Seksjonsleder på blodbanken er i samarbeid med medisinsk faglig rådgiver fra St. Olavs Hospital ansvarlig for at vi til en hver tid håndterer transfusjonsreaksjoner på en faglig forsvarlig måte, både med hensyn til klargjørende analyser, dokumentasjon og tilbakemeldinger til behandlende lege.
Vi konfererer med vakthavende lege AIT, SOH for å konkludere mht. sannsynlig årsak.
Den fagbioingeniør på blodbanken Levanger som er ansvarlig for laboratorieanalysene, er ansvarlig for at prosedyren til en hver tid er oppdatert.
Spesielle forhold vedr. godkjenning av rekvisisjon og prøvemateriale
Transfusjonsreaksjon rekvireres som en egen pakke i ROS.
Prøvematerialet og bearbeidelse av dette
Se prosedyre: ALM-MB-pre; Blodprøvetaking av voksne og barn
Fremgangsmåte/Utførelse av analysen
Mulig transfusjonsreaksjon ved transfusjon av SAG-blod
1. Blodprøver: Analysepakken «Transfusjonsreaksjon» rekvireres i ROS. Denne inneholder Pretransfusjonsprøve (ABO, RhD og antistoffscreening), DAT, Hb, bilirubin, haptoglobin og LD, samt analysen «Kommentar transfusjonsreaksjon» for innleggelse av konklusjon på utredningen. Prøvene tas så fort som mulig etter at reaksjonen er meldt blodbanken (et gelglass med grønn/gul topp, et med rød/gul topp, et 3 ml EDTA-glass og et 6 ml EDTA-glass)
2. Alle aktuelle blodposer (tomme eller delvis tomme) og transfusjonssett returneres blodbanken. Sjekk transfusjonsjournal mot blodposen, at det er gitt ut til riktig pasient. Dersom det er uoverensstemmelse må avdelingen få beskjed straks, og husk at ytterligere en pasient muligens har fått feil blod!
3. Fyll ut skjema «Transfusjonsreaksjon» ALM-BB-Vakt; Skjema transfusjonsreaksjon. Pasientens symptomer og kliniske funn er viktige punkter og må etterspørres om transfusjonsjournalene er mangelfullt utfylt
4. Sjekk i ProSang P610 at rekvirenten har rapportert transfusjonsreaksjon. Hvis ikke, kontakt avdeling slik at dette blir gjort. Registrering av transfusjonsreaksjon sperrer for dataforlik
5. Behandlende lege skal vurdere eventuell mistanke om sepsis/infeksjon og rekvirere blodkultur. Det bør tas blodkultur av pasienten samtidig som innholdet av blodposen dyrkes
6. Sjekk om pasienten har fått flere blodkomponenter de siste 24 timer før transfusjonsreaksjonen. Vakthavende lege AIT, SOH vurderer om eget utredningsskjema skal opprettes for disse
Mulig transfusjonsreaksjon ved transfusjon av trombocyttkonsentrat/Octaplasma
Følg pkt. 2-6 i avsnittet over.
Kontakt vakthavende lege, SOH, som ut fra pasientens symptomer avgjør hvilke utredninger som er nødvendige.
Ved mistanke om bakteriell kontaminasjon av trombocyttkonsentrat må produktet leveres til dyrkning. Dersom posen(e) mottas på kveld/natt, legges de i kjøleskap til neste dag.
• Hvis transfusjonsreaksjon skjer på kveld/natt/helg og det er påkrevd at pasienten får flere blodtransfusjoner med en gang, må vakthavende lege ved Avdeling for Immunologi og transfusjonsmedisin, SOH kontaktes på telefon 46 80 62 25. Denne avgjør om det er nødvendig å utføre enkelt og utvidet forlik på alle blodposer eller om dataforlik godkjennes
• Be om eventuelt andre prøver hvis vakthavende lege, SOH mener det er nødvendig
• Avhengig av alvorlighetsgraden på reaksjonen og om pasienten trenger flere transfusjoner før neste dag, avgjøres det om analysene må settes opp før dagvakta på blodbanken kommer. Hvis ikke kan prøvene settes i kjøleskap. Hvis det er nødvendig å utføre analysene på vakt kan dette gjøres av vakthavende bioingeniør på medisinsk biokjemi hvis denne har tid. Hvis ikke, kontaktes bakvakta (gjelder Levanger før kl. 21.30)
Følgende analyser settes opp på gelkort (Analysene kan utføres i IH-500. Blod fra slangesegment må types manuelt pga. liten prøvemengde)
• Sett opp ny ABO- og RhD-typing og antistoffscreening på gelkort:
o Pretransfusjonsprøve tatt av pasienten før reaksjonen
o Pretransfusjonsprøve tatt av pasienten etter reaksjonen
• Sett opp ABD-typing på gelkort, se prosedyre ALM-BB-Lab; Typing av blodgivere med ABD confirmation for donors:
o Pilotglass
o Blodprøve tatt fra slangesegment. Opplæring i laging av slangesegment skjer ved oppdatering på blodbanken. Pga. liten prøvemengde må analyse settes opp manuelt
• Sett opp enkelt forlik ALM-BB-Vakt; Enkelt forlik på gelkort og utvidet forlik ALM-BB-Vakt; Utvidet forlik med:
o Prøve tatt før transfusjon med blodlegemer fra slangesegment/ blodpose
o Prøve tatt etter transfusjon med blodlegemer fra slangesegment/ blodpose
• Sett opp DAT i prøve før og etter transfusjon, se prosedyre ALM-BB-Vakt; DAT på gelkort. DAT må derfor etterrekvireres i prøve tatt før transfusjon. Hvis DAT er positiv, må det settes opp IgG og C3d, se prosedyre ALM-BB-Vakt; IgG og C3d
• Hvis pasienten har tidligere kjent irregulært blodtypeantistoff bør blodet som pasienten har reagert på kontrolltypes på det aktuelle antigenet
• Dersom antistoffscreeningen, enkelt eller utvidet forlik er positiv, må antistoffidentifisering settes opp. Ved funn må pasienten types på tilsvarende antigen. Dette utføres bare av blodbanken Sykehuset Levanger. Bakvakt utkalles mellom 15.30 og 21.30 hvis identifisering må utføres samme kveld
Andre analyser/undersøkelser
• Sammenlign plasmafarge i prøve før og etter transfusjon med tanke på hemolyse. Hemolyse i prøve tatt etter reaksjonen, er tegn på at det har vært en hemolytisk reaksjon som er forårsaket av transfusjonen
• Hb, bilirubin, LD og haptoglobin måles i prøve tatt etter transfusjonen. Det anbefales å ta en ny LD 3-4 timer etter transfusjonen hvis utredningen vår gir mistanke om hemolytisk transfusjonsreaksjon. Dette vurderes av behandlende lege, evt. i samråd med vakthavende lege ved AIT, SOH
• Vakthavende lege ved AIT, SOH avgjør hvilke andre nødvendige prøver som bør tas
Dyrkning av blodposene:
• Dersom blodposene mottas på kveld/natt, legges de i kjøleskap til neste dag
• Dyrkning settes opp etter disse kriteriene og kun når det er nok blod igjen i posen:
o Ved temperaturstigning hos pasienten på > 2 grader
o Ved mistanke om bakteriell kontaminasjon av blodprodukt. Ved en slik mistanke skal alle blodkomponenter fra samme tappenummer tilbaketrekkes ALM-BB-Vakt; Tilbaketrekking av blodprodukt
• Ved tvil om blodposene skal dyrkes, kontakt vakthavende lege ved AIT, SOH
• Dyrkning bestilles i Beaker på samme måte som kvalitetskontroll. Se prosedyre ALM-BB-K; Kvalitetskontroller i Beaker. Klistre etiketter på utredningsskjema, slik at vi lett kan slå opp dyrkningsresultatene i Beaker om nødvendig
• Levanger: Lever etiketter og blodposene til Laboratorium for Medisinsk Mikrobiologi
o Svar på dyrkning kommer tidligst etter 5 døgn. Svaret leveres blodbanken Levanger
• Namsos: Overfører blod fra blodpose til barneblodkulturflaske selv og dyrker i sitt blodkulturskap. Sendes Laboratorium for Medisinsk mikrobiologi, Levanger dersom den slår ut positiv. NB: Dersom det ikke er blodbankpersonale på jobb neste dag, kan posene sendes i kasse til Blodbank Levanger for dyrkning
Videre oppsett av blod og håndtering i ProSang
Hvis avdelingen har rapportert blod med transfusjonsreaksjon i Interinfo, ALM-IKT; InterInfo - Bestilling og transfusjonsrapportering av blodprodukter vil Prosang kreve at vi gjør utvidet forlik. Dette må da gjøres til konklusjon på transfusjonsreaksjon er gjort, og krav om utvidet forlik eventuelt er opphevet av bemyndiget person.
Sjekk i P961 om det er krav om utvidet forlik. Hvis det ikke er en hake i "Akseptere dataforlik", må utvidet forlik settes opp.
Alle reelle transfusjonsreaksjoner skal, som andre skader, uhell og nestenulykker, også meldes av den kliniske avdelingen til Kvalitetsutvalget i sykehuset, på standard meldingsskjema.
Etter å ha konferert med behandlende lege og vakthavende lege ved AIT, avgjør Kvalitetsutvalget om de tiltakene som er truffet, er adekvate, og om det er grunn til å melde reaksjonen videre til Statens Meldesentral.
Alvorlige transfusjonsreaksjoner meldes til Hemovigilans via melde.no av Birgit eller Siri.
Merk at vakthavende lege som har ansvaret for pasienten skal melde plutselige, uventede dødsfall direkte til politiet umiddelbart.
Alle analyser skal utføres på gelkort. Det meste kan gjøres på IH-500, se under avsnittet: Følgende analyser settes opp.
Alle analyser som gjøres manuelt skal avleses på ID-Reader. Identifikasjon av poser og prøver skal der det er mulig leses av med lyspenn. Navn kan eventuelt skrives inn i tillegg.
Det skal tas ut utskrift av alle analyser med bilder av kortene. Disse legges sammen med skjema for transfusjonsreaksjon i antistoffskuffa. Etter innlegging av konklusjon lagres dette i egen perm på blodbanken for dokumentasjon.
Resultat av alle prøver som er utført i forbindelse med transfusjonsreaksjon skal konfereres med vakthavende lege AIT, SOH.
Unntak: Hvis behandlende lege mener at det ikke er en transfusjonsreaksjon, er det ikke nødvendig å kontakte vakthavende ved AIT, SOH.
Uansett hvilken konklusjon kontrollprøvene måtte gi, skal rekvirerende lege ha beskjed om dette, spesielt med tanke på videre transfusjon. Om det foreligger funn som tyder på hemolytisk reaksjon eller bakterieforurensning, skal avdeling ringes så snart som mulig.
Konklusjon legges inn som kommentar på analysen «Kommentar transfusjonsreaksjon» i Beaker og som skjermtekst i Prosang P554. I Beaker ligger standardkommentarer i SmartText. Bruk søkeord «transfusjon» og finn riktig kommentar.
Vakthavende lege ved AIT, SOH skal alltid ha resultatet av undersøkelser utført ved transfusjonsreaksjon, slik at de kan konkludere.
Hvis resultatet av undersøkelsen bekrefter mistanken om at transfusjonsreaksjonen skyldes forhold med blodproduktet og at pasienten skal ha flere transfusjoner må vakthavende lege ved avd. for immunologi og transfusjonsmedisin kontaktes før pasienten får flere transfusjoner.
Det må vurderes om evt. tilbaketrukne komponenter kan frigis. Konklusjon føres på skjema for tilbaketrekking. Det må også avgjøres om sperre for dataforlik kan oppheves i ProSang P961.