Utredning av intoksikasjoner. Utredning av årsaker til ulykker og uklare sykdomsbilder. Kontroll av behandling av metanol- og etylenglykolforgiftninger. Kan ikke brukes i forbindelse med juridiske problemstillinger!
Ikke bruk etanolholdig væske til huddesinfeksjon før prøvetaking! Prøven må oppbevares i lukket rør.
Analysen utføres daglig.
Dersom det er behov for raskt prøvesvar må analysen rekvireres som "haster".
0 mmol/L, i praksis < deteksjonsgrensen, som er 2,2 mmol/L (0,1 promille)
ALM-; Analytisk, biologisk variasjon og kritisk differanse
Tydelige kliniske tegn og symptomer på rus/forgiftning (eks. forvirring, synsforstyrrelser, motoriske vansker) ses vanligvis ved promille på 1,5-3 (33-66 mmol/L). En promille over 3 (65 mmol/L) kan være fatal med fare for bevisstløshet og respirasjonspåvirkning. Det bemerkes at tilvendte brukere av etanol kan tolerere svært høye etanolkonsentrasjoner. Utfyllende informasjon om etanolforgiftning fra Giftinformasjonen finnes på Helsebiblioteket.
Ved terapeutisk bruk av etanol ved forgiftning av metanol eller etylenglykol: Det tilstrebes en serumkonsentrasjon over 1 promille (22 mmol/L), se de respektive behandlingsanbefalinger fra Giftinformasjonen.
Feilkilder: Bruk av etanolholdig desinfeksjonsvæske i forbindelse med prøvetaking vil gi falskt for høy s-etanol. Hvis serum har stått i åpent rør, kan avdamping gi falskt for lave verdier.
Alkoholdehydrogenase
Analyseinstrument: Abbott Alinity ci
Metoden er akkreditert
Kode |
Norsk bruksnavn |
NPU01992 |
P-Etanol |