Generell informasjon til rekvirenter (MM) v. 1.6

Rekvisisjonen

 

Laboratoriets valg av undersøkelsesmetoder og vurdering av funn er avhengig av god og relevant informasjon om pasient (navn, fødselsnummer, kjønn), rekvirent, prøve og gode kliniske opplysninger om pasient fra rekvirenten. Manglende eller mangelfulle kliniske opplysninger kan medføre feilaktig eller forsinket håndtering i laboratoriet, eller at prøven ikke blir analysert.
Utfylt rekvisisjon betraktes som en kontrakt med rekvirent.
Sårprøver, abscesser og andre pussprøver må alltid ha opplysninger om lokalisasjon.
For rask og riktig behandling av rekvisisjonen er det viktig at denne er påført riktig informasjon angående rekvirent.
Ved prøver fra barn mindre enn 2 måneder må også mors navn oppgis.

 

Analyser

 

Laboratoriet utfører de vanligste bakteriologiske undersøkelser. Fra forsiden til HNT.no: Se under Meny/Fag og forskning/Laboratorietjenester/Laboratoriehåndboka/Veiledning i riktig bruk av våre tjenester/Medisinsk mikrobiologi Analyser/Analyser Medisinsk Mikrobiologi (Link).
Hvis opplysninger på rekvisisjonen tilsier andre analyser enn det som er rekvirert, vil laboratoriet utføre disse hvis ikke rekvirenten har krysset av for at slike analyser ikke ønskes.
Prøver blir oppbevart i 7 dager. Ta kontakt hvis eventuelt tilleggs-analyser ønskes. Videre kan det være aktuelt å avvise undersøkelser dersom kliniske opplysninger tilsier dette. Prøver blir også avvist ved bruk av feil prøvetakingsutstyr, f.eks viruspinne til bakteriologisk us. Det er medisinsk faglig rådgiver som har lagt føringer for tilleggs-rekvirering eller avvisning av undersøkelser i prosedyrer.
Laboratoriets retningslinjer for avvikshåndtering av mottatte prøver kan fås ved henvendelse til laboratoriet.
Vennligst gjør dere kjent med ALMs prøverepertoar, og send analyser som ikke utføres ved ALM direkte til St.Olavs Hospital (gjelder spesielt tb-dyrkning, parasitt us og dermatofyttdyrkning).

 

Prøvetaking/prøvetakingsutstyr

 

Veiledning om prøvetaking, se under hver enkelt analyse i analyserepertoaret. Prøvetakingsutstyr bestilles https://response.questback.com/helsenordtrndelaghf/zjwqpzk8ch

Det er sentrallageret ved Heimdal som står for utsending av prøvetakingsutstyr.

Alle prøver som sendes i posten skal pakkes etter retningslinjer som gjelder for transport av biologisk materiale. Alle ferdige prøver skal puttes i ytterbeholder (transporthylse) før prøven legges i konvolutt. Ytterbeholderen må ikke merkes med pasientens navn. Vennligst informer pasienter som skal ta prøve hjemme om å merke selve prøven med navn og fødselsdata.
Prøvebehandling og transport må skje på en slik måte at det ikke forringer prøvematerialet.
Avsender står ansvarlig for riktig merking, korrekt pakking og sending.

 

Svartid og svarrutiner

 

I laboratoriehåndboken, under de enkelte analysene, er det angitt vanlig svartid. I noen tilfeller kan svartiden bli lengre hvis isolatet trenger lengre tid før identifisering og resistensbestemmelse er ferdig. Enkelte ganger må isolat videresendes til annet samarbeidende laboratorium for kompletterende analyser.

 

Svarrapportering

De fleste rekvirentene får elektronisk overførte prøvesvar.

Hvilke analyser som er akkreditert finnes på akkreditert.no.

 

Telefonsvar

Viktige funn blir ringt til rekvirenten. Telefonsvar er et foreløpig svar, og ikke et akkreditert svar.

 

Forespørsel om prøvesvar

Prøvesvar gis kun til lege eller til helsepersonell som er bemyndiget til dette. Unntaket er hvis spesielle forhold tilsier noe annet eller at det er gjort avtale på forhånd.

 

Videresending av prøver

I enkelte tilfeller blir isolat fra prøvene videresendt til samarbeidende laboratorier. Dette gjøres for å få utført nødvendig tilleggsundersøkelser eller at det er pålagt av offentlig myndighet. Det vil fremgå av svarrapporten om deler av prøveresultatet er utført ved annet laboratorium.

 

Tolkning av prøveresultater

Laboratoriet benytter av og til tilleggskommentarer for å veilede rekvirenten i tolkningen av funnene. Begrepet normalflora er nærmere beskrevet under Beskrivelse av normalflora.

 

Avvik/klage

 

Selv om interne rutiner skal hindre feil, kan det oppstå feil/mangler. Rekvirenter må gjerne gi tilbakemelding hvis det skulle oppdages feil eller avvik. På bakgrunn av tilbakemeldinger kan rutiner forbedres.