Hensikt
Beskrive rutiner og arbeidsoppgaver ved prøvefordelingsrommet, Laboratorium for Medisinsk Biokjemi, Sykehuset Namsos (MB-N).
Prosedyren gjelder alle ved MB-N som har fått opplæring i de rutiner og arbeidsoppgaver som prosedyren omfatter.
Prøvefordelingsrommet er et sentralt arbeidsrom i MB-N. Her mottas prøver fra prøvetakinger på inneliggende pasienter, prøver tatt på poliklinikken og andre avdelinger på sykehuset, prøver tatt i primærhelsetjenesten (PHT) og prøver fra Sykehuset Levanger. Prøver leveres direkte på benk av prøvetaker eller andre fra sykehusets avdelinger, poliklinikken, og med posten eller bud fra primærhelsetjenesten. Prøver fra Sykehuset Levanger kommer i egen kasse med busstransport og blir levert ved Lab. for medisinsk biokjemi.
Hovedreferanse:
(1) Prosedyren har ingen definert hovedreferanse. Prosedyren er skrevet utfra oppgaver i følge arbeidoppsett/fordeling.
Tilleggsreferanser:
ALM-MB-pre; Nyfødtscreening, prøvetaking og sending
ALM-MB-pre; Mottak og utpakking av prøver fra primærhelsetjenesten
ALM-MB-N-pre; Bruk av sentrifuge Heraeus MEGAFUGE 16R
|
ALM-MB-pre; Bruk av sentrifuge Sigma 3-16KL og Sigma 3-16L
ALM-MB-N-pre; Mottak og håndtering av kassen fra Levanger
|
Høring: Prosedyren har vært til høring hos fagbioingeniører, spesialbioingeniører og andre aktuelle som utfører arbeidsoppgavene, men da ble skillerom brukt i stedet for prøvefordelingsrom.
AVVIK FRA HOVEDREFERANSE
I perioder med lavsesong og ferieavvikling kan arbeidsoppsettet ha andre definerte arbeidsoppgaver.
Fagbioingeniør/spesialbioingeniører er ansvarlig for opplæring og at prosedyren er oppdatert. Den enkelte som utfører arbeidsoppgavene er ansvarlig for at prosedyren blir fulgt.
Arbeidsoppgavene omfatter behandling/håndtering av biologisk materiale. Bruk av hansker vurderes og er den enkeltes ansvar:
Usterile engangshansker- bruk (Gyldig) . |
Ved eventuelt søl på benker eller gulv: Generell overflate- og flekkdesinfeksjon- gulv og inventar (Gyldig)
ARBEIDSOPPGAVER
Den som står øverst på arbeidsoppsettet på prøvefordelingsrom har hovedansvar for prøvefordelingsrommet på vanlige virkedager. 2.person på arbeidsoppsettet hjelper til og har hovedansvar for oppstart av cobas e411.
Ellers er det vaktpersonell som har dette ansvaret.
Personellet på prøvefordelingen og poliklinikk avløser hverandre i pauser, og bytter arbeidsoppgaver mellom prøvetakingspoliklinikken og prøvefordelingsrommet kl. 11:30. Er det veldig rolig kan 2.person evt gjøre andre oppgaver eller oppdatere seg i EQS.
Sentrifugering og fordeling
Etter prøvetakingsrunden skal prøver fra inneliggende pasienter sentrifugeres. Hasteprøver og tidligprøver (derav prøver fra Intensiv H2) prioriteres og videreformidles til analysemaskinene. Prøver som kommer fra poliklinikk sentrifugeres fortløpende utover dagen sammen med prøver tatt som øyeblikkelig hjelp på avdelinger og i mottagelsen. Prioritering og videreformidling av merkede prøver gjelder også her.
Se relatert prosedyre
Prøvebehandling og sentrifugering (Gyldig) |
Prøver med spesielle krav til behandling og sentrifugering ivaretas.
Prøver som må flyttes i Beaker(f.eks. rekvirert til St.Olav, men kan utføres her)
Hematologiske prøver som er merket haster eller på annen måte videreformidles til analysering.
Skaff oversikt over prøver i kjøleskapet og sett dem evt. til analysering.
Hovedansvarlig for prøvefordelingsrommet har ansvar for fordelig av inneliggende og polikliniske prøver fra morgenen av. Fordeling av prøver fra primærhelsetjenesten gjøres i hovedsak av 2.person på prøvefordeling.
Prøver som er tatt på avdeling og leveres på prøvefordelingsrommet, mottas i Beaker før de evt sentrifugeres og videreformidles.
Prøver som er rekvirert i RoS scannes slik at de blir mottaksregisrert. Dette gjelder prøver tatt på dialysen eller ØNH, de som kommer med kassen fra Levanger og prøver som kommer tilsendt og blir registrert i RoS eller Beaker.
Utover dagen vil det komme prøver fra primærhelsetjenesten, bo-/og service senter og sykehjem som pakkes ut, og behandles etter prosedyre.
Når prøver avpipetteres, føres de inn i:
Skjema for fordeling av prøver på prøvefordelingsrommet (Gyldig) |
Hver mandag går man gjennom stativet med spinalvæsker, og kaster de som er >1 måned i gul boks.
Prøver fra Sykehuset Levanger kommer i kasse, pakkes ut og settes i stativ for analysering. RoS prøver ankomstregistreres.
ALM-MB-N-pre;Mottak og håndtering av kassen fra Levanger (Under utforming)
Hovedansvarlig for prøvefordelingsrommet har ansvar for å sjekke Forventetlisten i Beaker, og ordne opp i den. Hvis prøven er tatt, men ikke scannet vil den ikke ligge på uteståendelisten i Beaker. Hvis det er gamle prøver som ikke er tatt ringes rekvirent opp, og ber om å få slette rekvisisjonen. Urinprøver og arterielle blodgasser som ikke er mottatt avbrytes. Husk å legge inn kommentar hvorfor prøven avbrytes. Den som er på prøvefordelingsrommet sjekker lista i Beaker med delvis mottatte prøver.
Husk å kvittere i sjekklista som henger på tavla:
ALM-MB-N-pre; Daglig- og ukentlig sjekkliste prøvefordeling |
Gamle prøver:
Etter analysering settes prøvene på kjølerom hvor de oppbevares i 4 dager. De arkiveres etter dato i hyller på kjølerom. 5.dag bringes så prøvene til vaskerom hvor de kastes i gule bokser for destruering. Unntaket er koagulasjonsprøver som oppbevares i 2 døgn på benk (1. døgn ved koagulasjon ,2. døgn på vaskerom) før de kastes i gul boks. Og spinalvæske oppbevares 1mnd i kjøleskap, kastes så i gul boks.Når boksene er fulle lukkes de på forskriftsmessig måte med tilhørende lokk. De settes så i avfallstralle på medisinsk biokjemi hvor de hentes på hverdager av sykehusets portører. Det laboratorieassistene som kaster gamle prøver i ukedagene. Lab.personell kaster helg og høytidsdager.
|
|