begge blodbanker)

Denne metoden brukes som back up for innfrysning av plasma.

Spesialproduserte metall kassetter/metallplater til formålet lagres i fryseren slik at de er gjennomkalde.

Plasmaposen blir lagt inn mellom de to metallplatene. På forhånd er det plassert en pappeske i fryseren som plasmaposen skal legges på. Esken er satt der for at det skal bli en god arbeidshøyde for den som skal legge kassetten nedi og ta den opp igjen. Metallplatene med plasmaposen legges i fryseren oppå pappesken. Fryseren lukkes.  Nå starter innfrysingen. Den skal vare i minimum 4 timer. Dersom en har flere «sorter» plasma som skal fryses samtidig, må en forsikre seg om at høyden på posene er lik så alle poser får kontakt med den øverste metallplaten.

Rengjøring av metallplatene: Spritvaskes etter bruk.

En må være spesielt oppmerksom dersom plasma fryses i backupfryser og blodposen har ligget over natt, da innfrysingen skal være ferdig før det har gått 24t etter avsluttet tapping.

 

Godkjenning av plasmainnfrysingen

Namsos: Noter på skjema for hver pose som legges i og tas ut av fryser. ALM-BB-N; Tidspunkt for start og slutt av innfrysning plasma..

Levanger: Ta ut liste over tappa enheter i Prosang G042, ei liste for hver tappetype. Navn og fødselsnummer på giver fjernes. Det skal sjekkes i innfryser at temperaturen har vært innenfor krav. Innfryser har 2 kanaler. Sjekk begge. Ved å kvittere på lista godkjenner du også at plasmaposen har ligget foreskrevet tid i innfryser.

Krav: Før innfrysing skal temperaturen være < 25°C og ligge på kjøleplate. Plasma skal være ferdig frosset før det har gått 24t fra separasjon. Afereseplasma må starte innfrysing innen 6t. Temperaturen skal ikke ha vært > -25°C på noe tidspunkt i innfrysinga.

Innfrysningstid: Afereseplasma 60min. Fullblodsplasma 40min(Levanger) og 45min(Namsos).

På Levanger er det installert et SD-kort der en kan overføre data til ei Excelfil for dokumentasjon.

Dersom innfrysinga ikke godkjennes, skal gjeldende plasma fjernes fra sending til Takeda og det skrives avviksmelding i EQS og til Takeda.

Etter innfrysing frigis de ulike plasmatypene i P705, og flyttes til frigitte områder i oppbevaringsfrysere. Deretter pakkes plasma og lagres i -40 °C frysere fram til forsendelse.

 

 

Pakking av plasma:

Plasma som ikke er ferdig virustestet, legges på anvist plass for utestede produkter. Poser som er ferdigtestet og frigitt i P705 skal legges i skuff for testet plasma. 

Når ønsket antall enheter er samlet, blir plasmaet pakket i esker. Plasmaet blir oppbevart i fryser til dato for sending til fraksjoneringsfirmaet. 

Plasma sendes til fraksjoneringsfirmaet ifølge Norwegian pick up Plan.

Se egen prosedyre http://eqshnt/design/buffy/images/icon_document_local.gif ALM-BB-P; Pakking og forsendelse av plasma til fraksjoneringsfirma

Erytocyttkonsentrat

ALM-BB-T; Erytrocyttkonsentrat - SAG-blod

Vanlige erytrocyttkonsentrat blir merket med halv-etikett via P701. Erytrocyttkonsentrat fra dobbel aferese merkes med halv-etiketter via P700. Ørene brettes og strikk festes rundt posen. Katastrofeblod, 0 Rh -(neg), K-, C- og E- skal merkes med egen lapp der det står "katastrofeblod".  Blodposen legges i blodbankskapet i skuff for utestet blod. Når svar på virustestene foreligger og besvart negative og kontrolltyperesultatene er verifisert og godkjent, flyttes blodposene over til testet område i blodbankskapet. Dette gjøres i henhold til prosedyre  ALM-BB-T; Virusscreeningsvar for hver tapping og hvordan blodprodukt og blodgiver behandles Temperaturknapper festes til katastrofeblodet. Erytrocyttkonsentrat skal lagres i temperaturregulert blodbankskap med alarm ved +2-+6 C i inntil 35 døgn. De skal inspiseres for koagler og misfarging før bruk.

Avlesning av temperatur på blodbankskap: Logges av Siemensfølere på alle skap. Helmerskapene (Blodskap 2 og 3) har egen logg i tillegg, se ALM-BB-Vakt; Helmer Blodbankskap. Alarmfunksjon finnes på sentralt anlegg i tillegg til Siemens ALM; Siemens system for temperaturovervåking.
Kvitteringsskjema for hvert skap oppbevares ved skapene.