Kidd-typing(blod)
Kidd-typing(blod) v. 1.7

Indikasjoner

Vi påviser et antistoff hos en pasient. Pasienten må da types på det aktuelle antigenet, og eventuelle blodposer som skal gis til pasienten må types. Kidd-typing omfatter typing på Jka og Jkb.

Jka-typing utføres fra 06.02.21 på alle nye blodgivere.

Prøvetaking (materiale)/transport

Vi bruker EDTA-blod. Blod fra glass tilsatt citrat eller CPD-A kan brukes.

Forventet svartid

Kidd-typing utføres på pasienter med antistoff og besvares derfor sammen med antistoffutredningen.

Kidd-typing på blodgivere utføres etter behov.

 

Referanseområde

Svaret angis som positiv eller negativ.

Tolking

Når vi har påvist et antistoff hos pasienten, forventer vi at pasienten er negativ på det aktuelle antigenet. Blodposer som gis til pasienten må være typet negativ på antigenet.

Metode

Analysen utføres på Gelkort i analysemaskin. Analysemaskina er produsert av BioRad. Hvis maskina er ute av drift, utføres analysen manuelt på gelkort.

Gelen i kortet inneholder monoklonale antistoffer rettet mot det aktuelle antigenet.  Når vi tilsetter en cellesuspensjon med røde blodlegemer til brønnen, vil det skje en antigen-antistoff-binding. Gelen er laget slik at røde blodlegemer som inneholder det aktuelle antigenet ikke vil kunne passere gjennom gelen, de blir liggende som et lokk oppå gelen eller fordelt ned gjennom gelen. Blodlegemer som ikke inneholder antigenet vil passere og legge seg som en knapp i bunnen av gelen.

 

Akkreditert

Ja

 

Norsk laboratoriekode

Kode                              Norsk bruksnavn

NPU20290                    B-Jka-typing

NPU20291                    B-Jkb-typing