Voksne
Blodkulturer er indisert når det er grunn til å mistenke klinisk signifikant bakteriemi eller fungemi.
Blodkultur tas ved:
• Mistenkt/diagnostisert alvorlig infeksjon eller sepsis (minst 2/3 oppfylte qSOFA-kriterier)
• Spesielt nevnes i tillegg endokarditt, bakteriell meningitt, kolangitt, septisk artritt, osteomyelitt.
• Frostanfall med risting/skjelving
• Temperatur >38,0
hos pasient med sentralt intravasalt kateter
hos pasient med immunsuppresjon
hos små barn og skrøpelige eldre
feber og leukocytose (temp>38,0 grader og lpk over 12 x10^9/L)
Blodkultur tas ikke ved:
• temperatur <39,0 uten andre symptomer eller tegn
• cellulitt/erysipelas med temperatur <39,0, uten andre symptomer eller tegn
• Milde pneumonier/pyelonefritter
Viktige risikofaktorer for invasiv gjærsoppinfeksjon:
• Nøytropeni
• Immunhemmende legemidler: kortikosteroider, cytostatika, immunosuppressiva
• Bredspektret antibiotikabehandling
• Omfattende kirurgi (abdominal, thorax)
• Sentrale venekatetre
• Kolonisering hos høyrisikopasienter
• HIV-relatert immunsvikt
• Akutt nyresvikt
Ved mistanke om endemiske mykoser eller systemisk muggsoppinfeksjon (f.eks. Aspergilus) må laboratoriet kontaktes dersom dette kan være aktuelt.
Barn
Prinsipielt er det liten forskjell mellom barn og voksne når det gjelder indikasjon for anleggelse av blodkultur. Jo yngre barnet er, jo vanskeligere har det imidlertid for å avgrense infeksjonen til ett organsystem, slik at det også er en sepsiskomponent i den invasive infeksjonen. Eksempler er urosepsis og meningitt/sepsis. Det kan derfor lønne seg å ha en liberal holdning til indikasjon for anleggelse av blodkultur. På samme måte vil utvikling av septisk sjokk hos barn ofte være meget rask, hvilket er en grunn til at det er viktig å komme i gang med antibiotikabehandling raskt.
De fleste barneavdelinger praktiserer følgende indikasjoner:
• Mistanke om invasiv infeksjon der det kan bli aktuelt å starte intravenøs antibiotikabehandling. Aktuelle infeksjoner vil være pneumoni, pyelonefritt, meningitt, osteomyelitt/artritt etc.
• Symptomer på klinisk sepsis
• Svingende feber av ukjent årsak
Anleggelse av blodkultur utenfor sykehus
Det bør tas blodkultur i de tilfeller man velger å starte parenteral antibiotikabehandling før pasienten når sykehuset. Det vil i hovedsak dreie seg om mistanke om akutt, alvorlig sepsis, for eksempel meningokokksepsis eller nekrotiserende fasciitt. Blodkulturen sendes med pasienten til sykehuset. Blodkulturmedier bør derfor være lett tilgjengelig for vakthavende leger, ambulanser og ambulansehelikoptre der denne problemstillingen er aktuell.
Antall mikroorganismer i blodet er på topp 1-2 timer før symptomer med feber og frysninger oppstår. Blodkulturer bør derfor anlegges så snart som mulig etter symptomdebut.
1. Siden blodkulturer skal tas før oppstart av antimikrobiell behandling, anbefales det at det tas to blodkultursett i forbindelse med symptomdebut (Ved endokarditt anbefales å ta 3 sett initialt). Disse kan tas samtidig (men ved to ulike innstikk), da det ikke er funnet forskjell i utbytte i forhold til prøvetaking med en tids mellomrom. Ved nytt frostanfall anlegges ett nytt sett blodkultur snarest etter frostanfallet har startet.
Blodkultursett (def.)
Ett blodkultursett defineres som blodkultur tatt ved ett innstikk, dvs 1 aerob og 1 anaerob flaske for hver prøvetaking.
Ved mistanke om candidemi, blir ei selektiv soppflaske tatt med i tillegg. Hos barn er det sjelden indikasjon for bruk av anaerobe flasker.
Barn
For større barn (over ca. 12 år) anbefales samme fremgangsmåte som for voksne.
For mindre barn kan spesielle aerobe barneflasker som tar 1-3 ml blod (Bactec) benyttes, en eller flere flasker alt etter alder, alternativt tilsvarende volum på andre aerobe blodkulturflasker. Hos barn anvendes anaerob flaske kun på særskilte indikasjoner.
Endokarditt
Ved endokarditt anbefales å ta 3 sett initialt (her kan 2 sett tas fra to ulike innstikk på ett tidspunkt, og det siste 1-2 timer senere). Hvis diagnosen ikke er klarlagt ved andre metoder og blodkulturene er negative etter 24 timer, tas 2 nye sett.
Blodkulturflaskene inkuberes inntil 7 døgn før de besvares som negativ.
Det er samme inkubasjonstid for soppdyrkning og ved mistanke om endokarditt.
Når blodkulturinstrumentet indikerer positiv prøve, gjøres gramfarging, dyrkning og resistensbestemmelse.
Foreløpig svar i EPJ. Avdelingen kontaktes pr. telefon.
Ingen vekst.
For best mulig behandling av blodkulturen er det viktig at det gis kliniske opplysninger. Dette gjelder spesielt ved mistanke om endokarditt, soppinfeksjoner, anaerob infeksjon. Opplysninger om eventuell antibiotikabehandling må også gis.
En rekke ulike arter bakterier kan gi bakteriemi, til dels også arter med lav virulens. Finnes samme mikrobe i flere enn en blodkulturflaske, støtter dette diagnosen når mikrobene er lavvirulente. Kommer det vekst i bare en blodkulturflaske, er forurensing en mulighet, særlig hvis det dreier seg om lite patogene arter.
Resistens/Behandling
Se Nasjonal faglig retningslinje for bruk av antibiotika i sykehus.
Aerob/Anaerob dyrkning. Metoden er akkreditert
Sykehuset Namsos har pga. lang transporttid, et akuttpanel for identifisering av positiv blodkulturer (FilmArray). Denne metoden er ikke akkreditert.